Με διερευνητική εντολή βαριά σαν ιστορία

Μόνο άλλη μια φορά αρχηγός κόμματος της Αριστεράς πήρε διερευνητική εντολή. 

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την στιγμή ιστορική τόσο για την αριστερά όσο και για τον ίδιο, προσερχόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να πάρει τη δεύτερη κατά σειρά διερευνητική εντολή, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Είναι μια ιστορική στιγμή για την αριστερά και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο Χαρίλαος Φλωράκης» είπε συγκινημένος στον Κάρολο Παπούλια ο Αλέξης Τσίπρας .  Υπενθύμισε ότι ο Χ. Φλωράκης ήταν ο μοναδικός αρχηγός της Αριστεράς που πήρε διερευνητική εντολή μεταπολιτευτικά.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης πράγματι εκείνη την ημέρα του 1989 έψαχνε τον αρχηγό του ενιαίου Συνασπισμού για να του παραδώσει τη διερευνητική εντολή αλλά δεν τον έβρισκε!  Αρχικά τον έψαξε στη βουλή και δεν τον βρήκε. Μετά τον έψαξε στα γραφεία του ΣΥΝ τότε αλλά ούτε εκεί ήταν.  Άφαντος ο Χαρίλαος.  Που ήταν;

Στο σπίτι του Κ. Μητσοτάκη στη Γλυφάδα μαζί με το Λεωνίδα Κύρκο και σύμφωνα με τον αστικό μύθο έτρωγαν τα περίφημα ντολμαδάκια της Μαρίκας.  Όπως αποδείχτηκε  τελικά δεν μαγείρευαν ντολμαδάκια (τα οποία η μακαρίτισα Μαρίκα τα έκανε και βιβλίο στη συνέχεια) αλλά την κυβέρνηση Τζανετάκη. Επειδή τους «μυρίστηκε» ο Ανδρέας πέταξε τότε στο Φλωράκη την καραμέλα για απλή αναλογική. Ωστόσο ήταν ήδη πολύ αργά. Η απάντηση του Καπετάν Γιώτη δεν ήταν και από τις πιο ένδοξες στιγμές του: «Δεν σε πιστεύουμε, προέχει η κάθαρση και όχι η απλή αναλογική».

«Δεν ήταν καν δείπνο, αλλά μια απλή συνάντηση, με εξίσου απλό κέρασμα, καφέ και γλυκό», διάλυσε το μύθο πολλά χρόνια αργότερα η Μαρίκα Μητσοτάκη

Μάλιστα τότε, τα πρωτοσέλιδα της επόμενης μέρας,έγραφαν για την ονομαστή συνταγή, που δύο χρόνια μετά έκαναν τον Χαρίλαο Φλωράκη, με το χιούμορ που τον διέκρινε να πει στο Κ.Μητσοτάκη: «Τι θα γίνει; Δεν θα μας καλέσεις επιτέλους να φάμε εκείνα τα περίφημα ντολμαδάκια της γυναίκας σου;».

Παρ όλα αυτά το βιβλίο της Μαρίκας τελικά κυκλοφόρησε με εξώφυλλο τα ντολμαδάκια, που Μητσοτάκης, Φλωράκης και Κύρκος ποτέ δεν δοκίμασαν.

One thought on “Με διερευνητική εντολή βαριά σαν ιστορία

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: