Κινητοποίηση για ελεύθερη μετακίνηση με τα ΜΜΜ για όλους τους ανέργους!

 Συντονίζουν και κλιμακώνουν τη δράση τους οι κινήσεις κατά της ανεργίας.  

Τη δωρεάν μετακίνηση με τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας για όλους τους ανέργους απαιτεί η πρωτοβουλία: «Ενεργοί Άνεργοι-Για ένα μαζικό κίνημα κατά της ανεργίας».

Τη Δευτέρα, 14 Απρίλη, στις 11:00 η πρωτοβουλία καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε), δίπλα στο σταθμό του Μετρό «Εθνική Άμυνα», με αίτημα την αναγνώριση του δικαιώματος σε ελεύθερες μετακινήσεις για τους άνεργους. Μέχρι τότε η κίνηση κατά της ανεργίας ζητάει τη συμβολή κάθε άνεργου συναδέλφου στην κινητοποίηση αλλά και στο σχεδιασμό των επόμενων παρεμβάσεών.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της κίνησης:

energoiΤην τελευταία μνημονιακή 4ετία, οι άνεργοι πολλαπλασιαστήκαμε. Φτάσαμε «επίσημα» το 1,5 εκατομμύριο, ενώ όλοι ξέρουμε ότι είμαστε –μαζί με τους ανασφάλιστους, τους υποαπασχολούμενους, τους ωφελούμενους- πολλοί περισσότεροι. Και σαν να μην είναι αρκετά συντριπτική κατάσταση για εμάς η ανεργία από μόνη της, οι ειδικές πλευρές της ζωής μας χειροτερεύουν διαρκώς. Ακόμη και για τη στοιχειώδη μετακίνησή μας, απαιτούνται αρκετά ευρώ καθημερινά. Ένα βάρος που είναι δυσβάσταχτο για όλο το λαό και τη νεολαία, για εμάς γίνεται ασήκωτο. Διαδοχικά, οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και οι διάφοροι… «συνδυασμοί» τους, εφαρμόζοντας πιστά της οδηγίες του ΔΝΤ και της ΕΕ, έκαναν τις μετακινήσεις «είδος πολυτελείας». Μόλις από το 2008 μέχρι σήμερα, το εισιτήριο του λεωφορείου αυξήθηκε κατά 140% (από 0,50€ στο 1,20€!), δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για μειωμένα εισιτήρια στους άνεργους, ενώ και οι νέες αυξήσεις που φημολογήθηκαν στις αρχές του 2013, κανείς δεν ξέρει πότε θα επανέλθουν στο τραπέζι.

Δεν αντέχουμε να πληρώνουμε άλλο!

Οι μετακινήσεις, όπως και η υγεία, η παιδεία, η ασφάλιση είναι για εμάς κοινωνικό δικαίωμα. Στη μακρινή Βραζιλία, μια μικρή αύξηση του κομίστρου, έφτανε για να οδηγήσει σε μια έκρηξη οργής που συντάραξε για πολλές εβδομάδες ολόκληρη τη χώρα, αναγκάζοντας την κυβέρνηση έστω σε μια προσωρινή αναδίπλωση. Στην Ελλάδα, που σήμερα βρίσκεται δεμένη χειροπόδαρα στο άρμα της Ε.Ε. και της ευρωζώνης και έρμαιο των διαθέσεων των δανειστών της, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τίποτα από κανέναν, χωρίς να το κερδίσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε αυτό που είναι δίκαιο και θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.

Παίρνουμε μέτρα, οργανωνόμαστε, γινόμαστε πολλοί!

 

Παίρνουμε την πρωτοβουλία να καλέσουμε όλους τους φορείς, τα σωματεία, τα συνδικάτα, τις επιτροπές γειτονιών και τις λαϊκές συνελεύσεις, τις συλλογικότητες ανέργων και εργαζομένων, σε μια κοινή συσπείρωση διεκδίκησης της ελεύθερης χρήσης των ΜΜΜ, ξεκινώντας από την πιο ευάλωτη και χτυπημένη κατηγορία εργαζομένων, τους άνεργους και τις άνεργες.

Συμμετέχουμε σε κάθε κίνηση, συζήτηση και δράση, κάθε πρωτοβουλίας που αναγνωρίζει αυτή την ανάγκη και κινείται σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

Διεκδικούμε η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, να είναι ισοδύναμη της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Καλούμε τα σωματεία των εργαζομένων στα ΜΜΜ να πάρουν θέση, στηρίζοντας έμπρακτα τη διεκδίκησή μας.

Καλούμε:

Τη Δευτέρα, 14 Απρίλη, στις 11:00, σε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Μεταφορών (Αναστάσεως 2 και Τσιγάντε), δίπλα στο ΜΕΤΡΟ «Εθνική Άμυνα», όπου θα απαιτήσουμε την αναγνώριση του δικαιώματος σε ελεύθερες μετακινήσεις για τους άνεργους. Μέχρι τότε, ζητάμε τη συμβολή κάθε άνεργου συναδέλφου στην κινητοποίηση αλλά και στο σχεδιασμό των επόμενων παρεμβάσεών μας.

 

Στη Θεσσαλονίκη το Δίκτυο Ανέργων έκανε παρέμβαση στα γραφεία του ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη και πέτυχε την διαγραφή προστίμων ανέργων. Ήδη έχουν γίνει κινήσεις για συντονισμό με κινήσεις-συλλογικότητες ανέργων σε όλη την Ελλάδα ώστε να επιτευχθεί το αίτημα για δωρεάν μεταφορές.

Απάντηση