Ελεύθερη μετακίνηση για τους άνεργους

Εδώ και αρκετές ημέρες, η κίνηση «Ενεργοί Άνεργοι» έχουν ξεκινήσει μια εκστρατεία για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων με τα μέσα μαζικής μεταφοράς με την επίδειξη της κάρτας ανεργία του ΟΑΕΔ. Μάλιστα, αύριο Δευτέρα, στις 11 το πρωί, οργανώνεται συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας (Σταδίου).

Με σημερινή ανακιίνωσή της, η κίνηση «Ενεργοί Άνεργοι» αναφέρεται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ για το ίδιο θέμα. Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Στο «Ριζοσπάστη» της Παρασκευής (20-6), δημοσιεύεται κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για κινητοποίηση στο Υπουργείο Μεταφορών, με αίτημα –μεταξύ άλλων- τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων.

Είναι πολύ θετικό τα αιτήματα των ανέργων να απασχολούν όλο και περισσότερους χώρους και δυνάμεις του λαϊκού, εργατικού κινήματος. Φαίνεται ότι δυναμώνει και διευρύνεται η δυναμική των δίκαιων αιτημάτων μας.

Ως «Ενεργοί Άνεργοι», θεωρούμε πως υπάρχουν οι όροι, πως ήρθε η ώρα για να μπουν οι βάσεις, ώστε να δημιουργηθεί ένα μαζικό πολιτικό κίνημα κατά της ανεργίας, που θα ενώνει και δε θα διαιρεί, που θα έχει πρωταγωνιστές τους ίδιους τους άνεργους, που δε θα παρακαλάει θα απαιτεί και θα διεκδικεί, το αυτονόητο δικαίωμα στη σταθερή και αξιοπρεπή εργασία και την άμεση βελτίωση της καθημερινότητας των ανέργων.
Το κάλεσμα των Ενεργών Ανέργων για την αυριανή κινητοποίηση,  δημοσιοποιήθηκε στις 13 Ιουνίου, δηλαδή μία εβδομάδα πριν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Ας αποφύγουμε τα σχόλια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο μια μεγάλη πορεία ενάντια στα μέτρα λιτότητας, οργανωμένη από την People’s Assembly Against Austerity. Συμμετείχαν 50.000 άνθρωποι (παρά τη μεγάλη ζέστη).  Η πορεία ξεκίνησε από το κτίριο του BBC και κατέληξε στο Κοινοβούλιο.

H πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2013, με μια επιστολή-δημόσιο κάλεσμα. Συμμετέχουν γνωστές προσωπικότητες της πολιτικής κοινωνικής ζωής (ανάμεσά τους ο Τόνι Μπεν που πέθανε πρόσφατα), μεγάλα συνδικάτα, μεμονωμένοι βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, το Κόμμα των Πρασίνων, ο Συνασπισμός Αντίστασης, η Αριστερή Ενότητα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας και πολυάριθμες αγωνιστικές κινήσεις.

Σκοπός  της People’s Assembly, όπως αναφέρεται στο σχετικό προσχέδιο διακήρυξης, είναι η πολιτική πάλη ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και ο αγώνας για όλους εκείνους που έχουν πληγεί από την κυβερνητική πολιτική, όπως για τους χαμηλόμισθους εργάτες, τους ανέργους, τα άτομα με αναπηρία, τη νεολαία κ.ά. Κύριος στόχος τους είναι «να εγκαταλείψει η κυβέρνηση την πολιτική λιτότητας και, αν δεν το κάνει, να αντικατασταθεί από μια άλλη κυβέρνηση» (και όχι από μια «οποιαδήποτε» κυβέρνηση).

Είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στη Βρετανία δεν είναι συγκρίσιμες με τις δικές μας. Επίσης άλλες είναι οι παραδόσεις του εργατικού κινήματος τη Βρετανία, άλλες στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι οι Βρετανοί δεν κάνουν χωριστές συγκεντρώσεις και ότι έχουν βρει κάποια ενότητα στη δράση. Στη φωτογραφία ο αριστερός κωμικός Ράσελ Μπραντ μιλά στη συγκέντρωση του Σαββάτου.

Russell Brand

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dorean-metakinisi-anergoi-2-1

 

 

 

 

Απάντηση