Θέατρο: Ένας εκπληκτικός Ελέφας

Στα όρια της μαύρης κωμωδίας και του κοινωνικού δράματος, κινείται το πρώτο θεατρικό έργο του Κώστα Μποσταντζόγλου «Ο Ελέφας» που παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Στοά.

Τέσσερα πρόσωπα σκληρά, ασυμπάθηστα, θρεμμένα στην ελληνική επαρχία. Κρυφές δραστηριότητες και σχέσεις, άφθονη καταπίεση και υποταγή. Αν και η σκηνοθεσία τονίζει την αγροτική υπόσταση των πρωταγωνιστών, οι άγριοι τρόποι τους και η προβληματική επικοινωνία μεταξύ τους φέρνει στο νου τα σύγχρονα ανταγωνιστικά αστικά ήθη όπου η επιφανειακή ευγένεια συμβαδίζει με έναν ακραίο ατομικισμό. Εδώ απουσιάζει η προσποίηση, ή παίρνει έναν πολύ πιο ανεπεξέργαστο χαρακτήρα. Το γέλιο βγαίνει ακριβώς από εδώ και είναι πικρό.

Η ιεραρχία επίσης στους τέσσερις πρωταγωνιστές έχει ενδιαφέρον. Επικεφαλής ο αυταρχικός χοντροκομμένος πάτερ φαμίλιας. Της καρπαζιάς ο ανιψιός και του χεριού οι γυναίκες. Η μία φροντίζει για το νοικοκυριό και η άλλη για τις σεξουαλικές απολαύσεις. Από πού αντλεί αυτή την υπεροχή ο νοικοκύρης άρχοντας; Μα από την οικονομική δύναμη ασφαλώς. Είχε προνοήσει να επενδύσει σωστά τα χρήματά του και να ξεφύγει από τη φτωχή αγροτική κατάσταση. Επίσης παρουσιάζεται σαν διαβασμένος, είναι ο μόνος στην ομήγυρη που ξέρει ανάγνωση, και αυτό του προσθέτει το κύρος εκείνου που μπορεί να λέει ιστορίες πέρα από την καθημερινή ασημαντολογία.

Ακόμα, ο αρχηγός της τετράδας έχει ταχθεί από νωρίς με την πλευρά των νικητών. Εν μέσω αναφορών στον εμφύλιο και στη νέα τάξη που τον ακολούθησε, μαθαίνουμε για τις μικρές μαφίες του χωριού και της πόλης που οργάνωσαν τα πολιτικά και προσωπικά δίκτυα ελέγχου. Η θέση των γυναικών σε αυτό το σχήμα κοινωνικής ιεραρχίας που μας δείχνει η παράσταση των Μποσταντζόγλου-Παπαγεωργίου, είναι το κλειδί για την πόρτα της εξόδου και για την κατανόηση του προοδευτικού χαρακτήρα του έργου. Και η εκδίκηση που θα θελήσουν να πάρουν, εκπροσωπώντας τους ηττημένους και καταπιεσμένους του προηγούμενου γύρου, είναι η ρωγμή στην αφήγηση, το φευγαλέο όνειρο που ακόμα δεν κατάφεραν να μας διηγηθούν όλες οι στερημένες αξιοπρέπεια υπάρξεις.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Θανάσης Παπαγεωργίου, το σκηνικό και τα κοστούμια η Λέα Κούση. Παίζουν: Λήδα Πρωτοψάλτη, Θανάσης Παπαγεωργίου, Εύα Καμινάρη, Γιώργος Ζιόβας.

Παραστάσεις: (από 10.1.13 – 27.1.13)
Παρασκευή(10,00€) – Σάββατο στις 9.15 (15,00€) και Κυριακή στις 7.00(15,00€)
Διάρκεια: 75΄

 

Πηγή: Αριστερό Βήμα
Φωτογραφία: Γιώργος Τριανταφύλλου 

Απάντηση