Τσίπρας: Αυτοί με εκτροπή εμείς με ομαλότητα

Εστιασμένη στα σενάρια κυβερνητικής προβοκάτσιας για την ανατροπή της ομαλής πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία ήταν η σημερινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως διανύουμε «την πιο κρίσιμη στιγμή της μεταπολίτευσης» για να συμπεράνει εύγλωττα ότι «μπορούμε συνεπώς να περιμένουμε το χειρότερο». Πιο αναλυτικά, είπε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το χειρότερο και το χειρότερο του χειρότερου με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα, δημοκρατική εμμονή, και επίγνωση του γεγονότος ότι όλα τα μέσα θα χρησιμοποιηθούν για να μην επιτρέψουν στην Αριστερά και στους συμμάχους της την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας».

Στο πνεύμα του πρωτοσέλιδου της Αυγής περί προβοκάτσιας, σημείωσε πως «ήδη ενεργοποιούνται μηχανισμοί, ζυμώνονται σενάρια, καταρτίζονται κυβερνητικά σχήματα επί χάρτου, ούτως ώστε να διασφαλίσουν την ίδια πολιτική με νέες κυβερνητικές εκδοχές. Και να αποφύγουν το πικρό ποτήρι των εκλογών».

Παράλληλα εκτίμησε ότι «η αντίστροφη μέτρηση για τη μεγάλη ανατροπή έχει αρχίσει», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε, ήδη, έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας».

Το μήνυμα στον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη ομαλότητας. Όπως είπε, «εμείς επιδιώκουμε με μέσα ειρηνικά, δημοκρατικά, με σεβασμό στο παρόν Σύνταγμα και με τη στήριξη του ελληνικού λαού, να αλλάξουμε πολλά από τα κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα. Να επιβάλλουμε τη δημοκρατική ομαλότητα, να σταματήσουμε την κατρακύλα της χώρας, να φέρουμε στο προσκήνιο τον ενεργό πολίτη».

Και για να γίνει όσο πιο ξεκάθαρος γίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Είμαστε σήμερα και γι’ αυτό αισθανόμαστε υπερήφανοι, η πιο μεγάλη και πιο αξιόπιστη δύναμη ομαλότητας και δημοκρατικής σιγουριάς».

Στην εκτενή ομιλία του απέφυγε να σχολιάσει τη στάση που θα τηρήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα στην ψηφοφορία της Τρίτης για το νομοσχέδιο που προβλέπει την αναστολή χρηματοδότησης κοινοβουλευτικών κομμάτων (για περισσότερα εδώ).

Στον αντίποδα πάντως των παραπάνω εκτιμήσεων βρίσκεται το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε συνάντηση μελών και στελεχών χτες, Σάββατο, η ομιλία του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατέληξε σε αντίθετες εκτιμήσεις. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απέρριψε τη συνάθροιση του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις του μνημονιακού αστικού μπλοκ, στο όνομα του λεγόμενου «συνταγματικού τόξου» ή της λεγόμενης «ομαλότητας» και της «σταθερότητας».

Όπως τόνισε, «δεν υπάρχει «καλό» και «κακό» μνημόνιο, έτσι δεν υπάρχει και «καλό» και «κακό» αστικό μπλοκ στα πλαίσια του τροϊκανού, μνημονιακού, νεοφιλελεύθερου τόξου της Πασοκο-Νεοδημοκρατίας».

Κατά το Αριστερό Ρεύμα, «μια νέα ομαλότητα και σταθερότητα με νέα βαθύτατα δημοκρατικά, εργατικά, λαϊκά, αναπτυξιακά χαρακτηριστικά θα προκύψει μόνο με την απαλλαγή της χώρας μας από την τρόικα και τα μνημόνια και την εφαρμογή από μια κυβέρνηση της Αριστεράς ενός συνεκτικού προοδευτικού προγράμματος με σοσιαλιστικό ορίζοντα».

Απάντηση