Εκλογές: Πρώτη δύναμη το αβέβαιο μέλλον και η απαξίωση των ΑΕΙ

Η «Εφ.Συν.» επισκέφηκε τέσσερις σχολές πριν τις εκλογές και άκουσε από τα παιδιά για το νόημα της ψήφου σε εποχές γενικευμένης κρίσης και ανασφάλειας

 

Ρεπορτάζ: Στέργιος Ζιαμπάκας, Μιχαήλ-Αγγελος Κωνσταντόπουλος, Αφροδίτη Τζιαντζή

 

Φωτογραφίες: Μάριος βαλασόπουλος

 

Γιγαντοπανό με συνθήματα, τραπεζάκια με φυλλάδια και οι γνωστές μάχες της αφίσας συνθέτουν και φέτος το προεκλογικό σκηνικό των Πανεπιστημίων και των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας. Τρία χρόνια Μνημονίων, κρίσης και εκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, το σχέδιο «Αθηνά», που είναι πλέον νόμος, μια καθημερινότητα όλο και πιο δύσκολη και ένα εργασιακό μέλλον όλο και πιο δυσοίωνο είναι οι παράγοντες που θα καθορίσουν τη φοιτητική ψήφο.

 

 

Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κυμανθεί και φέτος η αποχή, είτε ως συνειδητή απόρριψη ενός συνδικαλισμού συχνά ξεπερασμένου και ξύλινου είτε απλώς ως απολίτικη αδιαφορία. «Αντίσταση, αγώνας, ανατροπή», τα συνθήματα της Αριστεράς, πραγματισμός και προσήλωση στις σπουδές η φρασεολογία της ΔΑΠ, ενώ η ΠΑΣΠ αποστασιοποιείται επιφανειακά από το σημερινό ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενη τις σοσιαλιστικές ρίζες του κινήματος με αμφίβολο αποτέλεσμα. Το αποτέλεσμα της φοιτητικής κάλπης πάντα είχε ειδικό βάρος για την κεντρική πολιτική σκηνή. Τον πρώτο λόγο όμως έχουν οι φοιτητές. Η «Εφ.Συν.» μίλησε με φοιτητές και σπουδαστές σε τέσσερα σημαντικά ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αθήνας, μεταφέροντας το μήνυμά τους.

 

Νομική Σχολή: τα πρωτάκια και οι συνδικαλιστές

 

«Δεν θέλω να βγει ξανά πρώτη η ΔΑΠ. Αριστερά θα ψηφίσω, αλλά όχι κάπου συγκεκριμένα», μας λέει η 19χρονη Σοφία που σπουδάζει στο πρώτο έτος της Νομικής. «Οι διαφορές των αριστερών παρατάξεων, ΑΡΕΝ, ΕΑΑΚ, ΜΑΣ, είναι απειροελάχιστες. Αν δεν μας μιλήσει κάποιος να μας πει τι εκπροσωπεί και ποιο είναι το σχέδιό του, είναι λίγο τυφλή ψήφος», συμπληρώνει η Μάγδα. Αν και γενικά απογοητευμένες, θεωρούν ότι «οι αριστεροί αντιστέκονται κάπως». «Είναι οι μόνοι που προτείνουν να πάμε σε κινητοποιήσεις και όχι μόνο να κάνουμε πάρτι για να έχουμε έσοδα και να μοιράζουμε σημειώσεις», λέει ο Νίκος, που επίσης «κλίνει προς τα αριστερά».

 

Κορίτσια και αγόρια με προσεγμένο ντύσιμο κάθονται πίσω από το τραπεζάκι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Η παράταξή τους έρχεται παραδοσιακά πρώτη στη Νομική τα τελευταία χρόνια, ενώ φέτος ο στόχος τους είναι η αυτοδυναμία. «Με μια απόφαση αριστερής ανατροπής, με καταλήψεις, με το να χτίζουμε καθηγητές, απλά θα σπρώξουμε παραπέρα τη χώρα στον γκρεμό», μας λέει ο Θεοδόσης, συνδικαλιστής της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ. Ως νίκη της παράταξής του παρουσιάζει τη διατήρηση της πτυχιακής εξεταστικής «που ήταν να κοπεί με τον νόμο Αρβανιτόπουλου, κι εμείς βγάλαμε ανακοίνωση στα μέσα της χρονιάς διαφωνώντας με τον υπουργό». Νίκη θεωρεί και την κατάργηση του ασύλου, «όπως είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια». «Δεν είναι τόσο ότι στηρίζουμε το κυβερνητικό έργο, αλλά ότι λέμε τα αυτονόητα, όπως το να μείνουν οι σχολές ανοιχτές. Δεν είμαστε προέκταση της κυβέρνησης. Δεν κυκλοφορούμε με λιμουζίνες, ούτε με τεθωρακισμένα που κυκλοφορούν οι βουλευτές. Είμαστε απλά παιδιά».

 

Ο Γιάννης από την ΕΑΑΚ δεν έχει την ίδια γνώμη: «Η ΔΑΠ, όπως και η ΠΑΣΠ, κοιμίζουν τους φοιτητές, με μια πολιτική ρουσφετολογίας, πουλώντας τους ένα κακέκτυπο του “αμέρικαν ντριμ”, που όμως καταρρέει. Εμείς προβάλλουμε την κουλτούρα της συλλογικότητας και των κοινών αγώνων».

 

Μπροστά από μια μισοσκισμένη αφίσα της ΠΑΣΠ ανακαλύπτουμε τους όχι και τόσο εμφανείς ΠΑΣΠίτες της Νομικής: «Η παράταξή μας είναι αυτόνομη», μας λέει ο Μιχάλης, γραμματέας της ΠΑΣΠ Νομικής. «Οι αριστεροί δυστυχώς θα μας κατηγορήσουν ως μνημονιακούς, φίλους των Γερμανών και άλλα τέτοια λαϊκίστικα. Ομως η ΠΑΣΠ είναι μια αριστερή σοσιαλιστική φοιτητική παράταξη, που μάχεται για δημόσια και δωρεάν παιδεία», επιμένει.

 

Οι πολιορκημένοι της ΑΣΟΕΕ

 

«Πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι δεν θα γίνουμε μετανάστες», λέει ο Γιώργος, μέλος της ΕΑΑΚ, δευτεροετής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δείχνοντας νοητά προς την οδό Πατησίων. Σημείο όπου οι μετανάστες έχουν κυνηγηθεί πολλές φορές από την αστυνομία με πρόσχημα την «πάταξη του παραεμπορίου». Οπως μας λέει ο συνονόματός του Γιώργος, ο οποίος βρίσκεται στο 4ο έτος στο Τμήμα Πληροφορικής, «πληρώνουμε και εμείς τα περιστατικά έξω από το πανεπιστήμιο. Την τελευταία φορά κατεβαίναμε τις σκάλες και κλαίγαμε από τα χημικά».

 

Την κατάσταση γύρω από την ΑΣΟΕΕ επικαλείται από την αντίθετη πλευρά ο Δημήτρης, επικεφαλής της ΔΑΠ. «Το Πανεπιστήμιό μας έχει πέσει τουλάχιστον 300 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη και επιπλέον υποβαθμίζεται κοινωνικά, λόγω της υποβάθμισης του Κέντρου και των όσων εκτυλίσσονται έξω από τη σχολή», μας λέει.

 

Οι γαλάτες της Αρχιτεκτονικής

 

Στο Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας, έχει παραμείνει μονάχα η Αρχιτεκτονική. Το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι, τα πρωτότυπα αφισάκια της «Αριστερής Κίνησης» της ΕΑΑΚ, τα πανό του ΜΑΣ και οι αφίσες της ΑΡΕΝ δίνουν το στίγμα μιας σχολής όπου η Δεξιά λάμπει διά της απουσίας της. «Ο φοιτητικός μας σύλλογος είναι όλος στα αριστερά. Ομως υπάρχει και στη σχολή μας συντηρητισμός και ατομισμός. Στοίχημα για μας είναι να εκφραστεί το πολιτικό μήνυμα ότι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες είναι ενάντια στα Μνημόνια, στην τρόικα, στη συγκυβέρνηση», μας λέει ο Χρήστος, τελειόφοιτος της Αρχιτεκτονικής και μέλος της ΑΡΕΝ. Οι αριστερές παρατάξεις στην Αρχιτεκτονική συνεργάζονται, με εξαίρεση τους φοιτητές της Πανσπουδαστικής, της φοιτητικής παράταξης του ΚΚΕ, που τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο ΜΑΣ – Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στα πρότυπα του ΠΑΜΕ.

 

Κουμπωμένοι με τους δημοσιογράφους ήταν οι εκπρόσωποι του ΜΑΣ στις σχολές, παραπέμποντάς μας στο γραφείο Τύπου της παράταξης. «Διαμορφώνονται ευνοϊκοί όροι για την ανατροπή του αποτελέσματος απέναντι στη ΔΑΠ και την ΠΑΣΠ που έχουν ευθύνες για τον εξευτελισμό και τη διάλυση του φοιτητικού συνδικαλιστικού κινήματος», εκτιμά ο Ιάσονας Φανός, μέλος της Γραμματείας του ΜΑΣ. «Η ενίσχυση της Πανσπουδαστικής στέλνει ένα μήνυμα ότι η νέα γενιά, οι αυριανοί εργαζόμενοι και επιστήμονες της χώρας δεν είναι διατεθειμένοι να είναι οι μελλοντικοί άνεργοι», μας λέει.

 

ΤΕΙ Αθήνας: «Αθηνά» και η αυτοκριτική

 

Καθώς ο ίδιος είναι φοιτητής των ΤΕΙ Αθήνας, σημειώνει, αναφερόμενος στο σχέδιο «Αθηνά», πως «τη στιγμή που διακυβεύεται το αν θα ανοίξουν τμήματα των ΤΕΙ, πρέπει να αποτυπωθεί ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχθούμε το ένα χαστούκι μετά το άλλο». Yψηλή αποχή προβλέπουν οι φοιτητές του ΤΕΙ Αθήνας, παρότι τμήματα απειλούνται ακόμη με συγχωνεύσεις ή κλείσιμο στο όνομα της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Δεν θα ψηφίσω, όχι γιατί είμαι κατά των εκλογών, αλλά θεωρώ ότι οι φοιτητικές παρατάξεις πρέπει να είναι πραγματικά ανεξάρτητες, γιατί αλλιώς εξυπηρετούν διάφορα συμφέροντα», μας λέει η Αννα που σπουδάζει στο Τμήμα Αισθητικής και Κοσμητολογίας.

 

Απογοητευμένος δηλώνει και ο Μιλτιάδης από το Τμήμα Διοίκησης επιχειρήσεων: «Η μεν ΔΑΠ είναι στα μπαρ, οι δε αριστερές παρατάξεις στον κόσμο τους. Τι να ψηφίσω;».

 

«Τα μπουζούκια και οι εκδρομές εκφύλισαν τις παρατάξεις γιατί υποσκέλισαν τον πολιτικό λόγο», μας λέει ο Κώστας, μέλος της ΠΑΣΠ. «Βέβαια και οι φοιτητές έχουν καλομάθει ζητώντας κυρίως εξυπηρετήσεις και σημειώσεις. Το 98% μάς ψηφίζει ως πρόσωπα και μόνο το 2% ιδεολογικά», κάνει την αυτοκριτική του.

 

Τα στελέχη των αριστερών παρατάξεων, από την πλευρά τους, τονίζουν ότι η απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών εξυπηρετεί την άρχουσα τάξη, κάνοντας τα πράγματα χειρότερα για τους φοιτητές.

 

Η Βάνα από την ΕΑΑΚ θεωρεί ότι οι εκλογές έχουν σαφή πολιτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν πανηγύρι: «Ενα αποτέλεσμα που θα ενισχύσει τις δυνάμεις του κινήματος θα δείξει έμπρακτα την αντίδραση προς το σχέδιο «Αθηνά» αλλά και την πολιτική που εφαρμόζει η τρικομματική γενικότερα. Εμείς καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά σε όλες τις διαδικασίες».

 

Παρόμοια άποψη έχει και η Ελιάννα, μέλος της ΑΡΕΝ, που προτάσσει την ενότητα της Αριστεράς και αντιτάσσεται σθεναρά στην κατάργηση των φοιτητικών οργάνων και παρατάξεων καθώς για τη θεσμοθέτησή τους έγινε το Πολυτεχνείο, ενώ, εάν εκλείψουν, «θα μπει στις σχολές ο φασισμός», μας λέει χαρακτηριστικά.

 

Εκτός όμως από εκείνους που απέχουν λόγω απογοήτευσης ή αδιαφορίας, συναντήσαμε και άτομα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο, όπως τον Γιώργο, που δεν ψηφίζουν εκ πεποιθήσεως: «Είμαστε ενάντια στη λογική της ανάθεσης και της διαμεσολάβησης. Ο αγώνας μας θέλουμε να είναι κτήμα όλων. Οι εκλογές είναι ευκαιριακή σημαία για διάφορους αγώνες που μετά σταματούν. Η αυτοοργάνωση μπορεί να φέρει καλύτερα αποτελέσματα. Δεν λέω βέβαια ότι δεν πρέπει να υπάρχουν τέτοιες διαδικασίες, γιατί ένα αποστειρωμένο Πανεπιστήμιο θα είναι ακόμα χειρότερο».

 

 

17/04/2013

Απάντηση