Εκλογές προ των πυλών

Ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις φέρνει η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία Προεδρικής Εκλογής και η πρώτη ψηφοφορία να διεξαχθεί την Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014.

Η δεύτερη ψηφοφορία για την οποία απαιτούνται και πάλι 200 ψήφοι για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει την Τρίτη 23η του μηνός και η τρίτη ψηφοφορία θα γίνει 29 Δεκεμβρίου στην οποία Πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί και με 180 ψήφους. Όπως όλοι καταλαβαίνουν οι δύο πρώτες ψηφοφορίες είναι απλά για να προετοιμάσουν το κλίμα για την τελευταία και κρίσιμη. Αν η κυβέρνηση δεν μαζέψει 180 ψήφους πάμε σε εκλογές στις αρχές του 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει την ιστορία με το αγόρι που φώναξε λύκος τόσες πολλές φορές που όταν τελικά ο λύκος ήρθε να φάει το κοπάδι κανείς δεν τον πίστεψε.

Γιατί να προχωρήσει σε αυτή την κίνηση ο Σαμαράς αν δεν έχει ήδη μαζέψει τους 180 ψήφους που απαιτούνται;

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε σε αυτή την κίνηση. Δεν είναι το θέμα ότι δυσκολευόταν να περάσει το νέο μνημόνιο από τη βουλή αλλά πως τα νέα μέτρα που απαιτούν τρόικα και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι τόσο εξόφθαλμα αντιλαϊκά που θα κινδύνευε με εκλογική πανωλεθρία αν προσπαθούσε να τα περάσει μέσα στη ζούλα σε προεκλογική περίοδο.

Τον προϋπολογισμό για το 2015 ενέκρινε η πλειοψηφία της Ολομέλειας με 155 «ναι» έναντι 134 «όχι» και ενός «παρών». Το να κερδίσει 25 βουλευτές σε λιγότερο από τρεις βδομάδες μια κυβέρνηση που καταρρέει δημοσκοπικά είναι πρωτοφανές, σκανδαλώδες και απαιτεί ιδιαίτερα περίτεχνους μακιαβελικούς χειρισμούς. Ακόμα και στο κονκλάβιο των Καρδιναλίων στους Βοργίες ή στη διεφθαρμένη Γερουσία στο «House of cards» θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί κάτι τέτοιο. Και ο Σαμαράς δεν είναι Φρανκ ¨Αντεργουντ.

 

borgias

 

Ήδη ακούστηκαν τα πρώτα όχι. Δεν δείχνουν όλοι τόσο απελπισμένοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όσο ο Γρηγόρης Ψαριανός. Ακόμα και ο Μίμης Ανδρουλάκης μετά από τόσα μα τόσα ναι, θέλει να πει τρια όχι μαζεμένα

 

Σύμφωνα και με τις πιο φιλομνημονιακές εκτιμήσεις η κυβέρνηση θα μπορούσε ενδεχομένως να δωροδοκήσει, εκβιάσει ή να δελεάσει με κάποια ανταλλάγματα άλλους 21 βουλευτές και να φτάσει τους 176. Και πάλι θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να τους «δέσει» όλους. Από εκεί και πέρα θα χρειαζόταν τους ψήφους βουλευτών της …Χρυσής Αυγής για να καταφέρει να ανεβάσει αυτό το νούμερο σε προεδρικά επίπεδα. Αυτό θα είχε ολέθριες συνέπειες για τα κόμματα της συγκυβέρνησης και το κοινοβουλευτικό σύστημα. Η συγκυβέρνηση θεωρείται βέβαιο ότι θα προσπαθήσει να μαζέψει το νούμερο που απαιτείται. Ωστόσο το σενάριο …αποστασίας προϋποθέτει στήριξη και από τους κυρίαρχους κύκλους της ελληνικής ολιγαρχίας που εμφανίζονται διχασμένοι και δεν δείχνουν πρόθυμοι να ποντάρουν τα πάντα σε ένα ψόφιο άλογο για να κερδίσουν μερικούς μήνες που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τη δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ.

Το όνομα αυτού;

Ποιο πρόσωπο θα μπορούσε να συσπειρώσει 180 βουλευτές;  Ο Αντώνης Σαμαράς με διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό ανακοίνωσε την…υπερκομματική υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας Σταύρου Δήμα (διαβάστε εδώ). Η καθαρά κομματική υποψηφιότητα δείχνει ότι  ο  απερχόμενος πρωθυπουργός σκοπεύει να μετατρέψει τις διαδικασίες της προεδρικής εκλογής σε προεκλογική φιέστα της ΝΔ.  Ο Σταύρος Δήμας μπορεί να μην είναι το πιο μισητό στέλεχος της Δεξιάς, ωστόσο είναι ένα πρόσωπο που δύσκολα θα μπορέσει να εμπνεύσει..αποστασίες.

Ποδαρικό στο 2015 με το Αριστερό;

Οι εκογές στις αρχές του 2015 ανατρέπουν αρκετούς σχεδιασμούς μέχρι τώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 είναι πολύ διαφορετικό κόμμα από αυτό του Μαϊου και του Ιουνίου του 2012. Μένει να φανεί πόση δυναμική έχει το «ώριμο τέκνο της ανάγκης» που αυτή τη φορά μοιάζει αδύνατο να χάσει το τρένο, αλλά κινδυνεύει να του «βγει η ψυχή» μέχρι να τα καταφέρει καθώς δεν είναι σίγουρο πως η αλλαγή φρουράς θα είναι τόσο ομαλή.

Απάντηση