Εκλογές τον Σεπτέμβρη;


Το είπε μέχρι και η Αλέκα Παπαρήγα. «Έχουμε κάτι σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί και να ζητήσουν μια μετάθεση για διάφορους λόγους» είπε την Τρίτη σε ομιλία της στο Αιγάλεω. Εκτός από αυτούς που πιστεύουν ότι το ΚΚΕ πριν πει κάτι είναι πολύ καλά πληροφορημένο, είναι πολλά τα σενάρια που κυκλοφορούν στην πολιτική και δημοσιογραφική πιάτσα για μετάθεση των εκλογών και παράταση της θητείας Παπαδήμου. Εντέχνως διοχετεύεται η πληροφορία ότι παρουσιάζεται κόλλημα με το PSI και με συγκεκριμένο ομόλογο.

Ασφαλώς, πρόκειται για μια άβολη στιγμή για το δικομματισμό αλλά και ολόκληρο το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα εξουσίας. Τα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και τα επιτελεία εξουσίας της χώρας γνωρίζουν ότι θα έχουν ένα πολύ κακό αποτέλεσμα. Είναι όμως λόγος αυτός για την επ’ αόριστον αναβολή της πολιτικής εκτροπής που ζούμε σήμερα;

Η απάντηση είναι «όχι» για δύο λόγους. Πρώτον, διότι ακόμη δεν έχει συσταθεί το κόμμα ή κίνημα που θα πάρει τη θέση των «δίδυμων πύργων» του δικομματισμού. Όσο κι αν οι εκλογές αποτελέσουν «χαστούκι», η τιμωρία υπολογίζεται ότι θα είναι παροδική. Δεύτερον, διότι η παράταση της κυβέρνησης Παπαδήμου απειλεί να τινάξει στον αέρα ολόκληρο το σύστημα Σαμαρά. Θυμίζουμε ότι η συμμετοχή της ΝΔ στη συγκυβέρνηση έγινε με «αντάλλαγμα» μια κοντινή ημερομηνία εκλογών που στην αρχή προσδιοριζόταν για τις 19 Φεβρουαρίου. Κάθε μέρα που περνά και τα στελέχη της ΝΔ συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου, ο Σαμαράς καταγράφει απώλειες.

Για τους λόγους αυτούς, οι εκλογές θα γίνουν αρχές Μαΐου και …στα μουλωχτά. Τα κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται και για το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών, όπως έδειξαν οι πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου της ΝΔ. Η μεγαλοβδομάδα κατά πάσα πιθανότητα θα είναι και η «κορύφωση» αυτής της μουγγής προεκλογικής περιόδου.

Απάντηση