Εύθραυστη εκεχειρία στη Γάζα

140 νεκροί Παλαιστίνιοι, χιλιάδες τραυματίες και άστεγοι έναντι μόλις πέντε νεκρών ισραηλινών

Για την ασφάλεια του Ισραήλ θα εργαστεί η Κλίντον (την οποία πάνε για Νομπέλ Ειρήνης!!) 

 

Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας -έπειτα από οκτώ ημέρες εχθροπραξιών και μία βομβιστική επίθεση στο Τελ Αβίβ που επανέφερε μνήμες από το παρελθόν- ανακοινώθηκε επίσημα από την Αίγυπτο, η οποία κράτησε τα ηνία της διαμεσολάβησης. Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με την επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον στο Κάιρο, ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Καμέλ Αμρ ανακοίνωσε πως η εκεχειρία τίθεται σε ισχύ από τις 21:00 της Τετάρτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος).

Μιλώντας για μία εκεχειρία που έρχεται σε «κρίσιμη στιγμή» για τις χώρες της Μέσης Ανατολής, η Χίλαρι Κλίντον έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αιγυπτιακή μεσολάβηση για τη διπλωματική διέξοδο έπειτα από μία εβδομάδα αεροπορικών επιδρομών που οδήγησαν στο θάνατο 140 Παλαιστινίων, περιλαμβανομένων δεκάδων παιδιών, και πέντε Ισραηλινών.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας εξήρε το ρόλο της Αιγύπτου, αναφέροντας ουσιαστικά πως επιβεβαιώνει το ρόλο της ως «ακρογωνιαίος λίθος της περιφερειακής ασφάλειας και ειρήνης». Αισθητή ήταν, πάντως, η απουσίαα του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι από τη συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο.

Για τη διατήρηση της εκεχειρίας οι επιθέσεις με ρουκέτες πρέπει να τερματιστούν και η ηρεμία ευρύτερα πρέπει να επιστρέψει, είπε η Κλίντον για να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο για τη δίκαιη και διαρκή ειρήνη». Σε λεπτομέρειες για τη φύση και τις λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν υπεισήλθε.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν με τους εταίρους τους στην περιοχή για να εδραιωθεί η πρόοδος, να βελτιωθούν οι συνθήκες για τους πολίτες της Λωρίδας της Γάζας και να έχουν ασφάλεια οι πολίτες του Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή στην Ιερουσαλήμ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωνε τη συμφωνία, λέγοντας ότι αποδέχθηκε την εκεχειρία κατόπιν διαβούλευσης με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

 

Από το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοινώθηκε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε στον Αμερικανό πρόεδρο «έτοιμος να δώσει μια ευκαιρία στην εκεχειρία», εντούτοις προειδοποίησε πως ενδέχεται να χρειαστεί πιο σκληρή δράση εάν η εκεχειρία αποτύχει.

 

Ανακοίνωση εκδόθηκε και από το Λευκό Οίκο, η οποία αναφέρει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα επικρότησε την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, επανέλαβε την αμερικανική δέσμευση στην ασφάλεια του Ισραήλ και δεσμεύτηκε να αναζητήσει κονδύλια για ένα κοινό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας.

 

Όπως μεταδίδουν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επίκεινται ανακοινώσεις στον Τύπο από τους Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαράκ και τον υπουργό Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν.

 

 

Πηγή: Γραφείο τύπου ΔΟΛ/AMPE

 

Απάντηση