Εκδήλωση του kommon: “Αναζητώντας την Αριστερά και τον κομμουνισμό της εποχής μας”

«Δεν είναι μια εκδήλωση τουφεκιά. Είναι ένας δρόμος. Η χάραξή του δεν ανήκει σε έναν, μικρό ή μεγάλο, ομάδα, κόμμα ή άτομο. Ανήκει σε όλους, με νέους κανόνες συλλογικότητας και αλληλεγγύης, κατανόησης και αντιπαράθεσης».

Με αυτό τον τρόπο περιγράφει το kommon.gr την εκδήλωση που διοργανώνει τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 στις 6.30 μ.μ. στην ΕΣΗΕΑ.

Ομιλητές θα είναι οι:

  • Γιώργος Μανιάτης
  • Θανάσης Σκαμνάκης
  • Κώστας Μπαρδάκης
  • Χρήστος Κατσούλας

Τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Αναζητώντας την Αριστερά και τον κομμουνισμό της εποχής μας«.

Το κείμενο της πρόσκλησης συνεχίζει:

«Το φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Ευρώπη και τον κόσμο, είχε γίνει αόρατο τα τελευταία χρόνια. Έκανε μια περίεργη στροφή η Ιστορία που μας ξάφνιασε, αν και έπρεπε να την περιμένουμε. Κακόφημες σχέσεις το πλήγωσαν.

Τώρα ο κομμουνισμός, που εσχάτως στοίχειωνε μόνο τα όνειρα των αριστερών, ξαναμπαίνει στο προσκήνιο διεκδικώντας όσα του αφαίρεσαν.

Η κρίση έβγαλε τον βασιλιά καπιταλισμό γυμνό στο δρόμο. Και το κυριότερο, τον είδαν όλοι.

Αν όμως ο βασιλιάς είναι γυμνός τι είναι εκείνο που θα τον αντικαταστήσει; Η Αριστερά δεν έχει σκοπό της να ντύσει τους γυμνούς, ούτε απλώς να αποκαλύψει τη γύμνια τους. Αλλά να προτείνει μιαν ανατροπή.

Ποιά είναι αυτή και πως θα γίνει;

Συνεπώς η συζήτηση ξαναγίνεται επίκαιρη και στα δύο μέρη της.

Ποιός θα είναι ο κομμουνισμός της εποχής μας;

Από ποιό δρόμο τραβάμε κατά κεί;

Ποιά απάντηση πρέπει να δοθεί στην σημερινή υποχώρηση;

Σήμερα, εδώ και τώρα;

Σε αυτό προσπαθεί να συνεισφέρει το κείμενο “Για το παρόν και το μέλλον της Αριστεράς. Για τον κομμουνισμό και τις επαναστάσεις του 21ου αιώνα”, το οποίο υπογράφουν 17 σύντροφοι:

Η εκδήλωση του Kommon τη Δευτέρα, επιδιώκει να ανοίξει ένα δρόμο. Μεγάλη φιλοδοξία, αλλά αναγκαία. Χωρίς τη φιλοδοξία της καινοτομίας ακόμα και η καθημερινότητα γίνεται πιο βαριά.

Δεν είμαστε οι μόνοι, δεν είμαστε οι αποκλειστικοί, δεν είμαστε οι καλύτεροι.

Είμαστε βοηθοί στη λαϊκή ανάγκη και προσπάθεια. Είμαστε συμμέτοχοι όσων προσπαθούν. Συνεισφέρουμε τη γνώση και την ενέργεια μας.

Προκειμένου να αποδειχθεί, κατ’ αρχήν, πως η προσπάθεια για τον κομμουνισμό της εποχής μας δεν ανήκει στους τελευταίους των μοϊκανών, αλλά στους πιονιέρους της εργατικής κατάκτησης της άγριας Δύσης.

Προτείνουμε έναν διάλογο ανοιχτό. Για το μέλλον. Αλλά και για το παρόν. Και καλούμε ομάδες, ρεύματα, συλλογικότητες και άτομα, να συνεισφέρουν και να προχωρήσουν.

Δεν είναι μια εκδήλωση τουφεκιά. Είναι ένας δρόμος. Η χάραξή του δεν ανήκει σε έναν, μικρό ή μεγάλο, ομάδα, κόμμα ή άτομο. Ανήκει σε όλους, με νέους κανόνες συλλογικότητας και αλληλεγγύης, κατανόησης και αντιπαράθεσης.

Όχι η τελειότητα της μοναξιάς, αλλά η ατελής συλλογικότητα που μπορεί να γίνει πιθανή τελειότητα, αυτό μας ορίζει.

Μπορεί η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς; Μπορεί, εν τέλει, να αφήσουμε πίσω μας τις ασημαντότητες και τις ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις, και να στρατευτούμε στο συλλογικό όνειρο; Το ερώτημα δεν έχει ακόμα απάντηση. Και ούτε μία.

Αλλά δεν θα τις βρούμε αυτές τις απαντήσεις, αν δεν ξεκινήσουμε.

Τη Δευτέρα κάνουμε ένα βήμα».

Απάντηση