Πέθανε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Δήμος Τσακνιάς

Πέθανε ξαφνικά την Κυριακή 2 Νοέμβρη το απόγευμα ο αγωνιστής της Αριστεράς, δικηγόρος και αρθρογράφος Δήμος Τσακνιάς.   Ήταν αγωνιστής του αντιδικτατορικού κινήματος (όπως και η σύζυγος του Νάντια Βαλαβάνη).

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου στις 11.30 πμ. Από εκεί η σωρός του θα μεταφερθεί για ταφή στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Καστέλια.

 

Οργανώθηκε στη μεταπολίτευση στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.  Διατέλεσε αρχισυντάκτης του Οδηγητή, υπεύθυνος της Επιτροπής Προπαγάνδας της ΚΕ του Κόμματος,  διευθυντής της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης και υποψήφιος βουλευτής με το ΚΚΕ.

Ήταν ένα από οκτώ μέλη της Κ.Ε του ΚΚΕ που παραιτήθηκαν στις 21 Νοεμβρίου του 1989  διαφωνώντας με τη συμμετοχή του ενιαίου Συνασπισμού στην συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.  Υπήρξε ιδρυτικό  μέλος του Νέου Αριστερού Ρεύματος.

Συμμετείχε σε όλες τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν ιδρυτικό μέλος του ως ανένταχτος.   Επί σειρά ετών ήταν μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγο του Νάντια, τα παιδιά του Αντώνη και Άρτεμις.  Σε όλους τους φίλους και συντρόφους του Δήμου.

 

Ο  ΣΥΡΙΖΑ  εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση για την απώλεια του Δήμου Τσακνιά:

 

Ο φίλος και σύντροφος Δήμος Τσακνιάς, ένας κομμουνιστής που πάντα έψαχνε και αναζητούσε, έφυγε από κοντά μας ξαφνικά και ήσυχα το απόγευμα της Κυριακής στα 65 του χρόνια.

 

Ο Δήμος Τσακνιάς, ενταγμένος από νεαρή ηλικία στο κομμουνιστικό κίνημα, υπήρξε μαχητής του αντιδικτατορικού αγώνα, στέλεχος της ΚΝΕ, αρχισυντάκτης του «Οδηγητή», μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του γραφείου της οργάνωσης Πειραιά, διευθυντής της ΚΟΜΕΠ και στέλεχος του ΚΜΕ. Αποχώρησε από το ΚΚΕ στην κρίση του ’89. Ο Δήμος Τσακνιάς υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, διετέλεσε μέλος της Γραμματείας του και μέχρι την τελευταία του πνοή έδινε το παρόν μέσα από τις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τα βαθιά της συλλυπητήρια στη σύζυγό του Νάντια Βαλαβάνη, στα παιδιά του και σε όλους τους δικούς του.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τα θερμά συλλυπητήρια για τον πρόωρο θάνατο του Δήμου Τσακνιά εξέφρασε εκ μέρους του ΚΚΕ προς την οικογένειά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Θανάσης Παφίλης, σε επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και σύζυγο του Δ. Τσακνιά, Νάντια Βαλαβάνη.

ΝΑΡ: Μαζί πορεύτήκαμε στη ρήξη

Ανακοίνωση εξέδωσε και το Νέο Αριστερό Ρεύμα που εκφράζει βαθιά θλίψη για την ξαφνική απώλεια του σύντροφου Δήμου Τσακνιά.

Ο Δήμος αγωνίστηκε από τις γραμμές της ΚΝΕ ενάντια στη δικτατορία, διετέλεσε στέλεχός της και στη συνέχεια μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Πορευτήκαμε μαζί στη ρήξη του 1989 και στην συγκρότηση του ΝΑΡ. Τότε που χιλιάδες αγωνιστές και κομμουνιστές δεν συμβιβάστηκαν με την ταξικά εκφυλισμένη επιλογή συμμετοχής του ενιαίου Συνασπισμού στην συγκυβέρνηση με τη ΝΔ και στην οικουμενική με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο Δήμος, ως ιδρυτικό μέλος και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, παρέμεινε πάντα ενεργητικά στον αγώνα για την δικαίωση του κόσμου της εργασίας και, γι αυτό, βρεθήκαμε συχνά στους δρόμους του αγώνα και σε συζητήσεις για τις προοπτικές του κινήματος και της αριστεράς.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στη συντρόφό του Νάντια και στα παιδιά τους.

 

Ενημέρωση: Το επίσημο βιογραφικό του Δήμου Τσακνιά: 

ΔΗΜΟΣ ΤΣΑΚΝΙΑΣ (1949-2014)

Ο Δήμος Τσακνιάς, δικηγόρος, γεννήθηκε στο χωριό Καστέλια Φωκίδας (δίπλα στη Γραβιά) από φτωχή αγροτική οικογένεια και πέθανε στην Αθήνα στις 2.11.2014. Ορφανός από πατέρα από τα 13 του χρόνια, είχε ήδη μεταναστεύσει στην Αθήνα, όπου σπούδασε δουλεύοντας από τα 12 του, τα περισσότερα απ’ αυτά τα χρόνια σε κυλικείο κινηματογράφου. Το 1970, φοιτητής Νομικής, οργανώθηκε στην ΚΝΕ, και από το 1971 έγινε μέλος του ΚΣ της και υπεύθυνος του παράνομου «Οδηγητή», ο οποίος μέχρι τότε εκτυπωνόταν στο εξωτερικό. Από κοινού με τη νέα συντακτική ομάδα του «Οδηγητή», πρόσθεσαν πλάι στον τίτλο του το γνωστό στίχο του Βάρναλη «Δεν είμαι εγώ σπορά της τύχης/ ο πλαστουργός της νιας ζωής/ εγώ είμαι τέκνο της ανάγκης/ κι ώριμο τέκνο της οργής.» Μέχρι τον Ιούλιο 1974 εκτύπωνε νύχτα τον «Οδηγητή» στον πολύγραφο του τόπου δουλειάς του, στα γραφεία του Συνδέσμου Ανωνύμων Εταιρειών. Μετά το «χτύπημα» του Φλεβάρη 1974 και τη σύλληψη ή πέρασμα στην παρανομία συνεργατών και συνδέσμων, ουσιαστικά έγραφε, εκτύπωνε και διακινούσε μόνος του την εφημερίδα – μέχρι και την κατάρρευση της χούντας. Υπήρξε ο πρώτος αρχισυντάκτης του νόμιμου «Οδηγητή» κατά τον πρώτο χρόνο της μεταπολίτευσης.

Τέλος 1975 πέρασε στο ΚΚΕ. Υπήρξε μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της Οργάνωσης Πειραιά, υπεύθυνος της Επιτροπής Προπαγάνδας της ΚΕ και Διευθυντής της ΚΟΜΕΠ. Αν. μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ από το 12ο Συνέδριο, αποχώρησε από το κόμμα με την κρίση του 1989.

Συμμετείχε σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες της περιόδου. Το 1999 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Χώρου Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς, μέσα απ’ τις αναζητήσεις του οποίου αναδύθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και της Γραμματείας του (ανένταχτος) έως το Συνέδριο του 2013. Μέχρι την τελευταία του πνοή ήταν μαχόμενος δικηγόρος στον τομέα του Εργατικού Δίκαιου και συνέχισε να μετέχει ενεργά στην πάλη για την αλλαγή της κοινωνίας.

Ήταν παντρεμένος με την Νάντια Βαλαβάνη και είχε δυο παιδιά, τον Αντώνη και την Άρτεμι.

Απάντηση