‘Εφυγε ο κορυφαίος φωτορεπόρτερ Χ. Φάας

Στις 10 Μαΐου πέθανε στο Μόναχο, σε ηλικία 79 χρόνων, ο Χορστ Φάας, ένας βραβευμένος με Πούλιτζερ φωτογράφος, ένας κορυφαίος εκπρόσωπος του φωτορεπορτάζ. Ο φακός του Φάας κατέγραψε συγκλονιστικές εικόνες από τον Πόλεμο του Βιετνάμ

Ιούλιος 1963. Μια Βιετναμέζα, με ένα μωρό στην αγκαλιά τρέχει να σωθεί, σέρνοντας με το άλλο χέρι την κόρη της, ενώ το χωριό πυρπολείται από τους Νοτιοβιετναμέζους, προφανώς ως αντίποινα για συνεργασία του με τους Βιετκόγκ.

, οι οποίες συνέβαλαν σημαντικά στην αφύπνιση του αντιπολεμικού κινήματος κατά τη δεκαετία του ’60. Οι φωτογραφίες του μπορεί να μην έγιναν τόσο διάσημες όσο η περίφημη εικόνα με το γυμνό κοριτσάκι, το φλεγόμενο από βόμβα ναπάλμ στο μαρτυρικό χωριό Μι Λάι, όμως αποτελούν μοναδικά τεκμήρια μιας σκληρής εποχής. (κάντε κλικ στις εικόνες για μεγένθυνση)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Mάιος 1972. Μαθητές επιστρέφουν σπίτι μετά το σχολείο και αντικρίζουν τα πτώματα 15 Βιετκόνγκ.

Μάρτιος 1964. Ένας Βιετναμέζος κρατά το πτώμα του παιδιού του ενώ τον κοιτούν Νοτιοβιετναμέζοι στρατιώτες σε ένα θωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού. Το παιδί σκοτώθηκε καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις απώθησαν τους χωρικούς σε ένα χωριό κοντά στα σύνορα με την Καμπότζη.

Απάντηση