Να συμβάλουν στις κυβερνητικές θέσεις επιδιώκουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

Σε αναζήτηση στρατηγικής βρίσκονται οι Οικολόγοι Πράσινοι μετά την εκλογική πανωλεθρία στις κάλπες.   Στη βάση του κόμματος έχει ξεσπάσει μια διαμάχη για την πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος. Αρκετά στελέχη πιστεύουν ότι φταίει ότι το κόμμα δεν είχε ξεκάθαρη κυβερνητική πρόταση και καταγράφηκε σαν ρεύμα διαμαρτυρίας, ενώ έπρεπε να προβάλει την διάθεση του όπως η ΔΗΜΑΡ να συμβάλει στην επόμενη μέρα στο νέο κυβερνητικό σκηνικό.  Στην πρώτη σημαντική μετεκλογική παρέμβαση οι Οικολόγοι Πράσινοι καλούν τη χώρα να «ξανακερδίσει το χαμένο χρόνο» και ζητούν να ξεκινήσει ένας εθνικός διάλογος με την κυβέρνηση για τη διαμόρφωση κοινωνικών πλειοψηφιών σε επιμέρους θέματα (όπως το περιβάλλον κ.α).   Σε αυτή την προσπάθεια επιδιώξη των Πρασίνων είναι όπως τονίζουν να συμμετέχουν εποικοδομητικά.  Η ανακοίνωση τους μοιάζει με πρόσκληση στη νέα κυβέρνηση ώστε να «παίξουν και αυτοί μπάλα»  από κάποιο πόστο.

Αναλυτικά:

«Μετά από δύο εκλογικές αναμετρήσεις, στις οποίες επικράτησαν διλήμματα που λίγο είχαν να κάνουν με τις απαντήσεις στα αδιέξοδα της ελληνικής κοινωνίας, συγκροτείται τελικά κυβέρνηση από τρία κόμματα, μια κυβέρνηση που θα μπορούσαν να την είχαν συμφωνήσει ενάμιση μήνα νωρίτερα. Παραμένει λοιπόν η απορία γιατί χρειάστηκαν τελικά οι δεύτερες αυτές εκλογές.

 

Επισημαίνουμε πως οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είχαν έντονα χαρακτηριστικά “δεύτερου γύρου” με έναν εκλογικό νόμο που, όχι μόνο αλλοίωσε τη βούληση των πολιτών, αλλά και ενίσχυσε το διπολισμό στα όρια του διχασμού.

 

Η χώρα πρέπει πλέον όχι απλά να ξανακερδίσει το χαμένο χρόνο, αλλά κυρίως να αποκτήσει μια νέα προοπτική πέρα από τα αδιέξοδα του μνημονίου, να αντιμετωπίσει την κρίση σε όλες της τις εκφάνσεις και κυρίως τις κοινωνικές, χωρίς να αγνοήσει τις περιβαλλοντικές.

 

Για όλα αυτά αλλά και για να εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη χρειαζόμαστε μια αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, στην ουσία και όχι στις λεπτομέρειές του, η οποία θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα εναλλακτικό σχέδιο για τα δημοσιονομικά, την πραγματική οικονομία, την δίκαιη κατανομή των βαρών. Δεν είμαστε όμως καθόλου αισιόδοξοι για κάτι τέτοιο μιας και οι κύριες δυνάμεις, που συγκροτούν αυτήν την κυβέρνηση δυο χρόνια τώρα δεν έπεισαν ότι θέλουν ή μπορούν να το επιτύχουν.

 

 

Απαραίτητη είναι λοιπόν η άμεση εκκίνηση ένας εθνικού διαλόγου με ευρύτατη συμμετοχή. Επιδίωξη των Οικολόγων Πράσινων είναι να συμμετέχουμε εποικοδομητικά στην προσπάθεια αυτή και γενικότερα να συμβάλουμε στη διαμόρφωση κοινωνικών πλειοψηφιών σε επιμέρους θέματα κρίσιμα για τις προοπτικές της χώρας και την καθημερινότητα των πολιτών. Με τις επιφυλάξεις μας για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, θα τοποθετηθούμε συνολικά και επί της ουσίας μόλις παρουσιαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις της».

 

One thought on “Να συμβάλουν στις κυβερνητικές θέσεις επιδιώκουν οι Οικολόγοι Πράσινοι

  • 21 Ιουνίου 2012 at 01:15
    Permalink

    Πόση χρηματοδοτηση παίρνανε πριν με ευρωβουλευτη και 2,5% και πόση τώρα με ευρωβουλευτή αλλά 0,9% στις τελευταίες εκλογές ;

    Reply

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: