Η υποκρισία της «Ώρας της Γης»

 

Παραμονή Πρωταπριλιάς, ας παίξουμε το παιχνίδι του ψέματος και της υποκρισίας. Ας σβήσουμε για μια ώρα τα φώτα και ας νομίσουμε ότι έτσι τραβάμε το αυτί της χοντρόπετσης εξουσίας. Πώς είπατε, ποιας εξουσίας; Μα η ίδια η εξουσία τραβάει χαϊδευτικά το δικό της αυτί!

Πρώτο στις τέχνες και τα γράμματα, πρώτο στον αγώνα το υπουργείο Πολιτισμού! Μη νομίσετε ότι ο Γερουλάνος ζήτησε χρήματα για τον πολιτισμό και όχι για τις τράπεζες. Απλώς χθες το υπουργείο συμμετείχε στη διεθνή δράση «Ωρα της Γης» ενάντια στην κλιματική αλλαγή, και διέταξε μια ώρα συσκότιση στην Ακρόπολη και στο Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας. Επίσης στο Ελ. Βενιζέλος επιβλήθηκε συσκότιση στον έναν από τους δύο διαδρόμους του, ενώ χαμήλωσαν τα φώτα και σε άλλους χώρους του αεροδρομίου. Την ίδια ώρα τα μεγάφωνα ενημέρωναν και ευαισθητοποιούσαν τους επιβάτες, ενώ στο παιχνίδι της τυφλόμυγας συμμετείχαν οι Δήμοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Ποιο θα ήταν το μεγαλύτερο οικολογικό πρωταπριλιάτικο ψέμα; H είδηση-μαϊμού ότι έσβησαν για μια ώρα τα φώτα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα της Αττικής, τα πιο ενεργοβόρα κτίρια στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ότι οι κυλιόμενες σκάλες ακινητοποιήθηκαν, τα κλιματιστικά έπαψαν να λειτουργούν και ο ιδρώτας έτρεχε ποτάμι, ενώ οι πελάτες, οι θαμώνες και οι πωλητές κυκλοφορούσαν με ένα φακό στον κούτελο σαν ανθρακωρύχοι σε υπόγειες στοές. Αυτή, μάλιστα, θα ήταν μια σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας!

Απάντηση