ΕΑΑΚ Πάτρας για εκδήλωση ΔΑΠ και τη στοχοποίηση από ΝΔ

 

Η ΕΑΑΚ απαντά στις απαράδεκτες συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας και της ΔΑΠ και την επιχείρηση στοχοποίησης της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς σχετικά με τη διαμαρτυρία στην εκδήλωση της ΔΑΠ στην Πάτρα και τις υλικές φθορές στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου του δημοσιογράφου Πάσχου Μανδραβέλη. Η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωση της  κάνει λόγο για  «τραμπουκισμούς και φασιστικές πρακτικές στοιχείων της εξωκοινοινοβουλευτικής Αριστεράς» ενώ η ΔΑΠ αναφέρεται σε “μειοψηφίες, κουκουλοφόρων που επιχειρούν να φιμώσουν καταξιωμένους ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο”!

Καμία σχέση η ΕΑΑΚ με τις ζημιές στο τζάμι του αυτοκινήτου του κ. Μανδραβέλη
Καμία σχέση η ΕΑΑΚ με τις ζημιές στο τζάμι του αυτοκινήτου του κ. Μανδραβέλη

 

Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο του Μανδραβέλη,  κάτι που άλλωστε αποτελεί μια πρακτική η οποία « καμία σχέση δεν έχει με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα ούτε με τα σχήματα της ΕΑΑΚ ως χώρο». Η ΕΑΑΚ τονίζει πως από την πλευρά της με καθαρά πρόσωπα, ανοιχτά χαρτιά και μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, αντιτάχθηκε και θα συνεχίσει να αντιστέκεται απέναντι σε κάθε αντεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική και σε αυτό το πλαίσιο επέλεξε να καλέσει φοιτητές σε κίνηση διαμαρτυρίας και παρέμβασης στην εκδήλωση της ΔΑΠ και να θέσει ερωτήματα για τις πραγματικές αγωνίες των φοιτητών κόντρα στον στημένο διάλογο. Όπως σημειώνει   «δεν υπήρξε καμία απάντηση επί των θεμάτων αυτών και οι φοιτητές αποχώρησαν και η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την Πέμπτη 20 Μάρτη η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, διοργάνωνε σε χώρο των Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας εκδήλωση με τίτλο “Το Πανεπιστήμιο του Αύριο”. Οι ομιλητές βέβαια θα μπορούσε να πει κανείς ότι για το χώρο της εκπαίδευσης έρχονται από το χθες: ο Πάσχος Μανδραβέλης, γνωστός δημοσιογράφος, που το μελάνι του κατασυκοφαντεί εδώ και χρόνια το φοιτητικό κίνημα και κάθε αγωνιζόμενο κομμάτι της κοινωνίας, τον Σταύρο Κουμπιά, πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, τον Αντώνη Τζε, μέλος του Συμβούλιο Ιδρύματος του Πανεπιστημίου Πατρών, γνωστό για τη φιλοκυβερνητική του προπαγάνδα εντός των σχολών και της διοίκησης του Πανεπιστημίου και για την πειθαρχική δίωξη φοιτητών για συνδικαλιστική δράση, καθώς και το δημοσιογράφο Λάμπρο Καλλαρύτη. Η αρχική σύνθεση των ομιλητών περιελάμβανε το Γρηγόρη Ψαριανό, στέλεχος της προγούμενης σύνθεσης της τρικομματικής κυβέρνησης και ενεργού υποστηρικτή της ακραίας μνημονιακής πολιτικής που ακολουθούσε, καθώς και το νυν Πρύτανη Γιώργο Παναγιωτάκη. Δυστυχώς οι δύο τελευταίοι δεν μπόρεσαν εν τέλει να παρευρεθούν προκειμένου να θέσουν τις “κόκκινες γραμμές” τους για την εκπαίδευση, όπως (δεν) έχουν κάνει σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που πλήττουν τη νεολαία και το λαό ευρύτερα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από τις μαζικές τους διαδικασίες έχουν εκφράσει την ξεκάθαρη αντίθεσή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική που ακολουθείται από το Υπουργείο και της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, καθώς και στις τομές που έρχονται το άμεσα επόμενο διάστημα (εφαρμογή του νόμου-πλαισίου, διαγραφές φοιτητών, δίδακτρα κτλ) και οργάνωσαν και οργανώνουν τις διεκδικήσεις τους για Δημόσιο-Δωρεάν Πανεπιστήμιο, σίτιση-στέγαση-μετακίνηση, αξιοπρεπή εργασιακή προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο κι εμείς ως Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση επιλέξαμε να καλέσουμε φοιτητές σε κίνηση διαμαρτυρίας εντός της εκδήλωσης προκειμένου να καταδείξουμε ότι οι εκφραστές αυτής της πολιτικής και η φοιτητική παράταξη της κυβέρνησης δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στην κουβέντα για το Πανεπιστήμιο, καθώς και να θέσουμε ερωτήματα για τις πραγματικές αγωνίες των φοιτητών κόντρα στον στημένο διάλογο που είχαν ενορχηστρώσει. Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν λάβαμε καμία απάντηση επί των θεμάτων αυτών και αποχωρήσαμε καταγγέλοντας τους ομιλητές και τους διοργανωτές και η εκδήλωση συνεχίστηκε κανονικά.
Για ακόμα μια φορά, η έλλειψη πραγματικών επιχειρημάτων σε σχέση με την ακολουθούμενη πολιτική στο χώρο της εκπαίδευσης καλύφθηκε τόσο από τον ίδιο τον δημοσιογράφο όσο και από την ΝΔ από την γνωστή τακτική της κατασυκοφάντησης. Αναμενόμενες ήταν οι ανακοινώσεις περί “μειοψηφιών, κουκουλοφόρων που επιχειρούν να φιμώσουν καταξιωμένους (σύμφωνα με τη ΔΑΠ) ανθρώπους στο Πανεπιστήμιο”.

Αξιοποιήθηκε σε αυτή την προσπάθεια και το περιστατικό υλικών καταστροφών στο αυτοκίνητο του Πάσχου Μανδραβέλη, πρακτική η οποία καμία σχέση δεν έχει με το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα ούτε με τα σχήματα της ΕΑΑΚ ως χώρο.

Από την πλευρά μας, με καθαρά πρόσωπα, ανοιχτά χαρτιά και μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, αντιταχθήκαμε και θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε σε κάθε αντεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης,της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, που μόνο στόχο έχει να πλήξει τα συμφέροντα του εργαζόμενου κόσμου και της νεολαίας.
Για μας είναι ξεκάθαρο πως τόσο οι συγκεκριμένοι άνθρωποι όσο και η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχουν διαλέξει συγκεκριμένη πλευρά. Εμείς έχουμε επιλέξει να περπατάμε στην αντίπερα όχθη: αυτήν του μαχόμενου φοιτητικού κινήματος, της λαϊκής και εργατικής αντίστασης, της κοινωνίας που αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική που καταπατά κατακτήσεις αιώνων. Για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε, να δουλέψουμε, να ζήσουμε αλλιώς.

ΕΑΑΚ ΠΑΤΡΑΣ σε ΑΕΙ-ΤΕΙ

Απάντηση