Έκοψε το «δράμα» στα ελληνικά η Γιάννα Αγγελοπούλου

gianna-el Δεν χρειάζεται πολλή παρατηρητικότητα για να διαπιστώσει κανείς μια θεμελιώδη εκδοτική επιλογή που έκανε η Γιάννα Αγγελοπούλου και οι εκδόσεις Λιβάνη για το βιβλίο της πρώην προέδρου του «Αθήνα 2004» στα Ελληνικά. Ο τίτλος εξαφανίστηκε! Το «my greek drama» (το ελληνικό μου δράμα) που ως τίτλος έφερε το συγκεκριμένο βιογραφικό πόνημα στη λίστα με τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία της αμερικανικής αγοράς (αν πιστέψουμε βέβαια τις σχετικές αμερικανικές πηγές) στα Ελληνικά κυκλοφορεί με το λιτό όνομα της συγγραφέα «Γιάννα Αγγελοπούλου», κρατώντας όλη την υπόλοιπη γραφική σύνθεση του εξωφύλλου.

Τι άλλαξε; Το προφανές είναι ότι όλοι γνωρίζουν σ’ αυτή τη χώρα πως η συγκεκριμένη πολιτικός και σύζυγος επιχειρηματία λίγα δράματα έχει περάσει στη ζωή της, αν κρίνουμε από την οικονομική της κατάσταση και το γεγονός ότι έβαλε λουκέτο σε μια εφημερίδα αφήνοντας στο δρόμο εκατοντάδες εργαζόμενους. Επιπλέον, ίσως στο νεοκλασικό της οδού Σόλωνος σκέφτηκαν ότι ο τίτλος φέρνει κάπως στην κινηματογραφική επιτυχία «My Big Fat Greek Wedding» που ενδεχομένως συσκότιζε το πραγματικό περιεχόμενο του βιβλίου.

Ποιο είναι αυτό; Δεν έχουμε ακόμη διαβάσει το βιβλίο της Γιάννας Αγγελοπούλου, γι’ αυτό και αντιγράφουμε με κάθε επιφύλαξη το δελτίο Τύπου των εκδόσεων Λιβάνη:

«Η Γιάννα Αγγελοπούλου, µε αφορμή τις όλο και πυκνότερες ερωτήσεις απ’ όλο τον κόσμο «Μα τι συνέβη στην Ελλάδα;» και «Τι πάθατε εσείς οι Έλληνες;», επιχειρεί να ξαναδιαβάσει την πορεία των τελευταίων δεκαετιών μέσα από την δική της προσωπική εµπειρία.

gianna-enΈνα κορίτσι από την Κρήτη, µε όνειρα και προσδοκίες, ζει μια ζωή που στιγμές-στιγμές θυμίζει παραμύθι: σπουδάζει, γίνεται δικηγόρος, αναμειγνύεται µε τα κοινά, σε αδιάκοπη αντιπαράθεση µε κατεστημένες στάσεις και αντιλήψεις. Βιώνει τον κεραυνοβόλο έρωτα και βρίσκεται στην Ζυρίχη και στο Λονδίνο στο πλευρό του Θόδωρου Αγγελόπουλου, ανακαλύπτοντας τον κόσμο των επιχειρήσεων – αλλά και την οικογενειακή ζωή… 

…Ωσότου την καλεί η διεκδίκηση και μετά η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα. Επιχειρεί να βοηθήσει στην συστράτευση και στην κοινή προσπάθεια, ζει βήμα-βήμα τις εμπλοκές και τα αδιέξοδα της Ελληνικής πραγματικότητας. Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας του 2004 μπόρεσε και απέκτησε την δική της δυναμική.

Πώς, λοιπόν, η Ελλάδα βρέθηκε από αυτό το σημείο στην βαθιά κρίση που ζει – ιδίως μετά το 2010; Από την εµπειρία της, η Γιάννα Αγγελοπούλου επισημαίνει ­­­ένα σημαντικό, σταθερό πρόβλημα: το πρόβλημα ηγετικότητας, την αποφυγή ανάληψης ευθυνών ή την τάση μετατόπισής τους, μαζί και την συνεχή εσωτερική αντιπαράθεση – είναι μόνιµη τροχοπέδη στις προσπάθειες των Ελλήνων.
Μια προσωπική ιστορία, μια προσωπική ματιά, η αφήγηση αυτή προτείνει και μιαν απαρχή απάντησης στο «Μα τι συνέβη στην Ελλάδα;»».

Απάντηση