Δούρου στο Spiegel: Δραστική μείωση του χρέους!

Απάντηση για τη χρηματοδότηση του φιλόδοξου κυβερνητικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ δίνει η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Όπως τονίζει, μόνο μια «δραστική μείωση του χρέους» μπορεί να επαναφέρει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης. Παρόλ’ αυτά, θεωρεί αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, και ενώ ερωτάται σχετικά, αποφεύγει να σχολιάσει κάθε «σχέδιο β».

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, το «κόμμα δεξιών, ξενοφοβικών λαϊκιστών» όπως τονίζει η Γερμανίδα δημοσιογράφος, η Ρένα Δούρου δηλώνει ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή και ότι «δεν δίνουμε την υπόσχεση, όπως τα ζευγάρια της παλιάς εποχής, ότι δεν θα έχουμε καθόλου προβλήματα».

Διαβάστε σε μετάφραση το πλήρες κείμενο της συνέντευξης που πήρε η δημοσιογράφος Manfred Ertel:

Από την 1η Σεπτεμβρίου, η Ρένα Δούρου, 40 ετών, είναι περιφερειάρχης της Αττικής, μιας περιφέρειας στην οποία ανήκει η Αθήνα, ο Πειραιάς και το οικονομικό φιλέτο γύρω από την πρωτεύουσα. Εδώ ζουν περίπου τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι, σχεδόν το 40% του ελληνικού πληθυσμού, ένας λόγος για τον οποίο αποκαλούν χαριτολογώντας την περιφερειάρχη «μικρή πρωθυπουργό». Χάρη σε αυτή, η ριζοσπαστική αριστερά κέρδισε για πρώτη φορά ένα τόσο σοβαρό διοικητικό αξίωμα. H ξανθιά πολιτική επιστήμων, στενή φίλη του Αλέξη Τσίπρα, εργάζεται σε ένα ευρύχωρο γραφείο με φανταστική θέα στην Ακρόπολη και γεμάτο χαρτιά. «Ρίξετε μια ματιά, αν θέλετε, δεν έχουμε μυστικά», μας λέει.

SPIEGEL: Αν η νέα κυβέρνηση θελήσει να επαναδιαπραγματευθεί το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα και την ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στην κρίση, θα χρειαστεί εταίρους. Ποιοι είναι αυτοί;

ΔΟΥΡΟΥ: Σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό ζήτημα, θα πρέπει να συνεργαστούμε και να βρούμε ένα καλύτερο δρόμο. Πέντε χρόνια μετά την επιβολή του πακέτου διάσωσης για την Ελλάδα και των προγραμμάτων λιτότητας σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα πρώτα θύματα είναι οι πολίτες. Η πολιτική της λιτότητας δεν κατέστησε το ευρώ ισχυρότερο. Αντιθέτως, έγινε βάσανο τις κοινωνίες.

SPIEGEL: Για όλα αυτά όμως θα πρέπει να πειστεί και η γερμανική κυβέρνηση.

Δούρου: Θα πρέπει να απεγκλωβιστούμε από το μύθο που λέει ότι πίσω από τις όποιες επαναδιαπραγματεύσεις σχετικά με την κρίση χρέους καραδοκεί η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει επίσης να βάλουμε ένα τέλος στο στερεότυπο περί αντιπαλότητας ανάμεσα σε Γερμανία και Ελλάδα και ανταγωνισμού μεταξύ Βορρά και Νότου. Τώρα, για πρώτη φορά έχουμε μια κυβέρνηση με γνήσιο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Και θα βρούμε συμμάχους για αυτό. Σας υπενθυμίζω μόνο ότι ακόμα και κάποια μέλη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος έχουν υπογραμμίσει ότι ο αγώνας κατά της κρίσης χρέους δεν είναι πια τόσο αποτελεσματικός.

SPIEGEL: Η κυβέρνηση Σύριζα θα ηγηθεί του κλαμπ των μεσογειακών χωρών που διεκδικούν τα συμφέροντά τους έναντι των υπολοίπων;

Δούρου: Τα διάφορα κλαμπ στο Νότο ή στην Ανατολή ή μια Ευρώπη δύο και τριών ταχυτήτων είναι το αποτέλεσμα της απουσίας μιας σταθερής οικονομικής πολιτικής κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Είχαμε μια ευρωπαϊκή ηγεσία η οποία ήταν υπερβολικά προσανατολισμένη στα εθνικά συμφέροντα και όχι σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Τώρα έχουμε τη δυνατότητα να βρούμε ένα νέο δρόμο ο οποίος θα βοηθήσει τους πολίτες μας να επιβιώσουν της κρίσης και ταυτόχρονα θα ανοίξει νέες πολιτικές προοπτικές για την Ε.Ε.

SPIEGEL: Τι θα συμβεί αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης και τη μείωση του χρέους;

Δούρου: Δεν κάνουμε πολιτική με βάση το σχήμα «εάν… τότε…». Και δεν εμπιστεύομαι κανένα διαπραγματευτή ο οποίος, προτού καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες, έχει ένα κρυφό Plan B ή C. Ας μιλήσουμε πρώτα για το Plan A κι ύστερα βλέπουμε.

SPIEGEL: Η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ ή φαντάζεστε ένα σενάριο στο οποίο να γίνονται σκέψεις για επιστροφή στη δραχμή;

Δούρου: Δεν είμαι ονειροπόλος και δεν μου αρέσουν τα φανταστικά σενάρια. Μήπως δεν ήταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος είπε ότι δεν τίθεται ζήτημα „Grexit“; Το ίδιο επιθυμώ κι εγώ και για αυτό αγωνίζομαι. Όμως, δεν αγωνίζομαι για «αυτό το ευρώ», που στο όνομά του μας επέβαλαν πολιτικές λιτότητας οι οποίες οδήγησαν στην αυτοκτονία 6.000 συμπολίτες μας.

SPIEGEL: Ως περιφερειάρχης της Αττικής, είστε η πρώτη πολιτικός του Σύριζα που ανέλαβε θέση κυβερνητικής ευθύνης. Τι μπορούν να μάθουν από εσάς ο Αλέξης Τσίπρας και το επιτελείο του;

Δούρου: Οι προκλήσεις για μια εθνική κυβέρνηση είναι σίγουρα μεγαλύτερες, ωστόσο έχουμε κοινά προβλήματα, για παράδειγμα, τον αγώνα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτελεί απόρροια των μέτρων λιτότητας. Έχουμε θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα «ρεύμα για όλους», το οποίο επανασυνδέει το ηλεκτρικό ρεύμα σε φτωχά νοικοκυριά τα οποία δεν μπορούσαν πια να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Το πρόγραμμα αυτό το χρηματοδοτούμε με 2,25 εκατομμύρια ευρώ από τον αναπροσαρμοσμένο προϋπολογισμό μας. Αρνηθήκαμε να παραδώσουμε λίστες υπαλλήλων προς μελλοντική απόλυση και ακυρώσαμε τις περικοπές στη μεταφορά των μαθητών, μια κίνηση από την οποία επωφελήθηκε το 96% των μαθητών στην Αττική.

SPIEGEL: Ναι, αλλά, από που θα έρθουν τα λεφτά για όλα αυτά;

Δούρου: Χρειαζόμαστε μια δραστική μείωση του χρέους. Αυτή είναι η μόνη ευκαιρία για να μπορέσει η οικονομία μας να απαλλαγεί από τα βάρη και να μπει και πάλι στο δρόμο της ανάπτυξης.

SPIEGEL: Γιατί ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς όπως ο Σύριζα συμπορεύεται με ένα κόμμα δεξιών, ξενοφοβικών λαϊκιστών;

Δούρου: Με ποιον άλλο να συνεργαζόμασταν; Με το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά, μέλη του οποίου έχουν συνεργαστεί με τους νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής; Δεν δίνουμε την υπόσχεση, όπως τα ζευγάρια της παλιάς εποχής, ότι δεν θα έχουμε καθόλου προβλήματα ή απόκλιση απόψεων. Ωστόσο, έχουμε ένα κοινό σκοπό για το καλό της ελληνικής οικονομίας και τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεών μας με την Ευρώπη.

Απάντηση