Ρένα Δούρου: Πάμε σαν άλλοτε, λιτότητα, περικοπές

Δεν είχαν προλάβει καλά – καλά να ανακοινωθούν επίσημα τα αποτελέσματα των εκλογών στη χώρα μας από το υπουργείο Εσωτερικών, και μετά από τηλεδιάσκεψη, το Γιούρογκρουπ είχε έτοιμη την ετυμηγορία του (για όποιον μπορεί να τρέφει ψευδαισθήσεις). Και τι προτάσσεται; Ο άμεσος σχηματισμός κυβέρνησης για «συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», για προώθηση του «προγράμματος προσαρμογής, του προγράμματος μεταρρυθμίσεων στο οποίο έχουν δεσμευθεί τόσο το Eurogroup όσο και η Ελλάδα», με στόχο να κρατηθεί η «Ελλάδα στον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης».

Με άλλα λόγια, κι ενώ είχαν προηγηθεί και οι σχετικές τοποθετήσεις των Βεστερβέλε και Σόιμπλε, υπουργών Εξωτερικών και Οικονομικών της Γερμανίας: η νέα κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει την ίδια πολιτική λιτότητας που επιτάσσει το μνημόνιο, προκειμένου, στο βάθος του… μέλλοντος να υπάρξει και «βιώσιμη» ανάπτυξη…

Σε δύο διαδοχικές αναμετρήσεις, μέσα σε διάστημα μικρότερο του 1.5 μήνα, ο ελληνικός λαός απέρριψε κατηγορηματικά το μνημόνιο και τις πολιτικές του, που έχουν προκαλέσει τη συνεχιζόμενη ανθρωπιστική καταστροφή στη χώρα μας. Προφανώς το αποτέλεσμα (εις διπλούν!) της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, συνιστά… λεπτομέρεια για τους μετέχοντες στο Γιούρογκρουπ – λεπτομέρεια που δεν αξίζει καν να ληφθεί υπόψη.

Πρόκειται για υπεροψία με ιδεολογικές ρίζες: σε μια περίοδο που απαιτείται επιτακτικά δραστική αλλαγή ρότας της ευρωζώνης και της ΕΕ, προκειμένου να αποφύγουν τη διάλυση, το ‘μήνυμα’ που επιδιώκει να περάσει μερίδα της ευρω-ηγεσίας είναι ότι «πάμε σαν άλλοτε, με λιτότητα, περικοπές δημοσίων δαπανών και εσωτερική υποτίμηση».

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ υπενθυμίζει στους ντόπιους υπέρμαχούς τους, ότι τα μέτρα λιτότητας: 1ον στερούνται λαϊκής νομιμοποίησης 2ον, οδηγούν την οικονομία και την κοινωνία μας στο αδιέξοδο και 3ον διαλύουν την ευρωζώνη (οι εξελίξεις σε Ισπανία και Ιταλία είναι ενδεικτικές).

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του.

Πηγή

Απάντηση