Ντόρα: Άτολμο το φορολογικό νομοσχέδιο

Τα γεράκια του νεοφιλελευθερισμού διψούν για (φορολογικό) αίμα. Μπορεί ακόμη και οι εφημερίδες της Δεξιάς (Δημοκρατία) να χαρακτηρίζουν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα «ψυχρό εκτελεστή» στο πρωτοσέλιδό τους, για τη χαρακτηριστική του προκλητικότητα όταν απέρριψε τις προτάσεις για μείωση του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης, όμως η Ντόρα Μπακογιάννη, ως γνήσια νεοφιλελεύθερη τάση εντός της ΝΔ, του ασκεί κριτική ότι δεν τολμά.

Όπως είπε στη Βουλή «το παρόν νομοσχέδιο αποτελεί σαφώς ένα πρώτο βήμα προς την απαραίτητη φορολογική μεταρρύθμιση. Θα μου επιτρέψετε όμως να το χαρακτηρίσω άτολμο και σίγουρα ένα σχέδιο νόμου που δεν αντιλαμβάνεται πλήρως και τις ανάγκες της κοινωνίας». Όπως εξήγησε, είναι αντιαναπτυξιακό το ότι «ο συντελεστής φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών αυξάνεται από το 20% στο 26% και ο φόρος μερισμάτων μειώνεται από 25% σε 10%».

Παράλληλα, ζήτησε από την κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της για το πετρέλαιο: «Μειώστε το φόρο στο πετρέλαιο και τη βενζίνη. Τώρα! Πριν από τα Χριστούγεννα. Και για καθαρά εισπρακτικούς λόγους, αλλά και για ψυχολογικούς», είπε.

Επίσης, η Ντόρα επανέλαβε την πρότασή της για ενιαίο φόρο χωρίς κλίμακες για όλους 20% και φυσικά τόνισε την πάγια θέση της νεοφιλελεύθερης ορθοδοξίας για μειωμένη φορολογία των επιχειρήσεων: «Για να προσελκύσουμε επενδυτές, πρέπει να πούμε ότι οι νέες επενδύσεις που γίνονται στην Ελλάδα, ανάλογα με τις θέσεις εργασίας που δημιουργούν, θα έχουν μειωμένη φορολογική επιβάρυνση».

 

Απάντηση