Όταν η Ντόρα ξανάγινε γαλάζια

Στην εποχή της εικόνας και της επικοινωνίας οι συμβολισμοί έχουν μάλλον περισσότερη αξία από μια ντουζίνα πολιτικά προγράμματα, για να παραφράσουμε μια διάσημη φράση του Καρλ Μαρξ. Η «χρυσή μεταγραφή» της δεξιας πολυκατοικίας που πολλοί στοιχηματίζουν ότι δεν θα σώσει την ομάδα, η Ντόρα Μπακογιάννη μέσα σε  μια μέρα κατέβασε τα ρολά των γραφείων της Δημοκρατικής Συμμαχίας στη λεωφόρο Συγγρού και είπε «τέλος».

Σε όσους παρακολουθούσαμε (για επαγγελματικούς λόγους!) καθημερινά την πολιτική δραστηριότητα του κόμματος, μέσω μιας λίστας ηλεκτρονικών ειδοποιήσεων ήρθε πριν από λίγο το εξής μήνυμα: «Μετά την αναστολή λειτουργίας της Δημοκρατικής Συμμαχίας η ενημέρωση της ιστοσελίδας dimsim.gr όπως και η αποστολή καθημερινής και εβδομαδιαίας ενημέρωσης έχει διακοπεί. Ενημέρωση για τη δραστηριότητα της Ντόρας Μπακογιάννη μπορείτε να έχετε από την προσωπική της ιστοσελίδα dorabak.gr. Επίσης θα λαμβάνετε περιοδικά νέα με ηλεκτρονική αλληλογραφία και θα διατηρείτε πάντα τη δυνατότητα εύκολης και άμεσης απεγγραφής από την υπηρεσία. Σας ευχαριστούμε για την υποστήριξη και τη συνεργασία όλα αυτό το διάστημα! Ομάδα διαδικτύου».

Με μια απλή ματιά στη νέα ιστοσελίδα dorabak.gr καταλαβαίνει κανείς το …μέγεθος των πολιτικών μετατοπίσεων που συντελέστηκαν υπό το βάρος της ψήφου της 6ης Μαιου. Άλλαξε η διεύθυνση, τα χρώματα από κιτς πορτοκαλο-μπλε έγιναν κλάσικ γαλαζο-ΔΑΠ και τελειώσαμε! Πάμε στοίχημα ότι από τις στρατιές των κομματικών υπαλλήλων που απασχολούσε η Μπακογιάννη δεν πήγε ούτε ένας να βρει μια αληθινή δουλειά, ίσως μάλιστα να προσέλαβε και άλλους τώρα που υπολογίζουν να βγουν πρώτο κόμμα και να ορμήσουν στο Δημόσιο.

Πέρα από πλάκες, αν κάτι διαπιστώνει κανείς έστω και σε αυτό το ρηχό επίπεδο της οπτικής επικοινωνίας, είναι ότι «η Ντόρα δεν αλλάζει, άλλαξε εσύ», όπως θα έλεγε παραλλαγμένο και ένα σύνθημα του ΚΚΕ. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο, καταλαβαίνει κανείς ότι στην πραγματικότητα, η ΝΔ του Σαμαρά αφομοιώθηκε από την Μπακογιάννη και τη μνημονιακή της πολιτική και όχι το αντίστροφο, όπως αρέσκεται να δηλώνει η τωρινή ηγεσία της ΝΔ.

One thought on “Όταν η Ντόρα ξανάγινε γαλάζια

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: