Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ήταν ντοπέ


Η μάχη των συμβολισμών δόθηκε και χάθηκε. Ονόματα τετριμμένα, σκισμένες σημαίες του παρελθόντος, στελέχη του κομματικού σωλήνα, «εκπλήξεις» για τις οποίες κανείς δεν εξεπλάγη. Πύρρος Δήμας ο επικεφαλής του Επικρατείας για το ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωπος μιας χαμένης και ατιμωμένης αισιοδοξίας από το παρελθόν. Χαράλαμπος Αθανασίου ο επικεφαλής στο Επικρατείας της ΝΔ, εκπρόσωπος της δικαστικής εξουσίας (πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων) αυτής που βάφτισε συνταγματικό το Μνημόνιο και τις περικοπές μισθών.

Κάποτε η τελευταία, 12η θέση του Επικρατείας θεωρείτο τιμητική. Για το ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά τη θέση καταλαμβάνει η Μαρία Αναγνωστοπούλου, με μόνη ιδιότητα «μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ» «μέλος της Επιτροπής Ανάδειξης Υποψηφίων του Κινήματος». Στις προηγούμενες εκλογές την ίδια θέση κατείχε ο Εμμανουήλ Κριαράς, ένα πρόσωπο που δεν χρειάζεται συστάσεις. Για τη Νέα Δημοκρατία, η 12η θέση καταλαμβάνεται σε αυτές τις εκλογές από έναν εκλεκτό τραπεζικό στέλεχος, τον Δημήτρη Τσομώκο, που είναι καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στους παλιότερους εργοδότες του περιλαμβάνει την Τράπεζα της Αγγλίας. Το 2009 ήταν ο Μιλτιάδης Έβερτ, ο παλιός αρχηγός, ο αγαπητός σε πολλούς «μπουλντόζας», ένα ιστορικό στέλεχος της Δεξιάς.

Αν κάτι υπογραμμίζουν αυτές οι επισημάνσεις είναι η οριστική χρεοκοπία οράματος για το δικομματισμό. «Πρέπει να σηκώσουμε από πάνω το μεγάλο βάρος της δημοσιονομικής εξάρτησης, το μεγάλο βάρος του μνημονίου» είπε προλογίζοντας τον Πύρρο Δήμα ο Ευ. Βενιζέλος, με ένα άριστο δείγμα ανέμπνευστης παρομοίωσης. «Να προτάξουμε την απόδοση Δικαιοσύνης, αλλά και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης», δικαιολόγησε με τη σειρά του τη γαλάζια επιλογή του Χ. Αθανασίου ο Αντ. Σαμαράς. Προφανώς, οι αποτυχημένες αυτές επιλογές στο σύνολό τους αντανακλούν την οριστική αδυναμία να εκπέμψει ο μνημονιακός πυλώνας εξουσίας τη γοητεία εξουσίας που κάποτε κέρδιζε τα πιο ανήσυχα μυαλά.

Απάντηση