Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: «Δεν υπάρχει ανωνυμία στο ίντερνετ – το πάρτι τελείωσε»

Στη σκιά των αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις πολιτών αλλά και με αφορμή την πολυσυζητημένη επικοινωνιακή στρακαστρούκα Σαμαρά πως σε ένα χρόνο «θα έχουμε σε όλη την Ελλάδα δωρεάν ασύρματο Wi-Fi, ένα δώρο της κυβέρνησης στη νεολαία» (που η υλοποίηση της αμφισβητείται) οι ανησυχίες για τα δημοκρατικά δικαιώματα, την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα στην ψηφιακή εποχή μεγαλώνουν.  Στην Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία 3.966.380 άνθρωποι είναι χρήστες του Facebook, με σύνδεση περισσότερες από 2,5 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο.  Από το βήμα του 3ου Πανελληνίου Διεπιστημονικού Συνεδρίου με θέμα την πρόληψη και αντιμετώπιση διαδικτυακών συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, ο ταξίαρχος Μανώλης Σφακιανάκης ο διευθυντής της υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος λίγο-πολύ σκιαγράφησε το πλαίσιο ενός τρομονόμου για τον κυβερνοχώρο και διαμήνυσε πως «δεν υπάρχει ανωνυμία», στο διαδίκτυο, «το πάρτι τελείωσε», προσθέτοντας με έμφαση: «τέρμα οι εκβιασμοί, υπάρχει αστυνομία, υπάρχει κράτος, υπάρχει έλεγχος».

Πως όμως διασφαλίζεται η ελευθερία της έκφρασης, η προστασία των προσωπικών μας μηνυμάτων και της ελεύθερης επικοινωνίας και διαμοιρασμού ψηφιακών αρχείων όταν στο όνομα της καταπολέμησης του εγκλήματος στο διαδίκτυο και της προστασίας της δημόσιας ασφάλειας («αρπακτικά» που βάζουν στο μάτι ανήλικα παιδιά, παιδόφιλοι, απατεώνες κλπ) όλες οι συνομιλίες και τα «σόσιαλ στάτους» μας παρακολουθούνται;  Πως μπορείς να διασφαλίσεις ότι το άγνωστο αλλά πολύ αληθοφανές και ελκυστικό πρόσωπο που θέλει να γίνει φίλος σου στο facebook δεν είναι στην πραγματικότητα ένα από τα εκατοντάδες ψεύτικα προφίλ που χρησιμοποιεί η ασφάλεια και οι μυστικές υπηρεσίες για συλλογή πληροφοριών, για να σε κατασκοπεύει;

Ο Μ. Σφακιανάκης σημείωσε χαρακτηριστικά για τις δυνατότητες και τον «κοινωνικό ρόλο» της αστυνομίας πως σε οκτώ λεπτά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μπορεί να εντοπίσει τον χρήστη του διαδικτύου που θέλει να αυτοκτονήσει. Περηφανεύτηκε πως πρόκειται για χρόνο ρεκόρ για τον οποίο μάλιστα βραβεύθηκε από το FBI.

Οι διωκτικές αρχές περηφανεύονται ότι έχουν το ελεύθερο να παρακολουθούν σχεδόν οποιαδήποτε συνομιλία πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα. Επίσης έχουν το «δικαίωμα» να απαιτούν την αποκρυπτογράφηση πληροφοριών τις οποίες κρίνουν ύποπτες και τις οποίες ο κάτοχός τους προστατεύει με κάποιο κωδικό ή με ειδικό πρόγραμμα.  Ποιος μας διασφαλίζει ότι δεν θα καταγράφονται στο wi-fi Σαμαρά λεπτομερή αρχεία με τα στοιχεία και τις προτιμήσεις όσων έχουν πρόσβαση; Οι δαιδαλώδεις διάδρομοι της επικοινωνίας μεταξύ ηλεκτρονικών εταιρειών και κρατικού ή ιδιωτικού εργοδότη είναι επίσης πάντα ανοιχτοί.  Ήδη υπάρχουν σελίδες οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί «υψηλής επικινδυνότητας» εξαιτίας του περιεχομένου τους.

Ο τρομονόμος στον κυβερνοχώρο μετατρέπεται σε «πρόγραμμα οδηγό» για ένα καινούργιο νομικό-πολιτιστικό οικοδόμημα που τις επιπτώσεις του ακόμα και σήμερα είναι δύσκολο να διανοηθούμε.

 

Η χρήση του ίντερνετ σε αριθμούς

Στην Ελλάδα 3.966.380 άνθρωποι είναι χρήστες του Facebook, με σύνδεση περισσότερες από 2,5 ώρες ημερησίως κατά μέσο όρο, τη στιγμή που οι ειδικοί επιμένουν ότι η χρήση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τη 1,5 ώρα. Δεύτερη αιτία εθισμού είναι η ενασχόληση με ένα διαδικτυακό παιχνίδι, ενώ ο εθισμός δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες.

Παγκοσμίως, οι χρήστες του διαδικτύου ξεπερνούν τα 2,5 δισ. (ένας στους τρεις είναι χρήστης του διαδικτύου), ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό ανέρχεται σε 63,5% και στη Β. Αμερική σε 78,6%. Επίσης, υπάρχουν 50 δισ. ιστοσελίδες, ενώ το Facebook έχει περισσότερους από 1 δισ. χρήστες.

Κοντά στα 4 εκατομμύρια οι χρήστες του Facebook στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το 53,6% των νοικοκυριών διαθέτει πρόσβαση στο διαδίκτυο, με το 96,2% εξ αυτών να διαθέτουν ευρυζωνική σύνδεση. Η χώρα μας κατέχει την προτελευταία θέση στην Ευρώπη με διαδικτυακό αναλφαβητισμό μόλις πάνω από το 20%. «Ο αναλφαβητισμός σκοτώνει και το πληκτρολόγιο είναι το όπλο», είπε ο κ. Σφακιανάκης, αναφέροντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «σταυροφορία» ενημέρωσης του κοινού από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για να τεθεί τέρμα στον διαδικτυακό αναλφαβητισμό.

Με τη σωστή χρήση το διαδίκτυο, σε ποσοστό 98%, αποτελεί ένα παράθυρο σε έναν θαυμαστό κόσμο για όλους, παρέχοντας γνώση, εκπαίδευση, πληροφορίες, επικοινωνία, ενημέρωση, ψυχαγωγία, διασκέδαση, αλλά υπάρχει και ένα επικίνδυνο κομμάτι, που ανέρχεται στο 2%.

Ανά λεπτό έχουμε 204.000.000 αποστολές e-mails, 2.000.000 αναζητήσεις στο Google, 6.000.000 επισκέψεις στο Facebook, 1.300 νέους χρήστες κινητών τηλεφώνων, 21 υποκλοπές στοιχείων ταυτότητας, 135 νέες μολύνσεις από κακόβουλο λογισμικό, και 7 τρισ. συναλλαγές την ημέρα.

 

Ορισμένα στοιχεία για την ανάρτηση αντλήθηκαν από το insomnia.gr 

Απάντηση