Είναι αρκετό το σύνθημα «πιο δυνατό ΚΚΕ»;

Με τα φτερά του κομματικού πατριωτισμού 

Δυνατό ΚΚΕ. Οι δύο αυτές λέξεις, με μικρές παραλλαγές, δέσποζαν στα πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» όλο τον προηγούμενο μήνα, ενώ συνεχώς ακούγονται στις προεκλογικές ομιλίες των υποψήφιων και των στελεχών του ΚΚΕ και αναφέρονται συχνά στη σχετική αρθρογραφία.

Τον Δεκέμβριο κυκλοφόρησαν 20 φύλλα του «Ριζοσπάστη» (λόγω των αργιών). Απ’ αυτά τα 11 είχαν κύριο τίτλο που περιελάμβανε το «δυνατό» ή το «ισχυρό» ή το «πιο ισχυρό» ή το «πολύ πιο δυνατό» ΚΚΕ ή «ενίσχυση του ΚΚΕ».

9.12.: Ανάπτυξη της ταξικής πάλης, λαϊκή συμμαχία, ισχυρό ΚΚΕ παντού.
10.12.: Χρειάζεται άμεση λαϊκή παρέμβαση κα ισχυρό ΚΚΕ
12.12.: Η ενίσχυση του ΚΚΕ όπλο στα χέρια του λαού
18.12.: Την «επόμενη μέρα» ο λαός χρειάζεται πιο ισχυρό ΚΚΕ
19.12.: Οι  νέοι χρειάζονται ισχυρό ΚΚΕ
21.12.: Σαπίλα, εκφοβισμός, αυταπάτες: Απαντάμε με ισχυρό ΚΚΕ, εργατική πάλη.
23.12.: Ενίσχυση του ΚΚΕ παντού
24.12.: Με ισχυρό ΚΚΕ ο λαός να αντιτάξει την οργανωμένη πάλη του
28.12.: Ελπίδα του λαού για τη νέα χρονιά η οργανωμένη πάλη με ισχυρό ΚΚΕ
30.12.: Ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, αυτό θα μετρήσει για το λαό
31.12.: Το 2015 με ισχυρό ΚΚΕ
Για το 2015 από τα 10 φύλλα που έχουν βγεί:

01.01 Νέα χρονιά με πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ
03.01 ΚΚΕ: Η μόνη σίγουρη δύναμη
04.01 Την επόμενη μέρα χρειάζεσαι δυνατό ΚΚΕ!
09.01 Δοκιμασμένοι αγωνιστές στη μάχη για ενίσχυση του ΚΚΕ
11.01 Όλοι στο ΣΕΦ στέλνουμε μήνυμα ενίσχυσης του ΚΚΕ
14.01 Μόνη ελπίδα του λαού δυνατό ΚΚΕ και λαϊκό κίνημα

Είναι θεμιτό  σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, κάθε κόμμα να επιθυμεί την ενίσχυση των ποσοστών του. Το «δυνατό ΚΚΕ» είναι ένα διαχρονικό σύνθημα, ενώ είναι λογικό και άλλα κόμματα να ζητούν να βγουν πιο δυνατά απ’ αυτές τις εκλογές.

Ωστόσο παραμένει να αποδειχτεί αν αυτή η γραμμή βοηθάει στο χτίσιμο μιας πραγματικής λαϊκής συμμαχίας όταν το πιο ξεκάθαρο στην πολιτική γραμμή του ΚΚΕ είναι η ανάγκης ισχυροποίησης του, με μια αυτοαναφορικότητα που αγγίζει τα όρια της υπερβολής.

Το ΚΚΕ λέει ότι έχει διδαχτεί από την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος και τον εκφυλισμό του μεγαλύτερου μέρους των περισσότερων ΚΚ. Η μετατροπή του κόμματος από μέσο σε αυτοσκοπό, η διαστρέβλωση και η αντικατάσταση της ιδεολογικής ηγεμονίας στο μαζικό κίνημα από την κομματική ιδιοκτησία είναι δείγματα μιας κατεύθυνσης εκφυλισμού.
Τα στελέχη του επαναλαμβάνουν διαρκώς πως μόνο το ισχυρό ΚΚΕ θα φέρει την ανατροπή των συσχετισμών και τη σωτηρία για τον ελληνικό λαό.

Το ΚΚΕ καταφέρνει και να συσπειρώνει τη στελεχική του βάση και να κινητοποιεί αναλογικά περισσότερο κόσμο -σε σχέση με την εκλογική του επιρροή- τόσο στο εργατικό κίνημα όσο και στις κομματικές φιέστες κάτι που φάνηκε και στην πρόσφατη μεγάλη γιορτή στο ΣΕΦ. Αν η απήχηση της πολιτικής του πρότασης ενισχύεται ή αποδυναμώνεται θα φανεί πολύ σύντομα. Κυριακή κοντή γιορτή.

Το ΚΚΕ αποφεύγει να θέσει ποσοτικούς στόχους ωστόσο ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι η κατάκτηση της τρίτης θέσης είναι πιθανή. Γεγονός είναι ότι το ΚΚΕ θα είναι ικανοποιημένο αν καταφέρει και ξεπεράσει το 4,5% του Ιουνίου του 2012 οπότε και θα μπορέσει να μιλήσει για αντοχή και τάση επανασυσπείρωσης σε συνθήκες ακραίας πόλωσης. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία άλλωστε στελέχη του κόμματος θεωρούν ότι θα καταρρεύσουν οι αυταπάτες για προοδευτική λύση εντός συστήματος οπότε θα δημιουργηθεί κενό στα αριστερά του, το οποίο θα διεκδικήσει το ΚΚΕ (και όχι μόνο).

Δυνατό ΚΚΕ από τη μια, αυτοδυναμία από την άλλη. Δυνατά, δυνατά, όμως έτσι δεν γίνονται δυνατά τα αδύνατα.

Απάντηση