Η Δημουλά και τα «παγκάκια μόνο για Έλληνες»

  • Τρια κλικ ακροδεξιά
  • Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή τσιρίζει και απειλεί επειδή οι μετανάστες παίρνουν τις (βαριές, ανθυγιεινές και κακοπληρωμένες) δουλειές των Ελλήνων ή γιατί τα ξένα παιδιά πιάνουν θέσεις στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Τώρα η πιo γνωστή -εν ζωή-  Ελληνίδα ποιήτρια, η Κική Δημουλά, παραπονιέται επειδή οι ξένοι πιάνουν τα… παγκάκια της Κυψέλης και δεν βρίσκουν οι Έλληνες θέση να καθίσουν.  Άγαλμα θα πρέπει να της στήσουν οι ακροδεξιοί του Άγιου Παντελεήμονα που περιέφραξαν την παιδική χαρά της πλατείας για να μην πηγαίνουν εκεί τα παιδιά των μεταναστών…

 Τα  ξενοφοβικά σχόλια της Κικής Δημουλά, που ειπώθηκαν σε εκδήλωση των Ατενίστας, (εδώ η ακριβής απομαγνητοφώνηση), έκαναν το γύρο του Διαδικτύου προκαλώντας οξύτατες αντιδράσεις. Ελεύθερος άνθρωπος είναι η ποιήτρια, μπορεί να λέει ό,τι θέλει, όμως το ζήτημα δεν είναι η ευθυκρισία της αλλά το πώς μπορεί να γράφει κανείς καλή ποίηση όταν διατηρεί σχέσεις στοργής όχι με το λαό, αλλά με την εξουσία , πως οι ουμανιστικές καλλιτεχνικές αξίες συνδυάζονται με το ρατσισμό και το μίσος για τον ξένο που «μας κλέβει τον ήλιο». 

 Να θυμηθούμε ότι ήταν η πρώτη που στάθηκε στο πλευρό του Κώστα Καραμανλή, λίγο μετά την πρωθυπουργοποίησή του, εκφράζοντας την ευχή να πετάξουμε το ακόντιο λίγο μακρύτερα». Όταν υπουργός Επικρατείας ήταν ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, επί Νέας Δημοκρατίας, ένα βιβλίο της με πεζά κείμενα, το «Εκτός σχεδίου», μοιραζόταν ως κυβερνητικό χριστουγεννιάτικο δώρο σε δημοσιογράφους, ενώ το καλοκαίρι του 2011 η ποιήτρια συνυπέγραψε μαζί με άλλους 31 διανοούμενους ένα κείμενο υποστήριξης του μνημονίου (μεταμφιεσμένο σε έκκληση για τη σωτηρία της χώρας) και τώρα γκρινιάζει για τα κατειλημμένα παγκάκια.

Είναι κρίμα που εκατοντάδες sites ασχολούνται με τις άστοχες δηλώσεις ή τις πολιτικές γκάφες της Κικής Δημουλά και όχι με την ποίησή της. Όμως η οσμή του φασισμού των νοικοκυραίων και όχι των ακραίων είναι ακατανίκητη… δεν μπορεί κανείς εύκολα να την προσπεράσει. Το «κάπως πρέπει να μοιραστούν οι χώροι»  (μεταξύ Ελλήνων και Ξένων) στην Κυψέλη είναι μια επικίνδυνη λογική.

Ελπίζουμε ότι το επόμενο βήμα της ακαδημαϊκού ΔΕΝ θα είναι να προτείνει στο Δήμο Αθηναίων να ορίσει παγκάκια μόνο για Έλληνες… όπως στην Αμερική του άγριου Νότου υπήρχαν θέσεις στα λεωφορεία μόνο για λευκούς.

Διαβάστε την απάντηση της Κικής Δημουλά μετά το σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις της και η ερμηνεία που τους δόθηκε.

Απάντηση