Συνεχίζεται η δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Πατρών: 3% η ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Ισοδύναμο το ΚΚΕ με το ΠΑΣΟΚ, ψηλά ο ΣΥΡΙΖΑ

EDIT: Η έρευνα ολοκληρώθηκε. Διαβάστε για τα τελικά αποτελέσματα εδώ

Συνεχίζεται η  επιστημονική πανελλαδική έρευνα από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πατρών στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης για το μάθημα της «Στατιστικής των Επιχειρήσεων» η οποία ξεκίνησε στις 26 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί στις  22 Απριλίου.  (διαβάστε εδώ τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης της έρευνας)

Ήδη ξέρουμε περισσότερα στοιχεία για την έρευνα με το δείγμα επικρατείας να ξεπερνάει τα 2.000 άτομα όταν άλλες έρευνες περιορίζονται στα 700-1000.  Το δεύτερο δείγμα των αποτελεσμάτων της έρευνας που αφορά το διάστημα 26 Μαρτίου έως και 11 Απριλίου.  Το ότι η δημοσκόπηση κινείται μακριά από τις σκοπιμότητες και τα μαγειρέματα των δημοσκοπήσεων κατά παραγγελία κάτι δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε το ίδιο επιφυλακτικοί με τα ευρήματα από άλλες αντίστοιχες έρευνες.

Γεγονός που ενισχύει την αξιοπιστία της έρευνας είναι ότι η δύναμη του δικομματισμού στη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Πατρών βρίσκεται στο ακριβώς ίδιο ποσοστό, (33,5%-33.6%) , με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση μεγάλης εταιρείας (εκείνη της έγκυρης Public Issue για την Καθημερινή).  Με την έρευνα του Τμήματος Επιχειρήσεων να δημοσιοποιείται λίγες ώρες πριν εκείνη του Σκάι.  Και οι δύο έρευνες επιβεβαιώνουν ότι βρισκόμαστε μπροστά μια ιστορική συντριβή του  δικομματισμού και την ανατροπή πολιτικών συσχετισμών δεκαετιών.

Εντυπωσιακή πτήση για το τρίτο ΚΚΕ με 12,4  που  δημοσκοπικά εμφανίζεται σχεδόν ισοδύναμο με το ΠΑΣΟΚ.   Ψηλά και ο  ΣΥΡΙΖΑ με  11% στην τέταρτη θέση. 33,5%

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παραμένει πάνω από το όριο εισόδου στη Βουλή 3% πριν καν γίνει η δημοσιοποίηση των πρώτων ονομάτων στα ψηφοδέλτια της γεγονός που αναδεικνύει τη διεύρυνση της επιρροής της.

Δείγμα επικράτειας: 2000 άτομα

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η σύνθεση της επόμενης βουλής θα είναι πολυκομματική αφού εννέα κόμματα φαίνεται ότι εξασφαλίζουν την είσοδό τους σε αυτήν, ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κυρίως, και η ΔΗΣΥ, δευτερευόντως, έχουν πιθανότητες εισόδου στη βουλή.

Δείγμα Αιτωλοακαρνανίας: 180 άτομα

Στην Αιτωλοακαρνανία πρώτο κόμμα είναι οι αναποφάσιστοι αφού αγγίζουν το 30% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές.

Τα σημαντικότερα προβλήματα των ερωτηθέντων είναι η ανεργία, οι απολύσεις, οι χαμηλοί μισθοί, η αύξηση της εγκληματικότητας, το φορολογικό σύστημα, το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η υγεία – κοινωνική ασφάλιση.

Το 60% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αντιμετωπίζει τις οικονομικές του υποχρεώσεις δύσκολα/πολύ δύσκολα ενώ το 90% δηλώνει ότι έχει υποστεί μείωση εισοδημάτων τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Η μέση μείωση των εισοδημάτων στην Αιτωλοακαρνανία είναι 35%.

Το 85% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι θα αυξηθεί η εγκληματικότητα λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι 8 στους 10 πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ρεύμα μετανάστευσης Ελλήνων/νίδων στο εξωτερικό. Οι 6 στους 10 εκτιμούν ότι θα εμφανιστούν φαινόμενα διάλυσης της δημόσιας διοίκησης.

Δείγμα Αχαΐας: 550 άτομα

Στην Αχαϊα η ΝΔ εμφανίζεται ως η πρώτη δύναμη με ποσοστό 19,4%. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει σημάδια συσπείρωσης των ψηφοφόρων του και αγγίζει το 13,2%. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ σταθεροποιούνται σε διψήφια ποσοστά ενώ η ΔΗΜΑΡ ξεπερνάει το 9%. Αντίθετα, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Οικολόγοι – πράσινοι και Χρυσή Αυγή εμφανίζουν ελαφρά κάμψη των ποσοστών τους.

Οι 8 στους 10 κάτοικους της Αχαϊας αναμένουν να αυξηθεί η εγκληματικότητα λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης. Οι 7 στους 10 θεωρούν ως πιθανή συνέπεια της κρίσης τη δημιουργία κύματος μετανάστευσης Ελλήνων/νίδων στο εξωτερικό. Όμως, οι 3 στους 4 πιστεύουν ότι είναι πιθανό να αυξηθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Ίδιο ποσοστό, 3 στους 4, θεωρούν ότι η πιθανότητα βίαιων εξεγέρσεων είναι μεγάλη.

Δείγμα Ηλείας: 180 άτομα

Στην Ηλεία οι αναποφάσιστοι αποτελούν τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη αφού το 28% των ερωτηθέντων δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει στις επερχόμενες εκλογές της 6ης Μαϊου.

Το 55% των ερωτηθέντων απαντά ότι αντιμετωπίζει τις οικονομικές του υποχρεώσεις δύσκολα ή πολύ δύσκολα. Το 89% των πολιτών δηλώνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει υποστεί μείωση εισοδημάτων. Η μέση μείωση εισοδημάτων είναι περίπου 30%.
Τα σημαντικότερα προβλήματα των ερωτηθέντων είναι η ανεργία, οι απολύσεις, οι χαμηλοί μισθοί, η αύξηση της εγκληματικότητας, το φορολογικό σύστημα, το κλείσιμο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η υγεία – κοινωνική ασφάλιση.

Οι 9 στους 10 αναμένουν αύξηση της εγκληματικότητας λόγω της οικονομικής κρίσης. Οι 8 στους 10 κάτοικους της Ηλείας πιστεύουν ότι είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί ρεύμα μετανάστευσης Ελλήνων/νίδων στο εξωτερικό. Οι 3 στους 4 αναμένουν τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων ενώ οι 7 στους 10 θεωρούν πιθανό να υπάρξουν βίαιες κοινωνικές εξεγέρσεις.

Δείτε περισσότερους πίνακες

Απάντηση