Πως να πετύχετε στις εξετάσεις παραμονής στο Δημόσιο

 

Ένας θεσμός που δεν κινδυνεύει με εξαφάνιση είναι το φροντιστήριο, το οποίο μεταλλάσσεται και προσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχής. Έτσι, τη θέση των φροντιστηρίων για «πρόσληψη» στις τράπεζες ή στο Δημόσιο, θα πάρουν τα φροντιστήρια για την αξιολόγηση, για την «παραμονή» στο Δημόσιο.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα αρχίσουν μετά τις εκλογές να υποβάλλονται σε γραπτά τεστ, ώστε να βαθμολογούνται οι σπουδές, οι ξένες γλώσσες, η επιμόρφωση, oι ικανότητες-δεξιότητες και η πείρα.

Το τεστ θα αποτελείται από 80 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, από τις οποίες οι 40 θα αφορούν γενικά διοικητικά θέματα και οι άλλες 40 θα είναι εξειδικευμένες κατά κλάδο.

 

Ας δούμε ένα δείγμα ερωτήσεων. Είστε καθαριστής/-ρια σε ένα κτίριο γραφείων και διαπιστώνετε ότι δεν υπάρχει απορρυπαντικό για το σφουγγάρισμα. Τι κάνετε:

 

α. Καθαρίζετε με σκέτο νερό κι έτσι προστατεύετε το περιβάλλον.

β. Αγοράζετε απορρυπαντικό με δικά σας έξοδα, αφού όλοι πρέπει να βοηθήσουμε την πατρίδα.

γ. Οργανώνετε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το αρμόδιο υπουργείο ζητώντας χρήματα για την υπηρεσία και όχι για τις τράπεζες.

δ. Η ερώτηση είναι παραπλανητική, αφού η καθαριότητα ανατίθεται σε εξωτερικούς ιδιώτες εργολάβους.

ε. Πηγαίνετε στον κάτω όροφο και κλέβετε μερικά απορρυπαντικά από ένα άλλο συνεργείο καθαρισμού.

 

Παρόμοιες ερωτήσεις μπορεί να αφορούν το χαρτί φωτοτυπίας, το πετρέλαιο θέρμανσης ή τις γάζες και το ιώδιο στα νοσοκομεία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι αποδεικνύουν την επινοητικότητα και τις δεξιότητές τους μαθαίνοντας τους μαθητές να μην κρυώνουν και τους ασθενείς να αυτοθεραπεύονται. Και όταν δεν υπάρχει χαρτί για τα φωτοτυπικά, μπορούμε θαυμάσια να επιστρέψουμε στα σήματα καπνού, όπως επί αιώνες έκαναν οι φίλοι μας οι Ινδιάνοι.

 

Όσο για τους δημόσιους υπαλλήλους που ντρέπονται να καθίσουν ξανά στο θρανίο, θα μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα κατ’ οίκον σε γκρουπάκια. Με αυτή τη διακριτική λύση του Κρυφού Φροντιστήριου, θα αναβιώσει η μεγάλη παράδοση του Κρυφού Σχολειού.

Απάντηση