Θα μας αφήσουν να πάμε σε δημοψήφισμα;

Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιουλίου με ερώτημα την αποδοχή ή όχι της πρότασης των θεσμών.

Αν η ελληνική κυβέρνηση καταφέρει να φτάσει κάτω από σχετικά ομαλές συνθήκες μέχρι την επόμενη Κυριακή και πραγματοποιήσει το δημοψήφισμα τότε μια (νεφελώδης) ρήξη είναι πολύ πιθανή. Δεν θα είναι όμως καθόλου εύκολο να τα καταφέρει.  Ας αφήσουμε προσωρινά το τεχνικό και νομικό μέρος και το πόσο δύσκολο θα αποδειχτεί στην πράξη να διοργανωθεί πανελλαδικό δημοψήφισμα μέσα σε μια εβδομάδα.

Με τα σημερινά δεδομένα το ποσοστό του ΟΧΙ στην πρόταση των δανειστών θα ξεπεράσει το 70%.

Θεωρείται πολύ δύσκολο για κάποιο ελληνικό κόμμα να στηρίξει ανοιχτά το ΝΑΙ στην πρόταση χωρίς να χαρακτηριστεί προδοτικό

ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας τον αντιδημοκρατικό τους χαρακτήρα αμφισβητούν τη νομιμότητα του δημοψηφίσματος και ζητάνε…συγκυβέρνηση όπως έγινε και στην περίπτωση Παπαδήμου μετά την αντίστοιχη πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου.

Ήδη το Ποτάμι κάλεσε το 6%  του εκλογικού σώματος που εκπροσωπεί να αντισταθεί στο δημοψήφισμα ότι και αν σημαίνει αυτό…..

Σύμφωνα με την αντίληψη του μνημονιακού στρατοπέδου φαίνεται ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να ψηφίζει… μόνο για Eurovision και ριάλιτι σόου αλλά όχι για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον του.

Στην Ευρώπη είναι γεγονός ότι αιφνιδιάστηκαν από την πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης στο παρά πέντε και μετά από την τελευταία μνημονιακή πρόταση 47 σελίδων που κάποιοι θεώρησαν συνθηκολόγηση άνευ όρων.

Αυτό που φοβούνται περισσότερο και από το πολυδιαφημισμένο grexit είναι μήπως η ρήξη οδηγήσει σε αμφισβήτηση του χρέους από την ελληνική πλευρά κάτι που θα βάλει σε δοκιμασία τις αντοχές της ευρωζώνης.

Βερολίνο και «θεσμοί»  θα προσπαθήσουν να υποβαθμίσουν, ακυρώσουν το ελληνικό δημοψήφισμα.

Ήδη γράφτηκε ότι η πρόταση που μπαίνει σε δημοψήφισμα δεν βρίσκεται πια στο τραπέζι καθώς οι εταίροι αποσύρουν την πρόταση προς την ελληνική πλευρά προκειμένου να αποφύγουν την καταψήφισή του!

Τη θέση ότι «αλλάζουν όλα», σε σχέση με το δημοψήφισμα, εάν οι θεσμοί αποδεχθούν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης στο προγραμματισμένο για σήμερα, Σάββατο, Eurogroup, εξέφρασε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, μια εξέλιξη που δείχνει και τα όρια της γραμμής ρήξης της κυβέρνησης αλλά και το ότι η πρόταση για δημοψήφισμα μπορεί να αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί.

Το δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημαίνει πως το πακέτο διάσωσης των 245 δισ. ευρώ προς την χώρα θα λήξει την Τρίτη, αναφέρε χαρκτηριστικά σε δημοσίευμά του το Dow Jones Newswires.Όπως σημειώνει το πρακτορείο επικαλούμενο αξιωματούχους της ΕΕ, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα περιλαμβανομένου και την επιβολή capital controls.

Μέχρι την τελευταία στιγμή  θα παίξει το δίπολο καρότο/μαστίγιο, απομείωση χρέους/απειλής για έξοδο από ευρωζώνη.

Η ελληνική πλευρά ζήτησε μια παράταση δύο βδομάδων του υπάρχοντος προγράμματος/μνημονίου για να υπάρξει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες θέτοντας θέμα σεβασμού της δημοκρατίας. Η ΕΚΤ πολύ δύσκολα θα σεβαστεί το δικαίωμα του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Θα έχουμε τεχνητό και εν μέρει αυθόρμητο «bank run» με πιθανό έλεγχο στη διακίνηση κεφαλαίων.

Οι θεσμοί αφού δηλώσουν την απογοήτευση τους για την «ανεύθυνη» στάση της ελληνικής κυβέρνησης και απειλήσουν θεούς και δαίμονες ενδέχεται να κάνουν μια δελεαστική αντιπρόταση για να αποφύγουν το δημοψήφισμα.

 Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή, αν ο ελληνικός λαός τελικά απορρίψει την πρόταση των δανειστών τι θα γίνει μετά: 

-Ρήξη με διαγραφή του χρέους όπως αποφάσισε η Επιτροπή Αλήθειας;

– Επιστροφή στην μνημονιακή πρόταση 57 σελίδων του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι και τόσο καλύτερη από την πρόταση του ΔΝΤ;

-Εφαρμογή του προγράμματος θεσσαλονίκης;

-Εφαρμογή των ιδρυτικών αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ;

 

 

Απάντηση