Ιστορικό δημοψήφισμα: Μέρα «ανεξαρτησίας» για την Ελλάδα η 5η Ιουλίου

Ιστορικές και πολύ κρίσιμες ώρες για την Ευρώπη, για το λαϊκό κίνημα σε όλο τον κόσμο και για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με διάγγελμά του εξήγγειλε δημοψήφισμα για την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου

Όπως είπε χαρακτηριστικά το δημοψήφισμα θα αφορά ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο απαράδεκτο τελεσίγραφο των θεσμών.

Από τον τρόπο που θα διατυπωθεί το ερώτημα θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και η απάντηση. Η Μέρκελ και οι Βρυξέλλες θα επιδιώξουν στην ερώτηση να μπει το Ευρώ και όχι το μνημόνιο τους.
Θεωρούμε αρκετά δύσκολο να κάνει πίσω εύκολα ο έλληνας πρωθυπουργός σε αυτή τη φάση. Πρώτα από όλα θέλει να δείξει ότι δεν είναι Γιωργάκης. 

Με τα σημερινά δεδομένα οδηγούμαστε σε μια ιστορική μάχη, με μια διαβολοβδομάδα στην οποία ενδέχεται να μπούν ακόμα και όρια στην κίνηση των κεφαλαίων στις τράπεζες. Σε αυτή τη φάση προτεραιότητα αποκτά η απόρριψη της πρότασης των Βρυξελλων και της τρομοκρατίας του κεφαλαίου. 

Ωστόσο επίσης πρέπει να γίνει φανερό ότι το όχι δεν αφορά μόνο για την πρόταση των θεσμών/τρόικας αλλά είναι  αποτελεί άρνηση και της επίσης απαράδεκτη μνημονιακού χαρακτήρα πρότασης 47 σελίδων του ΣΥΡΙΖΑ. Το όχι στην πρόταση των θεσμών δεν είναι αρκετό αν δεν υπάρχει μια εναλλακτική λύση. Ελπίζουμε να μην έχουμε ένα εντυπωσιακό ελιγμό της κυβέρνησης πριν την τελική συμφωνία. 

Ήδη πραγματοποιούνται προσπάθειες εκβιασμού και αλλαγής της διατύπωσης του ερωτήματος. Πιθανότατα να παιχτεί παιχνίδι με τις τράπεζες, τους μισθούς και τις συντάξεις που πρέπει να πληρωθούν.  Οι Βρυξέλλες θα προσπαθήσουν πάντως να ματαιώσουν την πραγματοποίησή του με συμμάχους ΝΔ-Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ

 

Αναλυτικά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα:

«Η κυβέρνηση έχει εντολή διαπραγμέτευσης με τους εταίρους μας για να τερματιστεί η λιτότητα, να γίνει σεβαστή η δημοκρατία στην Ευρώπη.

Μας ζήτησαν κατ’ επανάληψη να εφαρμόσουμε όσα απέρριψε ο ελληνικός λαός με τις εκλογές,

Δυστυχώς οι εταίροι μας κατέληξαν σε τελεσίγραφο προς τον ελληνικό λαό και ζητήθηκε από την κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία που θα διογκώσει περισσότερο τις κοινωνικές ανισότητες, που οδηγεί στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, νέες μειώσεις στους μισθούς και αύξηση του ΦΠΑ.

Οι προτάσεις αυτές αποδεικνύουν ότι στόχος κάποιων είναι ίσως και η ταπείνωση ενός ολόκληρου λαού.

Αποδεικνύουν την εμμονή κυρίως του ΔΝΤ στη λιτότητα. Απαιτείται από τους ηγέτες της Ευρώπης να ορθώσουν ανάστημα.

Η ευθύνη μας υποχρεώνει να απαντήσουμε με δημοψήφισμα στο τελεσίγραφο των θεσμών.

Ενημέρωσα του ηγέτες της ΕΕ και αύριο θα ζητήσω επισήμως ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, ώστε ο λαός να αποφασίσει ψύχραιμα.

Σας καλώ να αποφασίσετε ήρεμα και περήφανα.

Να απαντήσουμε με δημοκρατία στον αυταρχισμό και στη λιτότητα.

Δεσμεύομαι προσωπικά ότι θα σεβαστώ το αποτέλεσμα όποιο κι αν είναι αυτό.

Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στην Ευρώπη.

Όπως και η Ευρώπη θα παραμείνει στην Ελλάδα.

Για την κυριαρχία και την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Απάντηση