Τορπίλη στον ΣΥΡΙΖΑ η πρόταση ΔΗΜΑΡ για απλή αναλογική

Αποφασισμένοι να καταθέσουν πρόταση νόμου για απλή αναλογική είναι στη ΔΗΜΑΡ. Η σχετική εισήγηση του Φώτη Κουβέλη στην Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος έγινε δεκτή καθώς όπως είπε «η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, με καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πλέον μια απαραίτητη και ώριμη επιλογή». Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΔΗΜΑΡ, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο mao.gr επιβεβαίωσε πως βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες της Αγίου Κωνσταντίνου η κατάθεση της σχετικής πρότασης, η οποία «αν συγκεντρώσει 200 ψήφους μπορεί να ισχύσει από τις ερχόμενες εκλογές». Όπως πρόσθεσε, «πιστεύω ότι και στα υπόλοιπα κόμματα θα υπάρχει θετική ανταπόκριση», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ένα σχέδιο που θα καταργεί το μπόνους των 50 εδρών είναι προ των πυλών.

Όλα τα βλέμματα σε αυτή την περίπτωση θα πέσουν πάνω στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προκαταβολικά διά του προέδρου του αλλά και με μεγαλύτερη σαφήνεια διά του εκπροσώπου Τύπου του (εδώ σχετικό ρεπορτάζ) έχει ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσει κάθε τέτοια πρόταση, αν έχει στόχο το «ψαλίδισμα» του ΣΥΡΙΖΑ στις προσεχείς εκλογές. Τυχόν κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα των ερχόμενων εκλογών ίσως αποτελέσει θρυαλλίδα πολύ σημαντικών εξελίξεων, που φτάνουν ως και την εκδοχή συγκρότησης εκ νέου μνημονιακής κυβέρνησης παρά την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η αναλογικότητα του εκλογικού συστήματος αποτελεί ζήτημα αρχής για όλη την Αριστερά και ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ που μέχρι πρόσφατα κατήγγειλλε το σκανδαλώδες «μπόνους». Έτσι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα τεθεί προ σημαντικών διλημμάτων, ανάλογων με την περίπτωση της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων. Τότε με τα κοινοβουλευτικά τερτίπια της κυβέρνησης, απέφυγε το σκόπελο. Αυτή τη φορά όμως;

Απάντηση