Διαρκή δήλωση μετανοίας ζητούν οι εταίροι

Διαρκή δήλωση μετανοίας ζητούν οι εταίροι Δεν αρκεί να σκύψεις μία (1) φορά το κεφάλι. Πρέπει να το κρατάς σκυμμένο εις το διηνεκές και αυτό είναι ένα από τα πρώτα μηνύματα του χθεσινού νυχτερινού Eurogroup.

Οι εταίροι δεν ενδιαφέρονται για συμφωνία, αλλά για μια διαρκή δήλωση μετανοίας εκ μέρους της κυβέρνησης και, κυρίως, εκ μέρους του ελληνικού λαού. «Πέντε-πέντε την ημέρα κι εκατό την εβδομάδα» ήταν η παλιά ευχή των κυνηγών, εννοώντας τα πουλιά, τα θηράματα. Τώρα η ελληνική Βουλή πρέπει να ψηφίζει με διαδικασίες σούπερ φαστ-τρακ τις μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές. Αυτή θα είναι η έμπρακτη και διαρκής δήλωση μετανοίας για το ΟΧΙ της περασμένης Κυριακής.

Ο Αλέξης-Αγαμέμνονας δεν χρειάζεται να θυσιάσει τη μικρή Ιφιγένεια. Αυτή, δηλαδή η νέα γενιά, έχει ήδη θυσιαστεί, σφαδάζει στο βωμό της ανεργίας. Τώρα θα πρέπει να σφαγιαστούν και επισήμως οι μεσήλικες, όσοι βρίσκονται στις παραμονές της τρίτης ηλικίας αφού η ηλικία συνταξιοδότησης θα πάει στα 67… και πού είσαι ακόμα.

Στην Ελλάδα το φαινόμενο της υπογραφής δηλώσεων μετανοίας πρωτοεμφανίστηκε στα χρόνια της δικτατορίας του Μεταξά και πήρε φρικαλέες διαστάσεις στην περίοδο του μοναρχοφασισμού και της χούντας. Στη Γερμανία, oι πρώτοι που κλείστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, το πρώτο εξάμηνο του 1933, ήταν οι κομμουνιστές και οι σοσιαλδημοκράτες που αντιστάθηκαν στην κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ. Πάνω από 600 ήταν αυτοί που δολοφονήθηκαν από τους ναζί, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Όσοι δεν πέθαναν κατά τα βασανιστήρια αφέθηκαν βαθμιαία ελεύθεροι αφού πρώτα είχαν δηλώσει ότι στο μέλλον θα απείχαν από κάθε πολιτική δραστηριότητα, δηλαδή όσοι «έσπασαν», όπως μας υπενθυμίζει ο Βρετανός ιστορικός Ρίτσαρντ Έβανς σε πρόσφατο άρθρο του στο «New York Review of Books». (Και αυτά προτού τα στρατόπεδα συγκέντρωσης γίνουν βιομηχανία θανάτου.)

Τώρα οι εταίροι «θέλουν μέτρα κι εμπιστοσύνη», όπως τιτλοφορείται το σημερινό πρωινό άρθρο του Τάσου Τέλλογλου στο protagon.  Δεν αρκεί το εγχώριο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας: η αγοραπωλησία θα διεξάγεται από διεθνή φορέα εκτός Ελλάδας ώστε να διασφαλίζονται τα συμφέροντα των δανειστών. Με λίγα λόγια, ο εξευτελισμός του λαού και της χώρας να γίνει τέλειος. Όχι στιγμιαίος, αλλά διαρκής.

Απάντηση