Ισπανία: η απεργία πέτυχε, η κυβέρνηση κωφεύει

 Σύμφωνα με τον διεθνή Τύπο, μεγάλη συμμετοχή είχε η 24ωρη γενική απεργία της Πέμπτης στην Ισπανία, την οποία κήρυξαν τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της χώρας, που απορρίπτουν τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση του Ραχόι. Κάτι μας θυμίζουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, αφού προβλέπουν περαιτέρω μείωση μισθών, ενώ η αποζημίωση για τους απολυμένους θα καλύπτει 33 ημέρες και όχι 45 όπως ήταν μέχρι σήμερα.

Παρά τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων Ισπανών στην απεργία και στις συγκεντρώσεις, η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε ένα γιώτα στο νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή. Σύμφωνα με τον γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας, η συμμετοχή στην απεργία ήταν 77% ενώ σε ορισμένους κλάδους (βιομηχανία, κατασκευές) άγγιξε το 92%. Τα συνδικάτα προειδοποίησαν ότι θα προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις αν τα μέτρα δεν παρθούν πίσω μέχρι την 1η Μαΐου. Nα υπενθυμίσουμε ότι η ανεργία στην Ισπανία είναι περίπου 23% και ειδικά στους νέους 50%, νούμερα που βρίσκονται πολύ κοντά στα ελληνικά.

Ένας 31 χρονος απολυμένος εργάτης, ο Ανχέλ Αντρίνο, δήλωσε χαρακτηριστικά στο ΒΒC: «Τα δικαιώματα για τα οποία αγωνίστηκαν οι γονείς μας και οι παππούδες μας σαρώνονται χωρίς να ρωτηθεί ο λαός».

Στην Ισπανία, όπως και στην Ελλάδα, οι θύελλες είναι μπροστά.

 

Απάντηση