Καταργεί την «Διαύγεια» η κυβέρνηση, έρχεται το «Σκοτάδι» στις διοικητικές πράξεις
Πέφτει και το τελευταίο φύλλο συκής. Νέα ρύθμιση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης καταργεί τη «Διαύγεια» την στοιχειώδη πρόνοια που ορίζει ότι οι διοικητικές πράξεις «δεν εκτελούνται εάν δεν έχει προηγηθεί η ανάρτηση τους στο Διαδίκτυο». Η υποχρεωτική δημοσίευση καταργείται και γίνεται…προαιρετική. Με αυτό τον τρόπο επαφίεται στην διακριτική ευχέρεια του εκάστοτε συντάκτη μίας διοικητικής πράξης, το εάν αυτή θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο ή όχι, προκειμένου να αποκτήσει νομική ισχύ. Όπως γίνεται φανερό με αυτό τον τρόπο τα ιδεολογήματα της διαφάνειας και της ανοιχτής διακυβέρνησης γίνονται κουρελόχαρτα, καθώς οι πιο αντιλαϊκές και προκλητικές διοικητικές πράξεις θα μπορούν να κρύβονται πιο εύκολα κάτω από το χαλί.
Όπως σημειώνεται η αλλαγή στο νόμο γίνεται με διαβούλευση-εξπρές 24 ωρών!
Τώρα κάθε συντάκτης μίας διοικητικής απόφασης θα μπορεί να κρίνει από μόνος του, εάν αυτή πρέπει να αναρτηθεί στη «Διαύγεια». Κι εάν το κάνει, τότε η πράξη του θα ισχύει χωρίς να χρειαστεί να το μάθει κανένας μας, διότι ο νόμος θα του παρέχει ελεύθερα το δικαίωμα της αυτεξαίρεσης.
Όπως αποκάλυψε η ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», η «έμπνευση» της συγκεκριμένης ρύθμισης εκπορεύεται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου, φορείς που έχουν δικά τους «κλειστά» συστήματα καταγραφής δεδομένων, για τους λογαριασμούς του κράτους και τις προμήθειες του δημοσίου, αντίστοιχα.
Χαρακτηριστικό των επιδιώξεων Σαμαρά και Βενιζέλου είναι ότι επιδιώκεται να ενταχθεί η εξαίρεση της δημοσίευσης στη «Διαύγεια» των οικονομικών δαπανών του κράτους στις προαπαιτούμενες δρασεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης από τους δανειστές.
Update: Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης διαψεύδει ότι καταργείται η «Δι@υγεια» και ισχυρίζεται πως απλά μεταβάλλεται ο χρόνος έναρξης ισχύος της υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο διαδίκτυο. Μάλιστα δεσμεύεται ότι η επίμαχη διάταξη που προκάλεσε την κατακραυγή «θα επαναδιατυπωθεί ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας».