Δεν υπάρχουν σχολικά λεωφορεία; Γονείς, βγάλτε τις Καγιέν απ’ το γκαράζ!

Αυτή την απάντηση προς τους διαμαρτυρόμενους μαθητές των Μουσικών Γυμνασίων και Λυκείων της Αττικής ΔΕΝ την έδωσε το υπουργείο Παιδείας, αλλά δημοσιογράφος των «Νέων». Μια απάντηση που θα τη ζήλευε και η Μαρία Αντουανέτα, που σύμφωνα με το θρύλο είπε το «δεν υπάρχει ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι».

Παραθέτουμε το σχετικό απόσπασμα:

«Τα Μουσικά Γυμνάσια και Λύκεια έκλεισαν το κέντρο της Αθήνας επειδή έμειναν χωρίς σχολικά λεωφορεία. Μα πώς έφτασαν αυτά τα παιδιά μέχρι το Σύνταγμα; Ποδαράτα; Με τον ίδιο τρόπο φαντάζομαι ότι μπορούν να πηγαίνουν και στα σχολεία τους τώρα που μπατιρίσαμε και ξεμείναμε από facilities. Ευκαιρία να ανοίξουν τα γκαράζ τους όσοι από τους κατοίκους της Παλλήνης ή του Γέρακα έχουν τις Καγιέν και να κάνουν και κάνα εκ περιτροπής ντελίβερι στα παιδιά τους ή τα παιδιά το γείτονα. Αλλιώς τα τριαξονικά που αγόραζαν τον καιρό της ευμάρειας θα τους μείνουν από μπαταρία. Να πάψουν κι οι μαμάδες των προαστίων να δίνουν λαβή στην Παυλίνα Νάσιουτζικ και στη λεγόμενη γυναικεία λογοτεχνία να τις ξεφτιλίζει…» (Ρούλα Γεωργακοπούλου, «Παιδικά δωμάτια», 5.10).

 

Ας δούμε τα γεγονότα.

Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, γονείς και μαθητές προχώρησαν έκαναν μια διαμαρτυρία στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο Σύνταγμα με μουσικά και θεατρικά δρώμενα επειδή έχει σταματήσει η δωρεάν μεταφορά των μαθητών με σχολικά λεωφορεία (το κράτος έχει αφήσει τους λεωφορειούχους απλήρωτους).

1. Τα Μουσικά Σχολεία δεν  βρίσκονται μόνο στα βόρεια προάστια, αλλά στην Παλλήνη, τον Άλιμο και το Ίλιον (και το Καλλιτεχνικό στον Γέρακα), ενώ και οι μαθητές τους είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρη την Αττική, κατοικούν ακόμα και σε γειτονιές όπου δεν υπάρχουν πολλές Καγιέν.

2. Οι γονείς των μαθητών είναι εργαζόμενοι (ή άνεργοι) και δεν είναι σίγουρο ότι έχουν το χρόνο (και το χρήμα για βενζίνη) για να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο σχολείο. 3. Επίσης δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι οι μαμάδες τους μοιάζουν με τις κυρίες που απεικονίζονται στη «λεγόμενη γυναικεία λογοτεχνία».

4. Στην εκδήλωση συμμετείχαν καθηγητές, γονείς και μαθητές από ειδικά σχολεία (π.χ. Μενίδι, Νέο Ηράκλειο), όπου η έλλειψη δωρεάν ασφαλούς μεταφοράς έχει τραγικές συνέπειες στην υγεία των παιδιών.

5. Η δημοσιογράφος ίσως έπρεπε να ξέρει ότι τα ειδικά και τα καλλιτεχνικά σχολεία έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα και η δωρεάν μεταφορά των μαθητών είναι βασική προδιαγραφή για τη λειτουργία τους.

 

Καθώς και τα ειδικά σχολεία έχουν ξεμείνει από facilities, οι μανάδες των μαθητών που έχουν κινητικά προβλήματα, θα πρέπει να πάρουν τα αναπηρικά αμαξίδια και να μεταφέρουν οι ίδιες τα παιδιά τους μέχρι το Μενίδι…

 

Ηθικά και δημοσιογραφικά απαράδεκτο είναι αυτό το κείμενο. Φαίνεται ότι στον αντίποδα του τρισκατάρατου λαϊκισμού και της «παροχομανίας» βρίσκεται ο δημοσιογραφικός «μαριαντουανετισμός», το ανώτατο στάδιο της άγνοιας, της ξινίλας και του κυνισμού.

 

Αξίζει να δούμε τα σχόλια των αναγνωστών στην ηλεκτρονική έκδοση των «Νέων», όπως αξίζει να θυμηθούμε και τι έγραψε στο Facebook η Ελένη Ράντου στις 27 Σεπτεμβρίου:

 

Σήμερα το πρωί, μαθητές καθηγητές και γονείς του καλλιτεχνικού και μουσικού δημόσιου σχολείου επισκέφθηκαν το υπουργείο Παιδείας μας για να ζητήσουν να μην καταργηθούν τα μέσα μεταφοράς τους στα σχολεία (τα πούλμαν που τους μεταφέρουν είναι δύο χρόνια απλήρωτα)
Απάντηση του Υπουργού ΕΙΣΤΕ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ. Και πρόσθεσε Τι το θέλετε το Μουσικό σχολείο. Πηγαίνετε σε ένα Ωδειο στη γειτονιά σας.
Ηταν και η κόρη μου εκεί!
Είστε ΒΑΡΒΑΡΟΙ κύριοι. Πληρώνουμε πολύ ακριβά τις πενιχρές παρωχές του διαλυμένου κράτους σας. Πληρώνουμε πολύ ακριβά την δήθεν δωρεάν παιδεία σας.
Σε ωδείο πρέπει να πάτε εσείς να μάθετε Μπαγλαμά να παίζετε και να πάψετε να παριστάνετε τον Υπουργό Παιδείας!
Κι αφού η παιδεία είναι η τελευταία σας προτεραιότητα. Και η υγεία το ίδιο…
Μήπως κι εμάς πρέπει να γίνετε Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ; Μήπως θα πρέπει τώρα να σταματήσουμε όλοι και να μη σας ξαναπληρώσουμε ; Γιατί φοβάμαι πώς όσο περισσότερα είναι αυτά που σας δίνουμε τόσο περισσότερα θα είναι αυτά που μας στερείτε.
Σκέφτομαι πολύ σοβαρά να γίνω η πρώτη ελληνίδα που Επωνύμως θα αρνηθεί να σας πληρώνει πλέον.

 

Προφανώς κάποιοι δημοσιογράφοι ξέρουν καλύτερα…

 

 

 

 

 

Απάντηση