Ψίχουλα στο πληκτρολόγιο: Η ψηφιακή ταϊστρα της μεταβιομηχανικής εποχής.

Τα ψίχουλα στο πληκτρολόγιο και οι λεκέδες από καφέ σε έγγραφα εργασίας  είναι τα αδιάψευστα σημάδια ότι το άλλοτε σεβαστό «διάλειμμα για φαγητό» αποτελεί για όλο και περισσότερες επιχειρήσεις άχρηστο αναχρονισμό.

«Το διάλειμμα για φαγητό είναι υπερτιμημένο» υποστηρίζει άρθρο του ηλεκτρονικού περιοδικού Slate, που φιγουράρει στα πιο πολυδιαβασμένα της εβδομάδας. «Καλύτερα να φάω στο γραφείο μου, γιατί να χάνω χρόνο με διαλείμματα για φαγητό;» αναρωτιέται αρθρογράφος που εργάζεται με τηλε-εργασία από το σπίτι της, 8,5 ώρες την ημέρα – ο μέσος όρος της αμερικάνικης εργάσιμης ημέρας. Τα διαλείμματα ειναι περιττές πολυτέλειες, φτιαγμένες για τους τεμπέληδες ευρωπαίους και όχι τους δουλευταράδες αμερικανούς, υποστηρίζει η τηλε-εργαζόμενη μητέρα, απαντώντας σε άρθρο γαλλοθρεμμένης αμερικανίδας που ζητούσε από τους συμπατριώτες της να χαλαρώσουν και να γευματίζουν «α λα γαλλικά».

Στην πραγματικότητα το διάλειμμα για φαγητό έχει ήδη καταστρατηγηθεί στις περισσότερες αμερικάνικες επιχειρήσεις, όπου οι  εργαζόμενοι απλώς μασουλάνε σάντουιτς στα όρθια στο δρόμο μεταξύ καντίνας και γραφείου.

Και στην Ελλάδα τι συμβαίνει; Οσοι έχουν ακόμα δουλειά πιθανόν γνωρίζουν από πρώτο χέρι ότι το βιαστικό και κατά μόνας «σαβούρωμα» μπροστά στον υπολογιστή ή στην καλύτερη σε ένα τραπεζάκι από φορμάικα είναι πολύ πιο συχνό από ένα συναδελφικό, έστω και σύντομο, διάλειμμα για γεύμα.  Ομως υπάρχουν και χειρότερα. Εκτός από το «μασουλώ και πληκτρολογώ», η επιχείρηση ή ο εργαζόμενος-επιχείρηση  μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο μειώνοντας και το χρόνο της τουαλέτας. Οι πάνες-βρακάκι – τις οποίες υποχρεώνονται να φοράνε εργαζόμενες σε «μακιγιαδόρας» της Λατινικής Αμερικής – ή οι χρονομετρητές στις τουαλέτες που υπάρχουν και σε ντόπιες εταιρίες, είναι άλλο ένα βήμα στο δρόμο της ανάπτυξης της παραγωγικότητας και της υπανάπτυξης της ανθρωπότητας. Η «αυτόματη ταϊστρα» που πνίγει με σουπα το βιομηχανικό εργάτη-Σαρλό στους «Μοντέρνους Καιρούς» επιστρέφει ως τάχα εθελοντική επιλογή του ψηφιακού εργάτη-υποζύγιου  των Μετα-βιομηχανικών Καιρών.

Αφροδίτη Π. 

Απάντηση