Υπερψηφίστηκε η διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ

Από το alterthess.gr

 

Υπερψηφίστηκε αργά σήμερα το απόγευμα το σχέδιο διακήρυξης του ενιαίου πολιτικού φορέα ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ από το σώμα της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.

Νωρίς το βράδυ ξεκίνησε η ψηφοφορία για την ανάδειξη της Κεντρικής Επιτροπής που θα καθοδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το ιδρυτικό Συνέδριο της άνοιξης.

Κλείνοντας τις εργασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την προσφυγή σε εκλογές τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η μόνη υπηρεσία που σας μένει πια να προσφέρετε στο τόπο και στη δημοκρατία είναι να μην αποδεχθείτε τη μη λύση που σας προσέφεραν στο Eurogroup και να ανοίξετε το δρόμο στο λαό μας να δώσει τη λύση με την ετυμηγορία του. Η μόνη υπηρεσία που σας έμεινε είναι να οδηγήσετε τη χώρα με ομαλότητα σε εκλογές για να αναλάβουμε την ευθύνη να προστατέψουμε όσα δεν μπορέσατε και δεν θελήσατε εσείς να προστατέψετε».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τον διάλογο που έγινε στο πλαίσιο των τριήμερων εργασιών της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, τονίζοντας ότι δημιουργείται ένας νέος φορέας από κάτω, ένας φορέας των ανθρώπων του, όχι των ειδικών, αμεσοδημοκρατικός, όχι γραφειοκρατικός, εναλλακτικός, όχι δογματικός, μηχανή παραγωγής ιδεών, όχι μηχανισμός στελεχών, πολιτικός φορέας των εξελίξεων, όχι των συσχετισμών.

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι οι αποφάσεις του Eurogroup δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πολύ σύντομα αυτή η κυβέρνηση θα βρεθεί μπροστά στην πίεση να φέρει νέα μέτρα. Και φυσικά, πρόσθεσε, επειδή το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η εύνοια των δανειστών για να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία, θα το κάνει, όπως και όλες τις προηγούμενες φορές, δηλώνοντας ότι είναι τα τελευταία. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσε ότι «αυτή θα είναι η τελευταία της πράξη, γιατί ο λαός μας δε πρόκειται να μείνει με σταυρωμένα τα χέρια στην απόπειρα εξόντωσής του. Ούτε εμείς θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας δεν αποδέχθηκε τον διορισμό του στο νέο καθοδηγητικό όργανο, την Κεντρική Επιτροπή (75% θα εκλεγούν και 25% θα διοριστούν) και ζήτησε να διεκδικήσει την ψήφο των αντιπροσώπων.

Επίσης, την πολυφωνία του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

«Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη μηχανιστική αναπαραγωγή όχι των απόψεων, αλλά των συσχετισμών, που δεν δημιουργεί πλαίσιο πολυφωνίας, αλλά εικόνα Βαβυλωνίας. Ο νέος ενιαίος φορέας θα είναι πλουραλιστικός, αλλά ενιαίος. Δεν θα είναι πολλά κόμματα στη συσκευασία του ενός».

Για τον δικό του ρόλο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι δεν είναι «να επιβάλει, ούτε να καταστείλει τις νοοτροπίες ή τις συνήθειες του χθες», αλλά να δημιουργεί νέα υποδείγματα για το αύριο. Γι αυτό, πρόσθεσε, «αποφάσισα, για λόγους συμβολικούς, να βάλω ένα μικρό λιθαράκι στη δημιουργία ενός νέου υποδείγματος. Να είμαι εγώ, όχι πρώτος μεταξύ ίσων, αλλά ίσος μεταξύ ίσων. Να μην κάνω χρήση της απευθείας, αριστίνδην εκλογής μου στη νέα Κεντρική Επιτροπή μέσα από εκείνους που θα ορίσουν οι συνιστώσες, αλλά να θέσω υποψηφιότητα εκλογής στη νέα Κεντρική Επιτροπή. Να κριθώ και εγώ ως ίσος προς ίσους με όλους τους άλλους συντρόφους και συντρόφισσες».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικό εκπρόσωπος, κ. Σίμος κεδίκογλου έκανε το εξής σχόλιο για όσα ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ:  «Είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εύχεται επισήμως τη χρεοκοπία της Ελλάδας και τη έξοδό της από την Ευρώπη».

«Τα πανικόβλητα και πικραμένα στελέχη της μνημονιακής κυβέρνησης επαναλαμβάνονται καθημερινά επιτιθέμενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ»,ήταν η απάντηση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ στο σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου για την ομιλία του κ. Τσίπρα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι «όλοι πλέον γνωρίζουν πως υπερασπίζονται την κοινωνική ισοπέδωση και υλοποιούν την εθνική τραγωδία. Είμαστε η αυριανή ελπίδα. Αντιπροσωπεύουν το χθες που χάνεται. Κριτής όλων μας ο λαός».

Απάντηση