«Ναι» σε όλες τις ιδιωτικοποιήσεις η ΔΗΜΑΡ

Με …μπλάνκο έσβησαν οι περίφημες «κόκκινες γραμμές» της ΔΗΜΑΡ που πλέον δίνει πράσινο φως στη συγκυβέρνηση να προχωρήσει σε όλο το σαρωτικό πακέτο ιδιωτικοποιήσεων που απαιτεί η τρόικα. Με σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα Real news, ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης δηλώνει ξεκάθαρα ότι θα δώσει τη συγκατάθεσή του τόσο για το ξεπούλημα του Ελληνικού, όσο και για τη σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Όπως λέει, «το Ελληνικό να ρημάζει μαζί με τα Ολυμπιακά ακίνητα. Δεν μπορούν να αξιοποιηθούν; Για τη ΔΕΗ προηγείται η ολοκλήρωση ρύθμισης της αγοράς ενέργειας και η ισχυροποίηση του εποπτικού ρόλου της ΡΑΕ».

Το «φύλλο συκής» της ΔΗΜΑΡ που επικαλείται τώρα σαν να είναι «αριστερό αντίβαρο» είναι το περίφημο νεοφιλελεύθερο δόγμα ότι για τις μεγάλες δημόσιες επιχειρήσεις που ξεπουλιούνται, το κράτος διατηρεί την κοστοβόρα συντήρηση των υποδομών και των δικτύων και οι ιδιώτες αναλαμβάνουν μόνο την κερδοφόρα εκμετάλλευση των υπηρεσιών. Και μάλιστα, αφού έχει προηγηθεί πογκρόμ απολύσεων και μειώσεων στους μισθούς, ώστε η επιχείρηση να είναι απαλλαγμένη από τα «βαρίδια του κρατισμού». Με τα λόγια του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, «διατήρηση της κυριότητας του κράτους στα δίκτυα και αξιοποίηση του θεσμού των συμβάσεων παραχώρησης για βασικές υποδομές». Στην ουσία, παρουσιάζει τον κανόνα των ιδιωτικοποιήσεων ως …αντιμνημονιακή παρέμβαση.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του σημειώνει ότι η κυβέρνηση «ξεκινάει για να εξαντλήσει την τετραετία», ότι ο υπουργός Οικονομικών Στουρνάρας «έχει την εμπιστοσύνη όλων μας, προφανώς και την δική μου, χωρίς αστερίσκους», ενώ για τη ματαιωθείσα αναδιαπραγμάτευση σημείωσε πεναλαμβάνοντας την τοποθέτησή του στη Βουλή ότι «δεν θα γίνει σε μια στιγμή, στην πρώτη σύνοδο κορυφής ή στην πρώτη επίσκεψη της τρόικα. Θα είναι συνεχής και επίπονη διαδικασία».

Απάντηση