Κουβέλης: «Είναι πολλές οι έδρες Αλέξη»

Την κατάργηση του «μπόνους» κοινοβουλευτικών εδρών στο κόμμα που ήρθε πρώτο στις εκλογές ζητά με πρόταση νόμου η Δημοκρατική Αριστερά.

Παρόλο που η Αγίου Κωνσταντίνου μιλά για «απλή αναλογική», η πρότασή της, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Φώτης Κουβέλης, «δεν υπεισέρχεται σε άλλα ζητήματα που αφορούν την εκλογική νομοθεσία», αλλά «επικεντρώνεται στο κύριο, την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών». Με άλλα λόγια, δεν θίγεται το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, ούτε ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας που αλλοιώνουν επίσης τη λαϊκή ψήφο.

Στόχος της ΔΗΜΑΡ είναι η ομαλότητα του πολιτικού σκηνικού, που κατά την άποψη των στελεχών της, διαταράσσεται από τις εκλογικές στρεβλώσεις. Όπως είπε μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ο Φώτης Κουβέλης, «απαιτείται η γνήσια καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων, με βάση την αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου, η οποία, στις σημερινές συνθήκες, είναι η μόνη που μπορεί να δώσει μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση στο πολιτικό σύστημα, προκειμένου αυτό να διαμορφώσει, με προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες, την υπέρβαση της ολόπλευρης κρίσης που πλήττει τόσο το ίδιο όσο και την κοινωνία μας».

Η πρόταση νόμου είναι προφανές ότι διατυπώνεται με έναν πολιτικό καιροσκοπισμό, που στρέφεται ευθέως κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζοντας η ΔΗΜΑΡ ότι το αναλογικότερο εκλογικό σύστημα είναι κάτι που δεν μπορεί η Κουμουνδούρου να απορρίψει, καθώς θεωρείται εκ των στοιχείων «πολιτικής ταυτότητας» για την Αριστερά συνολικά, προσπαθεί αφενός να διασωθεί η ίδια εκλογικά και πολιτικά, αφετέρου να εξουδετερώσει την προοπτική αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που υπό όρους μπορεί να θέσει το κόμμα της Αγίου Κωνσταντίνου εκ νέου στο κυβερνητικό κάδρο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε μάλλον ψύχραιμα, δηλώνοντας εξ αρχής μέσω του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου, Δημήτρη Παπαδημούλη, πως «η αλλαγή του εκλογικού συστήματος και η υιοθέτηση της απλής αναλογικής αποτελούν πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ». Τις αναγκαίες διακριτικές αποστάσεις ανέλαβε να τηρήσει ο εκπρόσωπος Τύπου Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της απλής αναλογικής ως συνολικής μεταρρύθμισης όπως αυτής που έχει καταθέσει σε πρόταση νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ και «όχι τερτίπια που κατά καιρούς ακούγονται», όπως χαρακτηριστικά είπε, φωτογραφίζοντας εμμέσως την πρόταση της ΔΗΜΑΡ.

Παραφωνία αποτέλεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος είπε ότι θα καταψήφιζε μια τέτοια πρόταση που οδηγεί σε ακυβερνησία και «κόλαση».

Απάντηση