Η υπόθεση Τζόνι Ντεπ και ο συγκαλυμμένος μισογυνισμός

Ο σταρ του Χόλιγουντ Τζόνι Ντεπ  κέρδισε τη δίκη για δυσφήμιση εις βάρος της πρώην συζύγου του Άμπερ Χερντ, μετά από μια πολύκροτη δίκη που πόλωσε και απασχόλησε τα ΜΜΕ και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όσο καμία άλλη το τελευταίο διάστημα.  Οι ένορκοι έκριναν ότι ένα άρθρο γνώμης της Χερντ, που δημοσιεύτηκε το 2018, περιείχε συκοφαντικά σχόλια για τη σχέση της με τον Ντεπ. Ως εκ τούτου, το δικαστήριο επιδίκασε στον Τζόνι Ντεπ αποζημίωση-μαμούθ ύψους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για «διαφυγόντα κέρδη»!  Ωστόσο παρά τη διαστρεβλωμένη εικόνα που παρουσίασαν οι οπαδοί του «πειρατή της Καραϊβικής», φάνηκε ξεκάθαρα ότι η σχέση των δύο πρώην συζύγων ήταν κακοποιητική και βαθιά τοξική και από τις δύο πλευρές ωστόσο άνιση. Ο Ντεπ κέρδισε τη μάχη της κοινής γνώμης  -(και των διαδικτυακών meme) – εκμεταλλευόμενος κυρίως τη δημοφιλία του, κάτι που σαφώς επηρέασε τους ενόρκους. Ο Τζόνι Ντεπ έχασε την αντίστοιχη δίκη στο Λονδίνο εναντίον της εφημερίδας Sun όπου παρουσιάστηκαν τα ίδια στοιχειά αλλά το δικαστικό σώμα ήταν πιο αμερόληπτο.  Ο Τζόνι Ντεπ παρά τους ισχυρισμούς των πρώην συντρόφων τους ότι δεν είχε ασκήσει βία πάνω τους και η Κέιτ Μος «έπεσε από τη σκάλα» και δεν την είχε σπρώξει, φάνηκε ότι έχει απειλήσει με χυδαία γλώσσα την Άμπερ Χερντ, έχει ασκήσει ψυχολογική και σωματική βία σε πολλά επίπεδα και έχει υπάρξει βαθιά χειριστικός.

Εξάλλου ο Τζόνι Ντεπ παραδέχτηκε ότι έστειλε μήνυμα σε ένα φίλο του ότι ήθελε να σκοτώσει την Άμπερ και μετά θα έκανε σεξ με «το καμένο πτώμα της μέχρι να επιβεβαιώσει ότι είναι όντως νεκρή». Επίσης δεν μπορεί να αμφισβητήσει το βίντεο που τον δείχνει να βαράει με μανία ντουλάπια ενώ η Χερντ προσπαθεί να τον ηρεμήσει.

Ο κανιβαλισμός, οι επιθέσεις και οι χιλιάδες απειλές που δέχεται η νεαρή γυναίκα, που μπορεί στους αρκετούς να μην ήταν πολύ συμπαθητική αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποδείχτηκε ότι έλεγε ψέματα, ωστόσο κρύβουν από πίσω τους ένα μισογυνισμό και μια επίθεση γενικότερα στα θύματα οικογενειακής βίας και στο κίνημα metoo. H Guardian χαρακτήρισε τη δίκη ένα όργιο μισογυνισμού  και οι New York Times αναφέρονται στο «θάνατο του #metoo» 

Η απόφαση συνιστά γενικότερα μια αρνητική εξέλιξη για το κίνημα #metoo καθώς στο μέλλον τα ΜΜΕ αλλά και τα θύματα θα είνα ακόμα περισσότερο διστακτικά όσον αφορά τη δημοσιοποίηση καταγγελιών κακοποίησης υπό την απειλή εξοντωτικών αγωγών. Οι πλούσιοι και διάσημοι άλλωστε με ισχυρή επιρροή στα ΜΜΕ και στα σόσιαλ όπως φάνηκε έχουν σε πολλές περιπτώσεις τη δυνατότητα να πνίξουν την αλήθεια πίσω από στρατιές δικηγόρων και μαρτύρων.

5 thoughts on “Η υπόθεση Τζόνι Ντεπ και ο συγκαλυμμένος μισογυνισμός

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: