Πρώτα θα μετράει ο Δένδιας, μετά θα γίνεται διαδήλωση
Επανέφερε το θέμα των «μικρών» λεγόμενων διαδηλώσεων και του περιορισμού τους με κατασταλτικά μέσα η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας. Σε συνάντηση που είχε χτες Τρίτη 28 Μαΐου 2013 με τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ ο υπουργός …ΜΑΤ της κυβέρνησης Σαμαρά εξέφρασε τη βούλησή του να ληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε να περιοριστούν οι κινητοποιήσεις και να «να βοηθήσουμε επιτέλους την πρωτεύουσα του κράτους να ανακάμψει», σαν να ευθύνονται οι διαδηλώσεις για την κρίση και όχι το αντίστροφο.
Ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε ότι η ρύθμιση που δρομολογείται δεν θα αφορά μόνο την τουριστική περίοδο αλλά όλο το χρόνο, ενώ ως όριο της «μικρής διαδήλωσης» έθεσε τα 200 άτομα. «Το 2012 στο κέντρο της Αθήνας υπήρξαν 796 διαδηλώσεις με λιγότερα από 200 άτομα, οι οποίες έκλεισαν το κέντρο της πόλης» ανέφερε χαρακτηριστικά, παρέλειψε όμως να σχολιάσει για ποιο λόγο οι μετρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας είναι πάντα μικρότερες από αυτές των διοργανωτών. Περαιτέρω, αποκάλυψε ότι η απαγόρευση δεν θα αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά «όλες τις μεγάλες πόλεις, τις πόλεις της χώρας που έχουν ένα πληθυσμό πάνω από 100.000 κατοίκους».
Εκείνο που δεν διευκρίνισε ο Ν. Δένδιας είναι το ίδιο το μέτρο του περιορισμού. Θα ωθούνται με το γνωστό …φιλικό τρόπο της ΕΛΑΣ ο διαδηλωτές στο πεζοδρόμιο ή θα διαλύεται η συγκέντρωση; «Κάθε διαμαρτυρία και κάθε δικαίωμα πρέπει να έχει ένα όριο. Και ποιο είναι αυτό το όριο; Είναι το δικαίωμα των συμπολιτών μας να ζουν, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να μετακινούνται, το δικαίωμα των συμπολιτών μας να έχουν μία στοιχειώδη επιχειρηματική δραστηριότητα στο κέντρο της Αθήνας», είπε αόριστα.
Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ ενημέρωσε ότι δήλωσε στον υπουργό «την κατηγορηματική αντίθεση της σε όποια σκέψη για περιορισμό των συνταγματικά κατοχυρωμένων ατομικών και συλλογικών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων των πολιτών». Η Συνομοσπονδία συμπλήρωσε ότι «άλλωστε οι συγκεντρώσεις και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων δεν περιορίζονται με νόμους και αστυνομικά μέτρα αλλά μόνο με αλλαγή πολιτικής η οποία δημιουργεί τα προβλήματα».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης είπε ότι η κυβέρνηση μετατρέπει «σε κουρελόχαρτο τα συνταγματικά δικαιώματα και σε κακέκτυπο την ίδια τη δημοκρατία». Περαιτέρω σημείωσε πως «επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η μνημονιακή συγκυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις αντιστάσεις και ενδεχόμενες νέες κοινωνικές εκρήξεις ενάντια στις τερατώδεις μνημονιακές πολιτικές της χρειάζεται και τερατώδεις αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους και πρακτικές».
Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «ανοίγει το δρόμο για την απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την ένταση της καταστολής». Επιπρόσθετα, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση πιστή στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοεπενδυτών που απαιτούν φτηνούς εργαζόμενους, προχωρά και στον περιορισμό κάθε αγωνιστικής παρουσίας και δράσης του κινήματος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι «μεγάλες είναι και οι ευθύνες της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που, με τη συμμετοχή τους στη συνάντηση, νομιμοποίησαν αυτά τα κυβερνητικά σχέδια».