Ντιμπέιτ των δύο αρχηγών: η διαφορά τους είναι «ζήτημα ύψους»

 

Τι θα μείνει από το χθεσινό ντιμπέιτ μεταξύ Μεϊμαράκη-Τσίπρα; Θα μείνει ότι και οι δύο γελούσαν, γελούσαν πολύ, και ότι ο αρχηγός της ΝΔ είναι πιο ψηλός από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Ο λαός μπορεί να ψηφίσει είτε τον ψηλό είτε τον μέτριο (κοντό δεν θα τον λέγαμε). Έτσι, παραφράζοντας την πρώτη στροφή από το υπέροχο «Εμβατήριο πένθιμο και κατακόρυφο» του Καρυωτάκη, θα λέγαμε:

Στο γυαλί βλέπω τους αρχηγίσκους
Γελάκια στο ρυθμό τους με τραβάνε.
Η διαφορά τους, σκέπτομαι, θα ‘ναι
ζήτημα ύψους.

(Στο ταβάνι βλέπω τους γύψους.
Μαίανδροι στο χορό τους με τραβάνε.
Η ευτυχία μου, σκέπτομαι, θα ‘ναι
ζήτημα ύψους. Κ.Κ.)

Ψηφίστε με γιατί είμαι ψηλός, σαν να λέει ο ένας. Ψηλός και άνετος και καλαμπουριτζής. Ψηφίστε με γιατί σας λέω την αλήθεια, λέει ο άλλος, γιατί ναι μεν έκανα λάθη αλλά απέκτησα εμπειρίες, έμαθα την τέχνη της πολιτικής κωλοτούμπας (στου κασίδη το κεφάλι, εννοείται).
Το 1971 η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» δημοσίευσε μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπεργκ που έλεγε ότι οι ψηλοί (με ύψος άνω του 1,78) λάβαιναν πρώτο μισθό κατά 12% υψηλότερο από όσους είχαν χαμηλότερο ανάστημα. Και η εφημερίδα παρατηρούσε ότι σε όλες τις προεκλογικές εκλογές στις ΗΠΑ, εκλεγόταν πάντα ο πιο ψηλός από τους δύο υποψήφιους.

Βέβαια, το μπόι δεν κάνει τον ηγέτη, όπως και το ράσο δεν κάνει τον παπά. Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε ούτε ο Λένιν, ούτε ο Τσε Γκεβάρα, ούτε ο Χο Τσι Μινχ θα έπαιζαν τον ιστορικό ρόλο που έπαιξαν.

Πάντως, η ταύτιση του ύψους με την ηγεσία έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Σύμφωνα με την Παλαιά Διαθήκη (Α’ Σαμουήλ 8-10), ο γέροντας Σαμουήλ αναζητούσε έναν άρχοντα, έναν βασιλιά που θα συνένωνε τις διάφορες φυλές του Ισραήλ και τον βρήκε στο πρόσωπο του Σαούλ που ήταν ένα κεφάλι ψηλότερος απ’ όλους… Και ο Κύριος διάλεξε αυτόν που δεν υπήρχε άλλος σαν κι αυτόν μέσα σ’ όλο το λαό!

Βρήκε την ευκαιρία λοιπόν ο Μεϊμαράκης να μας πει ότι είναι ψηλότερος από τον Τσίπρα. Όμως το σίγουρο είναι ότι τόσο με τον Βαγγέλη όσο και με τον Αλέξη πρώτο ο λαός δεν θα σηκωθεί λίγο ψηλότερα, αλλά θα καταβυθστεί σε ακόμα μεγαλύτερη μνημονιακή λιτότητα.

Απάντηση