Σκιαμαχίες για το ντιμπέιτ
Με όρους τηλεοπτικής δημοκρατίας του παρελθόντος εκτιμούν οι εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ότι μπορούν να διεξαχθούν οι φετινές εκλογές. Αμέσως μετά την ανακήρυξη των συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο θα συγκληθεί η Διακομματική Επιτροπή που θα συζητήσει το θέμα, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάσος Γιαννίτσης. Το τοπίο της συζήτησης πάντως είναι ναρκοθετημένο και δεν φαίνεται ότι οι αρχηγοί θα καταλήξουν εύκολα σε απόφαση. Σε μια πρωτοφανή μάχη ανακοινώσεων, Φώφη Γεννηματά και Γιάννης Μιχελάκης διασταύρωσαν τα ξίφη τους για τους όρους των τηλεμαχιών. «Το ΠΑΣΟΚ αποδέχεται την πρόταση του Μega για τηλεοπτικό διάλογο μεταξύ των Προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, και της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά», δήλωσε λακωνικά η εκπρόσωπος της Χαριλάου Τρικούπη, για να λάβει απάντηση από τη ΝΔ ότι «προσπαθεί να αποπροσανατολίσει, επιμένοντας στην επανάληψη των βαρετών μονολόγων (“ντιμπέιτ”) του παρελθόντος, που έχουν αποδοκιμαστεί από κόμματα, δημοσιογράφους και πολίτες» προτείνοντας «άμεση σύγκληση της Διακομματικής Επιτροπής, προκειμένου να βρεθεί και να συμφωνηθεί μια νέα διαδικασία».
Απ’ ό,τι φαίνεται οι όροι των φετινών τηλεοπτικών αναμετρήσεων θα είναι πολύ διαφορετικοί, αν τελικά επιλεγεί μια τέτοια διαδικασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζουμε έχει υποστηρίξει ότι «η διεξαγωγή ενός η περισσότερων debate μεταξύ του συνόλου των πολιτικών αρχηγών είναι ζήτημα ύψιστης πολιτικής σημασίας, στο πλαίσιο ενός ισότιμου και δημοκρατικού διαλόγου ανάμεσα στα κόμματα και της ενημέρωσης των πολιτών για τις προγραμματικές τους θέσεις». Στο ίδιο πνεύμα, η ΔΗΜΑΡ έχει υποστηρίξει ότι «η ισότιμη προβολή των κοινοβουλευτικών κομμάτων επιβάλλει τη διεξαγωγή «ντιμπέιτ» με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και όχι διακρίσεις μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών»».
Η συναίσθηση από μεριάς των επιτελείων του δικομματισμού ότι έρχεται ένα τέλος εποχής για την επικοινωνιακή και πολιτική κυριαρχία τους αποτυπώνεται και στους δισταγμούς ως προς την παραδοσιακή τηλεμαχία. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι επιθυμεί διακαώς να αποφύγει τον διαξιφισμό των απόψεων του αρχηγού του με τα υπόλοιπα κόμματα, ενώ η επικοινωνιακή ομάδα της ΝΔ φαίνεται να επιθυμεί μια άλλου τύπου προβολή του αρχηγού της.