Φονική σοκολάτα… για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ!

Όταν η ζωή (και η Ιστορία) θυμίζει κινηματογραφική ταινία

 

Ένα ναζιστικό σχέδιο για τη δολοφονία του Ουίνστον Τσόρτσιλ με μια πλάκα εκρηκτικής (στην κυριολεξία!) σοκολάτας έφερε στο φως η ιστορική έρευνα, όπως αποκάλυψε αυτή την εβδομάδα η βρετανική εφημερίδα “Telegraph”.

 

Πρόκειται για έναν εκρηκτικό μηχανισμό, σε παραλληλόγραμμο σχήμα, με επικάλυψη ένα λεπτό στρώμα σοκολάτα και με περιτύλιγμα ακριβό χαρτί μαύρο και χρυσό. Με την αφαίρεση του περιτυλίγματος, ενεργοποιείται ο πυροδοτικός μηχανισμός και η έκρηξη ακολουθεί σε 7 δευτερόλεπτα!

 

Οι Γερμανοί θα ανέθεταν σε μυστικούς πράκτορές τους, που βρίσκονταν στη Βρετανία στη διάρκεια του Β Παγκόσμιου Πολέμου, να τοποθετήσουν τις σοκολάτες, μαζί με άλλες λιχουδιές πολυτελείας, στην τραπεζαρία του υπουργείου Πολέμου.  Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν αρκετά ισχυρός για να σκοτώσει οποιονδήποτε βρισκόταν σε απόσταση λίγων μέτρων. Ωστόσο, βρετανοί κατάσκοποι ανακάλυψαν την ύπαρξη της φονικής σοκολάτας και ενημέρωσαν σχετικά τον λόρδο Βίκτορ Ρότσιλντ, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της ΜΙ5.

 

Ο λόρδος, που ήταν χημικός και μέλος της γνωστής οικογένειας των τραπεζιτών, αντέδρασε αμέσως στέλνοντας μια επιστολή σε έναν ταλαντούχο ζωγράφο των μυστικών υπηρεσιών, με την οποία του ζητούσε να φιλοτεχνήσει αφίσες με ένα σκίτσο της σοκολάτας-βόμβας ώστε να ενημερωθεί το βρετανικό κοινό και να βρίσκεται σε εγρήγορση. Αυτή η ιστορική αποστολή, με ημερομηνία 4 Μαϊου 1943 και την ένδειξη “Άκρως Απόρρητο”, βρέθηκε στα υπάρχοντα του ζωγράφου μετά το θάνατό του, σε ηλικία 89 ετών το 2009.

 

Όσοι έχετε δει τον “Νονό 3” του Κόπολα θα θυμάστε μια από τις τελευταίες σκηνές, που το φονικό όπλο με το οποίο εξουδετερώνεται ο προδότης είναι ένα κουτί σοκολατάκια που όμως περιέχουν κυάνιο και όχι εκρηκτική ύλη.

 

Παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και η Βρετανία προσπαθεί να αποδείξει ότι είχε και θα έχει τους καλύτερους μυστικούς πράκτορες όχι μόνο στο σινεμά αλλά και στη ζωή… Δεν είναι τυχαίο που ο Τζέιμς Μποντ, με το υλικό σαρκίο του Ντάνιελ Κρεγκ, που θα κατέβει με ανεμόσκαλα κρεμασμένη από ελικόπτερο στο Ολυμπιακό Στάδιο θα είναι το μεγάλο σουξέ της τελετής έναρξης των αγώνων.

 

One thought on “Φονική σοκολάτα… για τον Ουίνστον Τσόρτσιλ!

Απάντηση

Αρέσει σε %d bloggers: