Νόμος της Άγριας Δύσης στις ελληνικές φυλακές: Νεκρός ο δολοφόνος του δεσμοφύλακα

 «Θα σε βρούνε κρεμασμένο στο κελί σου» είναι μια από τις πιο γνωστές και παραδοσιακές απειλές που εκστομίζουν οι δυνάμεις καταστολής σε κρατούμενους.  Ένας άλλος άγραφος κανόνας είναι ότι όποιος σκοτώνει αστυνομικό έχει κακό τέλος, κάτι που φάνηκε και στην περίπτωση του ανθρωποκυνηγητού και της εκτέλεσης τριών από τους πέντε δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. (η «παρέα» του Μαριάν Κόλα) οι οποίοι ήταν υπεύθυνοι για το θάνατο υπαρχιφύλακα μετά από ανταλλαγή πυρών.

Φαίνεται ότι οι νόμοι της νύχτας είναι ακόμα πανίσχυροι στα κυκλώματα των φυλακών και των φυλάκων αυτών.

Νεκρός βρέθηκε στο κελί του τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ο βαρυποινίτης που σκότωσε τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου. Ο βαρυποινίτης Ιλία Καρέλι είχε μεταφερθεί στις φυλακές Σερρών μετά τη δολοφονία αλλά προφανώς αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον προφυλάξει από τα αντίποινα. Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια του θανάτου του.  Στο επίκεντρο των ερευνών των ιατροδικαστών είναι πλέον το αν ο θάνατος του βαρυποινίτη επήλθε μετά τον δεδομένο ξυλοδαρμό του αλλά και ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτόν.

Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του Βήματος ο κρατούμενος Καρέλι μεταφέρθηκε με εμφανή τραύματα σε κλίμα μυστικότητας στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών στις 3.30 το μεσημέρι της Πέμπτης. Πρόεδρος εργαζομένων στο σωφρονιστικό κατάστημα Νιγρίτας επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ του βήματος ότι το σώμα του Ιλία Καρέλι ήταν γεμάτο μώλωπες κάτι που δείχνει ότι ήταν θύμα εκδικητικού ξυλοδαρμού και κακοποίησης. Η ερμηνεία που αποδίδει τα χτυπήματα στην προσπάθεια να αφοπλιστεί ο δράστης μοιάζει τουλάχιστον αστεία καθώς η έκταση των χτυπημάτων είναι ιδιαίτερα εκτενής.

Επίσης με επιφύλαξη πρέπει να αντιμετωπίζεται και το σενάριο να αποδοθεί το χτύπημα και η δολοφονία του Καρέλι , όχι σε ενέργεια σωφρονιστικών αλλά σε κίνηση καλής θέλησης από τη μαφία των φυλακών προκειμένου να εξευμενίσουν τους εξαγριωμένους από το χαμό του συναδέλφου τους δεσμοφύλακες και να αποκατασταθεί η «ισορροπία».  Ακόμα και αυτό το σενάριο ωστόσο προϋποθέτει συνεργασία μεταξύ σωφρονιστικών και ποινικών. 

Σύμφωνα με το newsit μέσα στο κελί του βαρυποινίτη, στην απομόνωση, υπήρχε κάμερα που κατέγραφε τα όσα συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας.  Η ιστοσελίδα που επικαλείται πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρει ότι λίγο μετά τα μεσάνυχτα, η κάμερα δείχνει τον κρατούμενο, να δυσφορεί μέσα στο κελί του μετά τα βασανιστήρια που δέχτηκε και λίγο αργότερα να ξαπλώνει στο κρεβάτι του.  «Φαίνεται να παίρνει βαθιές ανάσες και το στήθος του πήγαινε πάνω κάτω» ισχυρίζονται άνθρωποι του υπουργείου.  Εύλογα ερωτήματα γεννάει και η σπουδή κύκλων του υπουργείου να αποδώσουν το θάνατο σε παθολογικά αίτια χωρίς να έχει γίνει έρευνα.

Τα πλήρη αίτια του θανάτου αναμένεται να αποσαφηνιστούν εντός της ημέρας, μετά τη διενέργεια νεκροψίας-νεκροτομής από ιατροδικαστή.

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας αποφάσισε μετά τη δολοφονία του 46χρονου υπαρχιφύλακα Γιώργου Τσιρώνη την αποχή όλου του προσωπικού των φυλακών της χώρας από τη λειτουργία των τακτικών επισκεπτηρίων των συγγενών των κρατουμένων έως και την Κυριακή 30 Μαρτίου.

Γεγονός είναι ότι το κράτος θα μπορούσε να προστατεύσει αποτελεσματικά τον βαρυποινίτη από μια τέτοια κατάληξη ώστε να δικαστεί για το έγκλημα του.  Ήταν γνωστό ότι η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή μετά από την πράξη του.  Το κράτος επέλεξε να μην το κάνει.

Don’t ask, don’t tell?

Το «καλά του κάνανε» είναι ο πολιτισμός της Άγριας Δύσης. Συγγενείς του άτυχου δεσμοφύλακα μιλάνε για «θεία δίκη».

Συμπτώσεις σε τέτοιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν.  Κάποιος χρίστηκε δικαστής και εκτελεστής αλλά πάντως όχι ο θεός!

Πόσο σύγχρονο και ευρωπαϊκό είναι ένα κράτος που αναγκάζει βαριά ασθενείς κρατουμένους να κοιμούνται στο πάτωμα σε βρόμικα «κολαστήρια» χωρίς εξετάσεις και φάρμακα, ένα κράτος που κάνει τα στραβά μάτια ή κλείνει το μάτι στην αυτοδικία αφήνοντας απροστάτευτους  επικηρυγμένους στόχους;

Απάντηση