Σίγησε το πιάνο του Take Five, o 92χρονος Dave Brubeck

Ο συνθέτης που κατάφερε το ακατόρθωτο, να κάνει την τζαζ αρεστή σε εκατομμύρια ανεξοικείωτα αυτιά με το απαιτητικό στιλ, ο Ντέιβ Μπρούμπεκ, πέθανε μια μέρα πριν συμπληρώσει τα 92 του χρόνια την Τετάρτη. Συνθέτης της τζαζ και πιανίστας, άφησε τη σφραγίδα του στη σύγχρονη μουσική, ενώ το πρωτοποριακό του στυλ έμεινε σε κομμάτια θρύλους όπως το «Take Five».

Ο Μπρούμπεκ πέθανε το πρωί της Τετάρτης από καρδιακή προσβολή,ενώ βρισκόταν καθ ‘ οδόν προς ένα προγραμματισμένο ραντεβού με τον καρδιολόγο του.

Ο Μπρούμπεκ  σχημάτισε το συγκρότημα Dave Brubeck Quartet το 1951 και ήταν ο πρώτος σύγχρονος τζαζ μουσικός που απεικονίζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού Time στις 8 Νοεμβρίου 1954.  Οι συνθέσεις του καθόρισαν τον swing ρυθμό και ήχο της δεκαετίας του 1950 και του 1960 στα αμερικανικά τζαζ κλαμπ.

Το κλασικό άλμπουμ «Time Out» από όπου και το θρυλικό κομμάτι «Take Five», κυκλοφόρησε από το κουαρτέτο το 1959, πραγματοποίησε εκατομμύρια πωλήσεις LP και εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα σε πωλήσεις άλμπουμ τζαζ όλων των εποχών. Ανοίγει με το «Blue Rondo a la Turk» σε 9/8. Το «Take Five» παίζεται σε 5/4, εξ ου και ο τίτλος του κομματιού.

Το 1988 ο Ντέιβ Μπρούμπεκ έπαιξε για τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, σε ένα δείπνο στη Μόσχα το οποίο παρέθεσε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρέιγκαν για τον σοβιετικό ηγέτη. «Δεν μπορώ να καταλάβω Ρωσικά, αλλά μπορώ να καταλαβαίνω τη γλώσσα του σώματος», δήλωσε ο Μπρούμπεκ, αφού είδε τον γενικό γραμματέα του ΚΚΣΕ να χτυπά ρυθμικά το πόδι του.

Απάντηση