Όταν πίσω από τις λέξεις και τα portal βρίσκεται ο Αλέξης

Δεν είμαι ο Αλέξης που αγαπούσες μια φορά;

Δεν τις λες συνταρακτικές τις «αποκαλύψεις» που έκανε ο Άρης Δαβαράκης σε συνέντευξή του σχετικά με τους όρους της αποτυχημένης συνεργασίας του με το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα για το στήσιμο του φιλοτσιπρικού ιστότοπου toportal.gr

Ωστόσο από τη συνέντευξη μαθαίνουμε δύο-τρια πράγματα για τον τρόπο με τον οποίο στήνονται αυτές οι συμφωνίες και για τις συνθήκες της διαδικτυακής δημοσιογραφίας στην εποχή των μνημονίων.

Τα ποσά κάθε άλλο παρά κόβουν την ανάσα. Σύμφωνα με τον ίδιο τον Άρη Δαβαράκη, όταν ανέλαβε τη δουλειά το 2013 συγκεκριμένα έπαιρνε 1.000 ευρώ ο ίδιος και 500 ευρώ ο συνεργάτης του, ενώ προφανώς το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα ανέλαβε τα έξοδα δημιουργίας και συντήρησης της ιστοσελίδας. Ο γνωστός συγγραφέας και στιχουργός έκανε τη δουλειά που του είχε ανατεθεί. «Όλοι έγραφαν αμισθί» παραδέχεται.

Τα χρήματα σταμάτησαν να μπαίνουν μετά το καλοκαίρι του 2015 και σαν αποτέλεσμα το σάιτ μπήκε στην βαθιά κατάψυξη.  Δεν ξέρουμε αν υπήρχαν υποσχέσεις προσλήψεων και μισθολογικής αύξησης. Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης όπως μάθαμε πρότεινε στον Α. Δαβαράκη να αναλάβει το Τρίτο Πρόγραμμα, ένα σενάριο το οποίο φένεται να σκόνταψε στην αρνητική στάση που κράτησε ο διευθυντής της ΕΡΤ Διονύσης Τσακνής («και αυτοί διορισμένοι με τον ίδιο τρόπο, δεν ήθελε ζωγραφιστό να με δει»).

Το πιο εντυπωσιακό στην όλη ιστορία είναι η χτυπητή αντίθεση μεταξύ των ύμνων της πρώτης περιόδου και της  πλήρους πολιτικής απαξίωσης που βγάζει τώρα ο συγγραφέας.  Δημιουργεί ερωτήματα για το είδος της δημοσιογραφίας που υπηρετούν έντυπα και σελίδες με σχέσεις απόλυτης οικονομικής εξάρτησης, με κομματικά (ή οικονομικά) συμφέροντα.  Υπάρχουν δεκάδες τέτοια «οπαδικά» σάιτ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ.

Μετά τον άκομψο τρόπο που ναυάγησε η συνεργασία, ο Άρης Δαβαράκης ανακάλυψε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν εξαπάτησε μόνο τον ίδιο αλλά και την Ελλάδα: «’Εχει κάνει δύο γελοίες κυβερνήσεις, μας κατέστρεψε στο πρώτο εξάμηνο, μας οδήγησε σε ένα τρελό δημοψήφισμα» λέει.

Ερώτηση στη Βουλή: 

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τις παραδοχές Δαβαράκη για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να αναδείξει την εξαρτημένη δημοσιογραφία σε θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης.  Δεκαπέντε συνολικά βουλευτές της ΝΔ υπογράφουν ερώτηση στη Βουλή που έκανε ο Κώστας Καραμανλής (ο βουλευτής Σερρών και τομεάρχης, όχι ο πρώην Πρωθυπουργός).

Οι βουλευτές ζητούν να μάθουν μεταξύ άλλων αν είναι αλήθεια ότι το γραφείο του Νίκου Παππά ήταν η πηγή που χρηματοδοτούσε τους συντελεστές του site του κ. Δαβαράκη και αν υπάρχουν ανάλογες σχέσεις και με άλλους δημοσιογράφους ή Μέσα Ενημέρωσης».

Η ερώτηση γίνεται φυσικά για λόγους εντυπωσιασμού. Δεν περιμένει κανείς από τον ΣΥΡΙΖΑ να παραδώσει τις λίστες με όσους δημοσιογράφους ή μπλόγκερ βρίσκονται σε ειδκά μισθολόγια, ούτε η ΝΔ θα έκανε κάτι αντίστοιχο (η «ομάδα αλήθειας» της Συγγρού είχε ωστόσο διαρρεύσει κατά λάθος λίστα με δικούς της ανώνυμους -κυρίως-λογαριασμούς στο twitter).

Η αλήθεια είναι ότι Άρης Δαβαράκης αποκάλυψε ελάχιστα που δεν γνωρίζαμε ήδη.  Ποτέ δεν έκρυψε άλλωστε ότι δεν είναι αριστερός, αλλά ένας φιλελεύθερος αστός γοητευμένος από την προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα.

Από το πρώτο εντιτόριαλ που έγραψε στον ιστότοπο toportal.gr δεν έκρυψε ότι πρόκειται για ένα πρότζεκτ εκπορευόμενο από το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα και πως έδωσε για αυτό το σκοπό τα χέρια «με τον Βερναρδάκη, τον Τσίπρα και τον Παππά». Η ιδέα για τη σελίδα άνηκε στον σημερινό υπουργό Επικρατείας  Χριστόφορο Βερναρδάκη. Ο γνωστός δημοσκόπος είχε την ιδέα για ένα poral που να μην απευθύνεται στο «αριστεροχώρι» αλλά στους κεντρώους και μετριοπαθούς συντηρητικούς ψηφοφόρους στους οποίες επιχειρούσε να διεισδύσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το portal δεν ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν με τον Τσίπρα. Ο Άρης Δαβαράκης σχεδόν σε κάθε εντιτρόιαλ έγραφε προσωπικούς ύμνους για τον πρωθυπουργό.  (αντιπροσωπευτικό αποθεωτικό δείμγα: «Μόνο ο Τσίπρας μπορεί»)

Στη συνέντευξη κατηγορεί το γραφείο του Ν. Παππά ότι διέκοψε απότομα τη χρηματοδότηση της σελίδας όταν ο Άρης Δαβαράκης τάχθηκε υπερ του Ναι στο δημοψήφισμα.

Ανατρέχοντας στις δημοσιεύσεις εκείνης της περίεργης περιόδου παρατηρεί κανείς ότι τα άρθρα του Α. Δαβαράκη αντανακλούν το αντιφατικό κλίμα και τις ταλαντεύσεις που επικρατούσαν σε κύκλους δυνάμεων που στήριζαν το ΣΥΡΙΖΑ για το δημοψήφισμα.

Στο πρώτο του κείμενο (Ευρώ η δραχμή δεν έχει πια καμιά σημασία: Ωρα για Δημοψήφισμα!) ο Άρης Δαβαράκης υποδέχεται το δημοψήφισμα με ενθουσιασμό και υμνεί τον Τσίπρα για την απόφαση του!

«Δεν είναι τα δανεικά στόχος και όραμα. Ντροπή είναι πια για μια χώρα που μπορεί να τα έχει όλα και να είναι απολύτως αυτάρκης και πλούσια – αφού εν δυνάμει είναι ζάμπλουτη.  

Να ξεμπερδεύουμε λοιπόν μ’ αυτό το πήγαινε-έλα. Και με δραχμή ή με ευρώ να δημιουργήσουμε.

Αυτό είναι το ζητούμενο: Η δημιουργικότητα σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα – με πάθος πολύ και αποφασιστικότητα και στοχοπροσήλωση.

Θα πάμε την άλλη Κυριακή να πούμε ο καθένας χωριστά και δημοκρατικότατα τι θέλουμε να γίνει.

Μπράβο στον Τσίπρα. Είναι αντάξιος της εμπιστοσύνης μας!»

Ο Άρης Δαβαράκης άλλωστε είχε ταχθεί με ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό και υπερ του δημοψηφίσματος όταν είχε θέσει την ιδέα ο Γιώργος ΠαπαναδρέουΔημοψήφισμα: Η μόνη λύση»)

Στου δρόμου τα μισά ωστόσο, ο Άρης Δαβαράκης για πρώτη φορά δεν εμφανίζεται και τόσο σίγουρος  (θυμίζοντας το στίχο «there are two paths you can go by, but in the long run there’s still time to change the road you’re on!”).

Στην επόμενη του ανάρτηση (1 Ιουλίου 2015, τρείς μέρες μετά την πρώτη) παρατηρούμε μια εντυπασιακή μεταστροφή που αποτυπώνει τη δύναμη του κλίματος πανικού που καλλιεργούσαν τα ΜΜΕ σε ένα σκηνικό φόβου και εκβιαστικών διλημμάτων με κλειστές τράπεζες, κάπιταλ κοντρόλ και τις ουρές στα ATM. Στο νέο άρθρο ο Δαβαράκης χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα «πολύ μπερδεμένο» και εύχεται να ακυρωθεί το και να πάμε για «διαπραγμάτευση χωρίς τον Βαρουφάκη» (όπως και έγινε κατά το ήμισυ).

Την ημέρα του δημοψηφίσματος, ο Α. Δαβαράκης επανέρχεται έχοντας πάρει πια την απόφαση του με άρθρο με τίτλο: «θα ψηφίσω ΝΑΙ» και ολική μεταστροφή. Στη συγκεκριμένη ανάρτηση εμφανίζεται για πρώτη φορά ανοιχτά επικριτικός αν και επαναλαμβάνει την αγάπη και την αφοσίωση του στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο συντάκτης πως «η απόφαση για το δημοψήφισμα ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος. Εύκολα οι αντίπαλοι εδώ και στην Ευρώπη το μετατρέψανε στο δίλλημα ευρω ή δραχμή».

Η συνέντευξη στη Lifo δόθηκε με αφορμή την κυκλοφορία του νέου βιβλίο του  συγγραφέα «Ο Πρωθυπουργός μου» με πρωταγωνιστή έναν 30 something πρωθυπουργό, προφανώς εμπνευσμένο από την γλυκόπικρη εμπειρία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η σημερινή αντισυριζαϊκή νεοφιλελέυθερη πολιτική κατεύθυνση του συγγραφέα αποτυπώθηκε και στη σύνθεση του πάνελ στην παρουσίαση του βιβλίου στο οποίο συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Ζούλας και Μπογδάνος του συγκροτήματος Αλαφούζου (ακόμα συμμετείχε ο ιδιοκτήτης του Zonars και η ηθοποιός Όλια Λαζαρίδου).

Δημήτρης Τζιαντζής

 

 

 

 

 

 

 

 

Απάντηση