Ανασαίνουν προεκλογικά οι δανειολήπτες;


Μεγαλοβδομάδα, στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, αναμένεται να κατατεθεί εκ νέου η τροπολογία που αναμένεται να ανακουφίσει κάπως τους δανειολήπτες. Πρόκειται για το άρθρο 49 που τροποποιούσε το νόμο 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα φυσικά πρόσωπα και είχε αποσυρθεί προσωρινά από τη σχετική συζήτηση στη Βουλή προκειμένου να λάβει «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Μεγάλη Τρίτη θα ξανατεθεί στη Βουλή, για να πάρει την ψήφο των βουλευτών, που περιμένουν εδώ και πολλούς μήνες να ψηφίσουν κάτι ευνοϊκό για το εκλογικό σώμα, μπας και έχουν κάτι θετικό να πουν όταν επιστρέψουν στις περιφέρειές τους για να ζητήσουν την ψήφο του κόσμου.

Σύμφωνα με την τροπολογία λοιπόν, προβλέπεται:
Η δυνατότητα υπαγωγής και αυτοαπασχολούμενων εμπόρων στις διατάξεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Η χρονική επέκταση της ρύθμισης για τη διάσωση της κύριας κατοικίας από τα 20 χρόνια (που ισχύει σήμερα) στα 35 έτη. Το ακατάσχετο ενός καταθετικού λογαριασμού μέχρι το ποσό των 2.000 ευρώ. Η απαλλαγή του χρέους -για δανειολήπτες με μηδενικά εισοδήματα- στα 3 έτη.

Η διαδικασία ρύθμισης της οφειλής ξεκινά από την κατάθεση της αίτησης και όχι από την εκδίκασή της. Παύει να είναι υποχρεωτικός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο. Επίσης εισάγει σημαντικές αλλαγές προς όφελος των καταναλωτών σε θέματα ιδιωτικής ασφάλισης, ενισχύοντας τη διαφάνεια και ρυθμίζοντας προβλήματα όπως το δικαίωμα εξαγοράς και οι αναπροσαρμογές ασφαλίστρων.

Απάντηση