Εκτός κούρσας ο Χριστόφιας;

 Τέλος εποχής 

Ο Χριστόφιας, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, αλλά και μετρήσεις έχει απωλέσει το έρεισμα της λαϊκής αποδοχής, ακόμα και από ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ. Εκτός τούτου, όλα τα κόμματα του κεντρώου χώρου έχουν αποκλείσει νέα υποψηφιότητα Χριστόφια. Ειδικά το ΔΗΚΟ, έχει αποκλείσει υποστήριξη Χριστόφια, αλλά δεν έχει αποκλείσει συνεργασία με το ΑΚΕΛ, με τον Χριστόφια εκτός. Το γεγονός ότι ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού χρησιμοποιεί πυθιακές δηλώσεις, σημαίνει ότι στο κόμμα δεν έχουν αποφασίσει ακόμα. Να σημειώσουμε ότι ο Χριστόφιας δεν μπορεί να παραγκωνιστεί χωρίς τη θέληση του και το κόμμα επισήμως περιμένει την απόφαση του. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες -όχι 100% επιβεβαιωμένες- ο Δ. Χριστόφιας έχει καταλήξει να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.  Σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι πιέσεις που ασκήθηκαν από το ίδιο του το κόμμα ώστε να μην είναι εκ νέου υποψήφιος.

Η επίσημη δικαιολογία των στελεχών του ΑΚΕΛ ήταν ότι μονόδρομος για το κόμμα είναι η συμμετοχής του σε μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία, «για να αποτραπεί η απομόνωση του».  Εάν λοιπόν, ο Χριστόφιας μείνει εκτός προεκλογικού σκηνικού, τότε υποτίθεται ανοίγει ο δρόμος για συμμετοχή του ΑΚΕΛ σε σχήμα συνεργασίας.

 

Ο διδάκτωρ ιστορικών επιστημών της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Σοβιετικής Ένωσης Χριστόφιας χαρακτηρίζεται ως ο τελευταίος «κομμουνιστής» ηγέτης του ΑΚΕΛ.  Η νέα γενιά στελεχών του κόμματος πάντως μπορεί να μην έχει φάει τον υπαρκτό σοσιαλισμό με το κουτάλι όπως ο Χριστόφιας αλλά δεν εμπνέουν και μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον!  Η πολιτική του Δ. Χριστόφια στην Κύπρο ήταν η (ήπια σχετικά) προσαρμογή στις επιταγές της Ε.Ε.  Αν ο πρόεδρος Χριστόφιας άσκησε μια πολιτική (δεδομένων των αναλογιών) τύπου Κώστα Καραμανλή τα συμφέροντα της Κύπρου ήδη αποφάσισαν ότι εδώ χρειάζεται..Παπαδήμος (ή μια κυπριακή εκδοχή του).

 

 

Απάντηση