Υγειονομική βόμβα η εκκλησία

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε από την Ιερά Σύνοδο που αναγκάστηκε μετά τη λαϊκή κατακραυγή –κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης– να αποκηρύξει την εγκύκλιο που είχε εκδώσει την περασμένη βδομάδα, δηλαδή ότι οι εκκλησίες θα παραμείνουν ανοιχτές δύο ώρες κάθε ημέρα και τέσσερις ολόκληρες ώρες (!!) τη Μεγάλη Παρασκευή μετά τις λειτουργίες «κεκλεισμένων των θυρών». Όλοι οι σοβαροί επιστήμονες που δεν βρίσκονται στο κυβερνητικό μισθολόγιο θεώρησαν τη στάση της εκκλησίας εγκληματική και προειδοποίησαν πως το πιθανότερο είναι να οδηγήσει σε νέα έξαρση της επιδημίες.  Όπως αποκαλύφθηκε, η στάση για «ανοιχτές εκκλησίες» μετά την λειτουργία για «ατομική προσευχή» ήταν σε συνεννόηση με την κυβέρνηση καθώς ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, που ο ρόλος του είναι να μιλάει στο όνομα του πρωθυπουργού, όταν ρωτήθηκε για την άποψη της κυβέρνησης, ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για να προσέλθουν οι πιστοί στους ναούς, λέγοντας ότι στις απαγορεύσεις δεν υπάρχει μεν πρόβλεψη για επίσκεψη στην εκκλησία, αλλά ωστόσο «θα μπορούσαν να γράψουν ότι πάνε για τρέξιμο και αντί άσκησης να περάσουν από την εκκλησία τους για να ασκήσουν… ατομική λατρεία»! Στη συνέχεια ισχυρίστηκε –ελάχιστα πειστικά– ότι δεν είπε κάτι τέτοιο αλλά δυστυχώς γι’ αυτόν το σχετικό βίντεο τον διαψεύδει.

 

Ο χορός του ψεύδους όμως συνεχίζεται από την Ιερά Σύνοδο που σε συμπληρωματική εγκύκλιο άλλαξε τροπάριο ότι οι ναοί δεν θα είναι ανοιχτοί για τους πιστούς και ισχυρίζεται τώρα ότι …έγινε λάθος και η εγκύκλιος που προέβλεπε να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για κάποιες ώρες την Μ. Εβδομάδα ήταν «εσωτερική» και αφορά μόνο τους ιερείς! Φυσικά η εγκύκλιος δεν ήταν εσωτερική, αυτό είναι ένα εξόφθαλμο ψέμα.

Ταυτόχρονα η εκκλησία στέλνει οδηγία η τέλεση των ακολουθιών να είναι «λιτή και σεμνοπρεπής» και να τηρούνται τα υγειονομικά μέτρα ιδίως «όσες καλύπτονται τηλεοπτικά ή διαδικτυακά»! Το μήνυμα είναι δηλαδή «προσοχή μας βλέπουνε».

Στο μεταξύ, οι εκκλησίες μέχρι την Κυριακή των Βαϊων ήταν κλειστές μόνο κατά τη διάρκεια της λειτουργίας. Μετά τη λειτουργία οι περισσότερες πόρτες ναών άνοιξαν και δόθηκε αντίδωρο στον κόσμο που περιμένει ενώ οι πιστοί στέκονται στην ουρά να μεταλάβουν «πάντα από το ίδιο ποτήρι και κουτάλι» (φανερά ή στα μουλωχτά) και να φιλήσουν εικόνες.

Το κρυφό σχολειό μπορεί να είναι εθνικός μύθος, αλλά η κρυφή μετάληψη και η κρυφή εκκλησία είναι θλιβερές πραγματικότητες και ειδικά στην επαρχία γίνονται με αστυνομική κάλυψη και στις περισσότερες περιπτώσεις με τη στήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αποτροπιασμό προκάλεσαν οι φωτογραφίες από την πίσω πόρτα του ναού του Αγίου Νικολάου στο Κουκάκι που ο ιερέας στα μουλωχτά με την κάλυψη των παπάδων, ψαλτών και εργαζομένων του ναού φαίνεται ξεκάθαρα πως δίνει μετάληψη σε παιδάκια, εκθέτοντας τις ζωές οικογενειών σε κίνδυνο. «Αυτό που κάνω, όσο δεν γίνεται μέσα στο ναό την ώρα της θείας λειτουργίας, είναι νόμιμο» απάντησε ο ιερέας σε έναν κάτοικο που διαμαρτυρήθηκε!  Φυσικά δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση.

Στην Κέρκυρα, παρά τις απαγορεύσεις, ο μητροπολίτης, οι ιερείς, υπεύθυνοι της δημοτικής αρχής στην Κέρκυρα και το προσωπικό των τηλεοπτικών συνεργείων μπήκαν στην εκκλησία  και προχώρησαν κανονικότατα στο «μυστήριο της θείας ευχαριστίας». Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρισκόταν στις τέσσερις κλειστές πύλες του λαού αλλά προφανώς έκανε τα «στραβά μάτια». Στο βίντεο φαίνεται ότι εντός του ναού δεν τηρήθηκε κανένας υγειονομικός κανόνας όσον αφορά την απόσταση. Μέσα στο ναό βρίσκονταν ο μητροπολίτης Κερκύρας, η δήμαρχος, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του δήμου και τουλάχιστον άλλα δύο ατόμων. Μετά τη λήξη της λειτουργίας, άρχισε να συγκεντρώνεται κόσμος έξω από το ναό.

Στα Γιάννενα ιερείς πιάστηκαν στα πράσα να διοργανώνουν παράνομες «κρυφή λειτουργία» σε ταράτσα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς αθώωσε την Ιερά Σύνοδο που σιγοντάρει αυτές τις ενέργειες και κατηγόρησε τους «ανεύθυνους» που παραβιάζουν τους νόμους και τις εντολές της Ιεράς Συνόδου ζητώντας την άσκηση διώξεων για όσους θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Όπως επεσήμανε: «Αυτά που συνέβησαν σήμερα σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών και τη Δημόσια Υγεία».  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πάντως μετά το χαμό που ξέσπασε σήμερα κατά τη διάρκεια των πολιτικών συντακτών εμφανίστηκε με «σκληρή γραμμή» είπε πως «το Πάσχα οι εκκλησίες θα είναι κλειστές, δεν θα σουβλίσουμε αρνί, δεν θα πάμε στα χωριά» και συμπλήρωσε πως «δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για τους εορτασμούς».

 

Η πραγματικότητα είναι ότι η στάση της ελληνικής ιεραρχίας είναι απαράδεκτη, φέρει άρωμα Μεσαίωνα, και οι αποφάσεις της επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση ως προϊόν διαπραγμάτευσης. Περιστατικά όπως στο Κουκάκι και την Κέρκυρα δεν αποτελούν την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Δεκάδες ήταν άλλωστε οι καταγγελίες ότι οι ναοί ήταν ανοιχτοί και οι πιστοί μπαινόβγαιναν.

Η εκκλησία πέτυχε να διατηρήσει ανοιχτούς τους ναούς, να έρθει το δήθεν άγιο φως από την Ιερουσαλήμ και να καλέσει τους πιστούς με καμπάνες τη «Μ. Παρασκευή» και το «Μ. Σάββατο».  Όπως έσπευσε άλλωστε να δηλώσει ο μητροπολίτης Πειραιώς ποτέ δεν έδωσε οδηγία η σύσταση η εκκλησία κατά της «θείας κοινωνίας». Το θέμα είναι ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε να απαγορεύσει μια αναχρονιστική, εξαιρετικά επικίνδυνη και δολοφονική σε περιόδους πανδημίας παράδοση. Αρνήθηκε έστω και να πάρει θέση και κρύφτηκε πίσω από το «οι εκκλησίες παραμένουν κλειστές» που δεν ισχύει όλες τις ώρες.

Και στην αναθεωρημένη εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος τονίζει ότι «σε καμία περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τις απόψεις αυτών που ισχυρίζονται ότι η μετάδοση του κορονοϊού πραγματοποιείται και διά του μυστηρίου της θείας ευχαριστίας» Και συνεχίζει μάλιστα πως «Η θεία ευχαριστία αποτελεί για τους πιστούς πηγή ζωής και φάρμακο αθανασίας» θυμίζοντας μια από τις προσκυνήτριες στους «άγιους τόπους» που έλεγε στις κάμερες ότι δήθεν «φέρανε πίσω στην Ελλάδα ευλογία και όχι κορονοϊό». Ακόμα αναφέρει ότι «Ουδείς προσεβλήθη ποτέ από μετάληψη» που είναι ψευδής ισχυρισμός ενώ μεταξύ άλλων δεν έχει επιτρέψει να γίνει κάποια σχετική έρευνα σύμφωνα με το μεσαιωνικό δόγμα «πίστευε και μην ερεύνα».  Η κυβέρνηση την ίδια ώρα μιλάει για… «υπεύθυνη στάση της εκκλησίας»!

 

Απάντηση