Χυτήριο: Τίτλοι τέλους για Corpus Christi με «δηλώσεις μετανοίας»

Την απόφασή τους να μη συνεχίσουν την παράσταση στο Θέατρο Χυτήριο με το φόβο πρόκλησης νέων επεισοδίων, ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του θεάτρου, Βάσια Παναγοπούλου και Λαέρτης Βασιλείου» προσθέτοντας ότι η παράσταση έχει προσκληθεί ήδη στο εξωτερικό μπας και «σπάσουν» λίγο την πικρή γεύση που αφήνει η ανακοίνωσή τους.   Κανείς φυσικά δεν μπορεί να κατηγορήσει τους καλλιτέχνες που σταματάνε την παράσταση τους με τον θρησκευτικό και νεοναζιστικό σκοταδισμό να απειλεί καθημερινά τη δική τους σωματική ακεραιότητα αλλά και των θεατών.

Από τη Βάσια Παναγοπούλου, υποψήφια με τη δεξιά στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές δεν είχαμε υψηλές απαιτήσεις και γίνεται σαφές από το ύφος της επιστολής ότι η τελευταία συντάχθηκε από το περιβάλλον της διαβόητης ηθοποιού αλλά από έναν καλλιτέχνη σαν τον Λαέρτη Βασιλείου δεν περιμέναμε να υπογράψει προτάσεις-δηλώσεις θρησκευτικών φρονημάτων. Προτάσεις επιπέδου κατηχητικού όπως: «Βάζοντας πάνω απ’ όλα το καθήκον μας ως Έλληνες πολίτες να προστατέψουμε τη φήμη της χώρας μας αλλά και τη βαθιά πίστη μας στην Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό που είναι η πίστη της αγάπης και της αποδοχής, δεν γίνεται να επιτρέψουμε την παγκόσμια δυσφήμηση που συντελείται με αφορμή την παράστασή μας»!

Το να σε αναγκάζουν να δηλώσεις βαθιά πίστη στην ορθοδοξία, τον χριστιανισμό και την πατρίδα, όχι γιατί νιώθεις την ανάγκη να το κάνεις αλλά μόνο και ειδικά επειδή οι φασίστες  αμφισβητούν ότι είσαι ‘Ελληνας και σε χαρακτηρίζουν…σατανά και προδότη αποτελεί σε κάθε περίπτωση παραδοχή ήττας και υποχώρηση στην ατζέντα της ακροδεξιάς.

Πάντως είναι πολύ πιο βολικό και εύκολο να κατηγορούμε τους καλλιτέχνες που λύγισαν αντιμέτωποι σχεδόν για ένα μήνα σε καθημερινή βάση με τους νεοναζί και τους παραθρησκευτικούς τραμπουκους και πιο δύσκολο να προβληματιστούμε οι ίδιοι αν μπορούσαμε και αν έπρεπε να κάνουμε κάτι παραπάνω από μερικά like στο facebook όλες αυτές τις ημέρες.

 

Κρατάμε τις προηγούμενες δηλώσεις του Λ. Βασιλείου: «Δεν μπορεί κανείς να μου στερήσει το δικαίωμα να λέω ότι κουβαλάω και τους δύο πολιτισμούς μέσα μου και τις δύο γλώσσες. Σε περίπτωση που βρισκόμουν στο Χόλιγουντ και ήμουν 5ης γενιάς Έλληνας θα μου έδιναν την Ακρόπολη για να κάνω γυρίσματα. Τότε όλοι θα ήταν περήφανοι και θα ανακάλυπταν ξαφνικά την ελληνική μου καταγωγή»,

 

Ολόκληρη η επιστολή των δύο υπευθυνων έχει ως εξής:

 

«Οι παραστάσεις του Corpus Christi, στο θέατρο Χυτήριο, ολοκληρώνονται. Δεν ήταν πρόθεσή μας ούτε να προκαλέσουμε το «θρησκευτικό συναίσθημα» ούτε να δημιουργήσουμε εντάσεις και πολύ περισσότερο να ζήσουμε εικόνες αστυνομοκρατούμενου χώρου θεάτρου. Λυπούμαστε που άθελά μας, άνθρωποι ξυλοκοπήθηκαν, προπηλακίστηκαν, απαξιώθηκαν…Μας προκάλεσε θλίψη το γεγονός ότι το Χυτήριο έκανε το γύρω του κόσμου με απαξιωτικά σχόλια για τη Δημοκρατία μας.

 

Και βάζοντας πάνω απ’ όλα το καθήκον μας ως Έλληνες πολίτες να προστατέψουμε τη φήμη της χώρας μας αλλά και τη βαθιά πίστη μας στην Ορθοδοξία και τον Χριστιανισμό που είναι η πίστη της αγάπης και της αποδοχής, δεν γίνεται να επιτρέψουμε την παγκόσμια δυσφήμηση που συντελείται με αφορμή την παράστασή μας.  Παλέψαμε σε αίθουσες δικαστηρίων και δικαιωθήκαμε. Αλλά… Δεν ήταν αρκετό. Συνέχισαν να μας διασύρουν και να βάζουν σε κίνδυνο τους συναδέλφους μας ηθοποιούς αλλά και το σύνολο των εργαζομένων στο θέατρό μας.

 

Με τη σκέψη στο κοινό μας που σεβόμαστε, προσπαθήσαμε να παίξουμε την παράσταση επί 3 εβδομάδες. Δεν στάθηκε δυνατόν, γιατί δεν μας το επέτρεψαν. Και φυσικά δεν είναι λύση να συνεχίζουμε σα να μη συμβαίνει τίποτα… Γιατί αυτό που συνέβη είναι υπαρκτό, εφιαλτικό και μεγάλη ντροπή.Το μήνυμα που μας απέστειλε ο συγγραφέας του έργου, Τέρενς ΜακΝάλλυ μας προβλημάτισε… «άλλο θέατρο δεν θα είχε αντέξει τόσο… μήπως όμως με όλα αυτά που προσδίδουν στην παράσταση περί «βλασφημίας» χάνεται το πραγματικό μήνυμα του έργου; είναι δυνατόν ένα έργο που γράφτηκε για να μιλήσει για την αγάπη, να καταλήγει να προκαλεί τόσο μίσος;»

 

Βέβαια, τέτοιες εκδηλώσεις βίας σαν αυτές που εκτυλίχθηκαν μπροστά στην πόρτα του θεάτρου μας στις 11/10, δεν έλαβαν χώρα σε κανένα μέρος του κόσμου, όπου κι αν παίχτηκε το Corpus Christi… παρά μόνο… από φανατικούς Μουσουλμάνους (!) που θεώρησαν ότι έπρεπε να εκδώσουν διάταγμα θανάτου για τον συγγραφέα.Ευχαριστούμε όσους μας στήριξαν στην προσπάθειά μας για την ελευθερία της τέχνης και τη μη φίμωση του θεατρικού λόγου. Όμως εμείς δεν κάνουμε θέατρο για να υποκαταστήσουμε τους θεσμούς.. Δεν λιποψυχούμε και θα δώσουμε τον αγώνα όπου και αν χρειαστεί. Ας προβληματιστούμε όμως, για το Κράτος που παρακολουθεί μουδιασμένο τις δυνάμεις του σκοταδισμού να ασχημονούν.

 

Αν μια θεατρική παράσταση μπορεί να θέσει θεμελιώδη ζητήματα όπως το δικαίωμα στη διαφορετικότητα και την ελευθερία της έκφρασης, τότε το Θέατρο είναι παρόν στην αληθινή ζωή.. Η παράσταση CORPUS CHRISTI έχει ήδη κληθεί να λάβει μέρος σε δύο διεθνή θεατρικά φεστιβάλ: στο International Theatre Festival MESS Sarajevo και στο Festival Iberoamericano de Teatro de Bogota. Εκεί θα βρει και τη δικαίωσή της…

 

για το θέατρο Χυτήριο,

Βάσια Παναγοπούλου & Λαέρτης Βασιλείου»

Απάντηση