Κομμουνιστές με μάρκετινγκ!

Ο λόγος για το ΚΚ Γαλλίας, που παρά τις παραδοσιακές του αναφορές, ξεχωρίζει για την ευρηματικότητα στο μάρκετινγκ της προεκλογικής του καμπάνιας. Μπροστά στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές, το σλόγκαν του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας για το «Μέτωπο Αριστεράς» το οποίο στηρίζει αναφέρει «ας ανάψουμε τη συζήτηση» σε ένα κουτάκι από σπίρτα.

Χωρίς να αποτελεί κάτι εξόχως πολιτικό, είναι σίγουρα πιο δουλεμένο με τους νόμους και τους όρους της επικοινωνίας από την αλήστου μνήμης εγχώρια διαφήμιση του ΚΚΕ (2009) με τον ταξιτζή που αρνούνταν να πάρει ταρίφα για Βρυξέλλες γιατί «εμείς πάμε αγώνα».

 

Παλιότερη αφίσα του γαλλικού ΚΚ ανέφερε: «Κουραστήκατε από την κρίση; Πάρτε βιταμίνη Αριστεράς!» που αποτελεί και μια έμμεση αναφορά στην ατάκα «πάρε το κόκκινο χάπι» από την ταινία Μάτριξ.

Οι χαριτωμενιές βέβαια δεν εξασφαλίζουν ούτε πολιτική διείσδυση στην εργατική τάξη ούτε και ποσοστά. Η μέχρι πρότινος δεξιά φυσιογνωμία του γαλλικού ΚΚ (κάτι που έχει σχολιάσει και η Αλέκα Παπαρήγα) κάνει το κόμμα να συμμετέχει χωρίς πρόβλημα σε κυβερνήσεις σοσιαλιστών, ενώ σήμερα είναι κομμάτι του Ευρωπαϊκού Κόμματος Αριστερά, στο οποίο συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Γεγονός επίσης είναι ότι ΚΚ Γαλλίας έχει στην πραγματικότητα μικρή επιρροή: Στις τελευταίας προεδρικές εκλογές του 2007 με επικεφαλής τη γραμματέα του Μαρί Ζορφζ Μπιφέ συγκέντρωσε μόλις 1,93% και 707.000 ψήφους, ενώ στις βουλευτικές εκλογές (2007) πήγε λίγο καλύτερα, με 4,29% και 1.115.000 ψήφους.

Η μεγάλη δημοσκοπική άνοδος του Ζαν-Λικ Μελανσόν -που προέρχεται από τους σοσιαλιστές- που φτάνει να παίρνει ως και 14% των ψήφων δεν συνδέεται απόλυτα με την εκλογική επιρροή των γάλλων κομμουνιστών  καθώς οι γαλλικές Προεδρικές εκλογές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό προσωποκεντρικές!  Σημειολογικά το μοντέλο της εκστρατείας του Μελανσόν ακολουθεί το επιτυχημένο μοντέλο καμπάνιας της απόρριψης της ευρωπαϊκής συνταγματικής συνθήκης του 2005.

Και ερχόμαστε σε μια από τις αγαπημένες περιπτώσεις αριστερού μάρκετινγκ για τους έλληνες blogers.  Εδώ στην Ελλάδα ήδη έχουμε ξεκινήσει την πραγματική σύγκλιση. Εμπρός για μια ευρωπαϊκή Μολδαβία!

Απάντηση